lauantai 23. lokakuuta 2010

Chilipensaan varjossa (salsa ja paholaisenhillo)


Meillä on kohtalaisen iso parveke, ja olenkin viimeisen kahden vuoden ajan koettanut kasvattaa siellä jotain syötäväksi kelpaavaa. Tänä vuonna menestys oli jo ihan kohtalainen. Ostin keväällä yhden chilin taimen, ja chiliä onkin riittänyt heinäkuusta asti. Muutama viikko sitten chilipensas ja muut vielä elossa olleet kasvit piti nostaa sisään, mistä ne eivät erityisemmin pitäneet. Chilipensas on suhtautunut tähänkin muutokseen parhaiten ja kasvi jopa kukkii edelleen. Ilmeisesti se siis kasvattaisi minulle vielä ihan uusiakin chilejä, jos vain valoa riittää. Koska asuntomme koko on rajallinen ja kasvien valaiseminen kunnolla on hieman hankalaa, alan olla sitä mieltä, että riittäisi kun ne pensaassa jo olevat palot kypsyisivät.

Chilin lisäksi olen kasvatin yrttejä, salaattia ja paprikaa. Yrteistä enää basilika sinnittelee. Paprikoiden kohdalla olin pitkään epävarma, olivatko taimet oikeastaan paprikoita vai chilejä (en enää heinäkuussa muistanut, mitä kaikkea olin istuttanut, ja kasvit näyttävät aika samalta). Lopulta pieniin, heiveröisiin taimiin alkoi ilmaantui pieniä paprikoita. Suurin osa jäi aika pieniksi, vähän kirsikkatomaatteja isommiksi, mutta muutama kasvoi sentään suunnilleen persikan kokoisiksi. Nyt ne alkavat jo hieman punertaa ja tänään poimin ensimmäisen.

Paprikat taidan syödä ihan raakana, koska niiden sato ei päätä huimaa. Chileille olenkin sitten saanut keksiä käyttöä oikein urakalla. Jos ruoasta ei halua ihan äärimmäisen tulista, yleensä ruokaan kuin ruokaan riittää yksi chilipalko. Siispä säilöin osan chileistä salsaan ja paholaisen hilloon. En enää paljon ostele kaupan salsaa tortillojen väliin, koska kotitekoinen on mielestäni paitsi helppoteikoista ja halpaa (jos tahtoo tortilloihinsa yhtä paljon salsaa kuin minä, se alkaa jo maksaa), myös erittäin hyvää.

Chilit ja paprikat ovat muuten kivoja parvekekasveja siksi, että ne ovat kukkiessaan tosi kauniita.



Tomaattisalsa

400g tomaattimurskaa
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
noin 1 dl etikkaista paprikasalaattia (säilyke) tai tuoretta paprikaa
noin 0,5 dl paprikasalaatin lientä (tai valkoviinietikkaa)
chiliä maun mukaan
suolaa
2 rkl sitruunamehua

Silppua sipuli ja säilykepaprika ja hienonna valkosipuli ja chili. Poista chilistä halutessasi siemenet ja sisustan valkoiset osat (käsittääkseni juuri niissä on tulisuus). Lämmitä hieman öljyä kattilan pohjalla ja kuullota sipuleita ja chiliä hetki, niin että sipulit pehmenevät. Lisää tomaattimurska ja paprika (jos käytät tuoretta paprikaa, lisää se jo samaan aikaan kuin sipulit) sekä paprikoiden liemi. Mausta suolalla. Anna kiehua noin 15 minuuttia ja maista sitten suolaisuus. Jos teet salsaa esim. tortillasipsien kanssa syötäväksi, kannattaa suolaisuuskin maistaa sipsillä. Ne ovat itsessään usein aika suolaisia, joten salsan ei ehkä tarvitse olla kovin suolaista. Jos salsa on mielestäsi liian vetistä, keitä sitä vielä hetki. Voit myös halutessasi lisätä siihen hieman jauhoja (esimerkiksi 1 rkl vehnä- tai perunajauhoja noin puoleen desiin vettä sekoitettuna). Lisää lopuksi sitruunamehu.
Salsaa kannattaa maistella, ja tarvittaessa lisätä paprikoiden lientä, suolaa tai sitruunamehua. Sekä salsan, että paholaisenhillon voi säilöä pakastamalla tai kuumennettuihin lasipurkkeihin pitkäksikin aikaa. Annokseni ovat kuitenkin aika pieniä, ja jos soossin käyttää lähipäivinä, se säilyy kyllä vaikkapa pakasterasiassa jääkaapissa.

Paholaisenhillo

1 dl tomaattimurskaa
1 paprika
4 palkoa chiliä (tai maun ja voimakkuuden mukaan)
3 valkosipulinkynttä
3 rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
1 tl oreganoa
2 dl hillosokeria

 Pilko paprika mahdollisimman pieniksi paloiksi ja hienonna chili ja valkosipuli. Kuullota niitä noin minuutti ja kaada päällä tomaattimurska, etikka ja mausteet. Anna kiehua viitisen minuuttia ja lisää hillosokeri. Jos seos tuntuu aivan liian paksulta, lisää vähän vettä. Keitä kymmenisien minuuttia ja säilö haluamallasi tavalla. Hillosokereissa on eroja, joten muiden ainesten ja sokerin määrä sekä keittoaika  kannattaa tarkistaa vielä sokeripussista. Hillo jähmettyy vielä jäähtyessään.




Ei kommentteja: