torstai 21. lokakuuta 2010

Torstai on hernekeittopäivä (ja pannukakkupäivä myös)

Kovin moni ei nykyään taida tehdä itse hernekeittoa. Itse päädyin kokeilemaan hernarin tekemistä pari vuotta sitten, ja sittemmin ei ole tullut mieleenkään ostaa purkkikeittoa. Ei silti, enpä ollut sitä aiemminkaan ostellut, olin syönyt hernekeittoa vain yliopistolla. Köyhänä (ja joidenkuiden mielestä pihinä) opiskelijana olin huomannut, että tavallisen aterian hinnalla sai kasvishernekeiton kylkeen vielä pannukakunkin. Lisäksi hernekeitto oli opiskelijaruokalan aterioista kenties luotettavin, sen valitessaan tiesi mitä sai. Huomasin syöväni hernekeittoa oikein mielelläni.

Kotitekoinen (kasvis)hernekeitto on ehkä halvinta mahdollista ruokaa (ellei kaurapuuroa lasketa ruoaksi). Lisäksi se on aika helppotekoista. Ainoat ongelmat syntyvät siitä, että herneet täytyy muistaa laittaa likoon jo edellisenä iltana, ja keittoa täytyy vielä keitellä pari tuntia. Minulle nuo eivät ole opiskelun ja epäsäännöllisten töiden ohella ongelma, sillä keiton poristessa kyllä voi keskittyä oikein hyvin työskentelyyn, herneet kun eivät kovin helposti pohjaan pala. Herneitä löytyy nykyisin kaapistani lähes aina, samoin soijarouhetta, sinappia ja mausteita, joten tätä ruokaa varten haen kaupasta yleensä vain sipulin ja pari porkkanaa. Koko kahden hengen ateria syntyy alle kahdella eurolla.

Hernekeiton kanssa on tietysti saatava myös pannukakkua. Ne vain kuuluvat yhteen (paitsi tietysti laskiaisena, jolloin mieluusti otan sen laskiaispullan). Ei pannari mikään maailman ihmeellisin herkku ole, mutta toimii kyllä jälkkärinä ja taipuu moneksi maustamalla ja lisukkeiden avulla. Tänään tein kuitenkin sitä ihan perinteistä pannaria.

Jostain syystä jälkiruoka tekee tavallisesta ruoasta aterian. Taas tänään tulin jotenkin käsittämättömän iloiseksi pannukakkuannoksen takia.

Kasvishernekeitto (kolmelle)

1 dl kuivattuja herneitä
puolikas sipuli
2 porkkanaa
2 rkl soijarouhetta
1 rkl sinappia
suolaa, pippuria, meiramia
vettä
(jauhoja)

Laita herneet likoamaan kattilaan ja anna turvota yön yli. Keitä herneitä hetki ja kuori vaahto päältä. Anna sitten kiehua hiljalleen. Silppua kasvikset ja lisää ne ja muut aineet, kun herneet ovat kiehuneet noin puolitoista tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Anna kiehua vielä puolisen tuntia ja varmista, että herneet ovat pehmeitä. Jos haluat keitosta paksumpaa, voit lisätä noin ruokalusikallisen jauhoja puoleen desiin vettä sekoitettuna.

Kaunis ruoka tuo hernari ei ole.


Pannukakku (kahdelle)

5 dl maitoa
2 munaa
2 dl jauhoja.
2 rkl sokeria
0,5 tl suolaa

Sekoita aineet ja anna turvota kymmenisen minuuttia. Kaada leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Paista 200-asteessa puolisen tuntia, kunnes pinta on hieman ruskistunut.

Ei kommentteja: