keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Montpellierin makuja: mantelicroissant



Reissasimme kesällä hieman eteläisessä Euroopassa ja yksi pysäkeistä oli Montpellier Etelä-Ranskassa. Viimekeväisessä Talo Ranskassa –ohjelmassa Montpellier näyttäytyi niin mukavana kaupunkina, että pysähdyimme sinne pariksi päiväksi matkalla Milanosta Barcelonaan. Ennen matkaa yritin hieman ottaa selvää kaupungista, mutta se olikin hieman hankalaa. No, olin kyllä mukavuudenhaluinen, ja keskityin tiedonhaussani lähinnä kirjaston turistioppaisiin ja netin englanninkielisiin sivustoihin. Joka tapauksessa tietomme paikkakunnasta olivat aika hatarat sinne suunnatessamme. 

Montpellier osoittautui kuitenkin oikein viehättäväksi ja päivät kuluivat mukavasti. Erityisesti poikaystäväni ihastui paikkaan, eikä vähiten sen herkkujen ansiosta. Täytyy mainita, että mies oli ensimmäistä kertaa Ranskassa, joten voi olla, että ihastus liittyi koko maahan, ja useimmat syömistämme ruoista olivat sellaisia, joita saa kyllä muuallakin.

 Poikaystävä on aika perso makealle, ja sillä saralla Ranskassa meni hyvin: oli crepesejä, eli ihanan ohuita lettuja kaikenlaisin täyttein, oli monenlaisia jätskejä, oli patonkia hillolla, oli suklaavanukasta, karkkeja ja vaikka minkälaisia leivonnaisia. Ylivoimainen ykkönen oli kuitenkin mantelicroissant, jonka nautimme aamiaisella konditoriassa. Se ei ole sittemmin unohtunut, ja selvää oli, että herkkua täytyy saada vielä nauttia.

Pari viikkoa sitten löysimme Stockan Hulluilta päiviltä mantelivoicroissanteja, ja tietysti niitä piti ostaa. Kyllähän nuo hyvin maistuivat, mutta eivät montpellieriläisten tasoon yltäneet. Olin jo aiemmin lupaillut koettavani itse tehdä vastaavia, ja viime lauantaina sitten piti kokeilla. Olin laiska ja käytin valmista lehtitaikinaa, mikä ei ehkä ollut paras valinta. Tein täytteeksi mantelimassan samaan tapaan kuin laskiaispulliin ja se toimi aika hyvin, vaikkakin pursusi ulos paiston aikana. Ehkä täytettäkin voi vielä kehitellä.

Poikaystävälle croissantit kuitenkin maistuivat, jos eivät nyt aivan yltäneet Monpellierin tasoon, niin ainakin olivat parempia kuin Stockan. Kommenteista mainittakoon ensimmäinen: ”Nyt alkaa olla sitä tasoa että voisi sitä sormusta lähteä ostamaan”.

Mantelicroissantit

1 pkt voi-/lehtitaikinaa
100 g mantelijauhetta
3 dl tomusokeria
(1 tl vaniljasokeria)
1 valkuainen
mantelilastuja
(tomusokeria koristeluun)

Sekoita mantelijauhe, sokeri ja valkuainen massaksi. Leikkaa ohueksi kaulituksi taikinasta kolmioita. Levitä mantelimassaa kolmioille ja rullaa sarviksi. Ripottele päälle mantelilastuja. Paista 225 asteessa 10-12 minuuttia.

Ei kommentteja: