tiistai 19. lokakuuta 2010

Punaisella pestolla höystetty leipä


Nyt päästään asiaan, eli leipään, jota jo blogin nimi lupailee. Kukapa ei rakastaisi tuoretta leipää. Asun Hakaniemen hallin lähellä, ja on aivan ihanaa hakea sieltä joskus tuore leipä, valita kaikkien erilaisten leipien joukosta juuri se, joka sillä hetkellä eniten houkuttelee.  Mutta ehkä vielä ihanampaa on syödä omatekoista, juuri uunista nostettua leipää.

Hiivataikina oli pitkään minulle pienoinen ongelma. Olen kyllä leiponut pullia, sämpylöitä ja leipiä lapsesta asti, mutta vielä pari vuotta sitten olin sitä mieltä, että äitini on meidän suvun hiivaleipuri ja minun on turha edes yrittää. Äidin pullat ovat kyllä edelleen voittamattomia, mutta nykyään minäkin osaan tehdä leipää ja jopa pidän siitä.

Tärkein syy siihen, miksi opin leipomaan leipää (tai yleensäkin mitä tahansa hiivataikinasta) on Richard Bertinetin kirja Leipää monella tavalla, jonka löysin noin vuosi sitten kirjakaupan alennusmyynnistä. Bertinet antaa kirjassaan tarkat ohjeet leivän valmistukseen ja niitä noudattamalla (ainakin melko uskollisesti) leivät jotenkin vain alkoivat onnistua.

Aiemmin tein leipää kotitaloustuntien ja äidin oppien mukaan, suunnilleen siten kuin jauhopussin kyljessä käsketään, eli lämmitin nesteen kädenlämpöiseksi ja lisäsin jauhoja, kunnes taikina alkoi irrota käsistä. Bertinetin myötä nämä ohjeet sai unohtaa: vesi saa olla viileää, ja jauhoja käytetään vain tietty määrä. Kirjoitan Bertinetin ohjeista lisää myöhemmin, nyt asiaan, eli punaisella pestolla ja siemenillä höystettyyn leipään. Minun kaapistani puuttui eilen illalla punainen pesto, joten tein sitten sellaista itse morttelissa. Valmis pesto on kyllä helpompaa, sillä sitä on helppo levittää leivälle. Minun pestoni kohdalla olisi parempi puhua murustelusta levittämisen sijaan. Hyvää kuitenkin tuli!

Pestoleipä

10g tuorehiivaa
8,5 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
350 ml vettä
n. 5 rkl punaista pestoa
(tai pestoksi jauhettuna 3 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja, 0,5 dl kurpitsansiemeniä, 1 rkl parmesania, ripaus suolaa, 1tl basilikaa ja 3 rkl tomaattien öljyä)
0,5 dl siemeniä (esim. auringonkukan)

Sekoita hiiva ja suola jauhoihin. Lisää huoneenlämpöinen vesi. Sekoita aineet toisiinsa ja ala sitten vaivata taikinaa. Jatka vaivaamista, kunnes taikina alkaa irrota käsistä. Kohota vähintään tunti, mieluiten kaksinkertaiseksi.
Kauli taikinasta noin kahden sentin paksuinen suorakulmio. Levitä taikinalle pestoa ja ripottele sen päälle siemenet. Rullaa löysäksi rullaksi ja nosta varovasti pellille. Anna vielä kohota pellillä vähintään vartin verran ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.
Omat leipäni olivat tällä kertaa suunnilleen patongin paksuisia, isompia tietysti saisi paistaa pidempään.

Ei kommentteja: