maanantai 25. lokakuuta 2010

Nachosalaatti avokadonhimoon



Jatkan edelleen meksikolaisissa tunnelmissa. En ole pitkään aikaan ollut niin nälissäni, kuin lukiessani Mujican Frida-romaania. Kun romaanin Kahlot juhlivat, tarjolla on enchiladoja, kaktussalaattia, burritoja, chiliä, mole-kastiketta, avokadoa, hedelmiä, sangriaa ja ties mitä ihania herkkuja. Kadunkulmasta ostetaan tortilloja tai churroja ja eväskoriinkin pakataan seitsemää sorttia meksikolaisia herkkuja.

Suorastaan tuskaa tuotti lukea jatkuvasti avokadoista. Meksikossahan ne taitavat olla aika jokapäiväistä ruokaa, joka tuskin siellä paljon maksaakaan. Suomessa avokadot taas ovat usein aika hinnakkaita ja lisäksi kaupoissa myydään usein lähes kivikovia hedelmiä, jotka vaativat vielä kypsyttelyä kotona. Kun akuutti avokadonhimo sitten iskee, voi olla ettei lähikauppa auta.

Opin itsekin käyttämään avkadoa vasta kolmisen vuotta sitten. Siitä asti olen ollut rakastunut. Rakkaus alkoi taas perinteiseen tapaan siitä, että söin jossain jotain uskomattoman hyvää avokadoruokaa, jota piti kokeilla itse.  Kolme vuotta sitten kaupoissa myytiin lähes pelkästään raakoja avokadoja, ja niitä tuli silloin pari kertaa ostettuakin. Sittemmin olen oppinut, että se hedelmä saa olla ihan oikeasti pehmeä (eikä vain aavistuksen verran joustava niin, että puristaessa ei tiedä, antoiko periksi hedelmä vai sormi).  Kaverini kertoi surullisen tutulta kuulostavan tarinan siitä, miten hän tyttöystävineen guacamolestani innostuneena koetti tehdä kastiketta kovasta avokadosta. No, sehän ei suju, kuoret eivät tahdo irrota mitenkään, hedelmä ei muussaannu edes sauvasekoittimella eikä makukaan ole erityisen ihana.

Lukemisen herättämää nälkää korjasin viikonloppuna nachosalaatilla, jonka söin puoliksi haarukalla, puoliksi mätin suuhuni maissilastuilla. Tämä salaatti sopisikin hyvin vaikka illanistujaisiin. Omassa salaatissani oli tällä kertaa guacamolea, koska halusin syödä sitä vielä erikseen (niin, se avokadonhimo oli tosiaan päässyt aika korkealle tasolle), mutta yleensä pilkon avokadon veneiksi salaatin joukkoon. 

Nachosalaatti
Salaattia
Avokado
Paprika
Kidneypapuja (tai vaikkapa jauhelihaa, kanasuikaleita tai katkarapuja)
Maissilastuja
Tomaattia
Sipulia
Chiliä (tuoretta, jauhetta tai kastiketta)
Sitruunamehua
Valkoviinietikkaa
Suolaa ja sokeria

Hienonna sipuli, laita kulhoon ja lisää sekaan mausteet ja etikka (noin 1 sipuli + 1 tl sokeria + 1 tl suolaa + 2tl etikkaa). Hienonna tomaatti ja chili ja lisää sipulin joukkoon. Revi salaatti, pilko paprika ja avokado ja laita tarjoiluvadille papujen ja maissilastujen kanssa. Kaada päälle tomaattisipulisekoitus ja mausta sitruunamehulla.

Tomaatin, chilin ja sipulin voi tietysti myös vain pilkkoa muiden aineiden joukkoon, mutta itse teen yleensä niistä ikään kuin tuoresalsan, jossa on yksi sipuli ja kaksi tomaattia. Sipuli mielestäni hieman miedontuu liotessaan hetken mausteissa ja etikassa ja toisaalta tomaatista irtoava neste toimii yhdessä sitruunamehun kanssa koko salaatin kastikkeena.

Ei kommentteja: