maanantai 18. lokakuuta 2010

Keittoa! (kanakeitto thaimaalaisittain ja nakkikeitto itäeurooppalaisittain)


Kuulun niihin ihmisiin, joita palelee aina. Siksi pidänkin kovasti keittoruoista. Lisäksi keitot ovat usein edullisia ja helppotekoisia. Laiskalle kokille myös sopii se, keittoa syntyy helposti isompikin annos – tai itse asiassa ainakin minun on suorastaan mahdotonta tehdä vain kahden hengen annos keittoa kerrallaan.

Tänä syksynä minulle ovat maistuneet erityisesti thaimaalaistyyppinen kanakeitto ja nakkikeitto itäeuroopan tapaan. Sen taki viljelen nyt näitä ”tyyppinen”- ja ”tapaan”-ilmauksia, että en voi väittää erityisen hyvin tuntevani thaimaan tai itäeuroopan ruokakulttuureita. Molemmat reseptit olen muokannut ja yksinkertaistanut useammista resepteistä ja lopputulokset ovatkin aika yksinkertaisia ja edullisia. Molemmista voisi myös tehdä vielä nopeamman version, kanakeittoon voisi heittää jotain wok-vihanneksia, nakkikeittoon vaikka keittojuurespussin. Kokeilinkin kerran noita keittojuureksia nakkikeittoon, joka silloin olikin todellista pikaruokaa. Maku siinä kuitenkin kärsi pahasti, eipä taida olla kuullotetun sipuli ja porkkana –yhdistelmän voittajaa keiton pohjana.

Tänä vuonna kokeilin chilin kasvatusta lasitetulla parvekkeellamme, ja chilipensas kasvoikin hienosti. Nyt kasvi on jo pitänyt nostaa sisään, mutta chilejä pukkaa edelleen niin paljon, että niiden käyttäminen on jo pieni ongelma. Osan olen pilkkonut pakkaseen, osasta tehnyt paholaisenhilloa ja salsaa (niistä myöhemmin). Silti chiliä riittää jatkuvasti käytettäväksi ja sitä löytyy myös molemmista syksyn suosikkikeitoistani. Tuoreen chilin sijaan keitoissa voisi hyvin käyttää myös chilikastiketta tai -jauhetta.

 
Kanakeitto thaimaalaisittain
300g kanasuikaleita
1 sipuli
valkosipulia
1 paprika
1 chili
½ tl curryä
200g kookosmaitoa
1-2 rkl soijakastiketta
½ dl tuoretta korianteria silputtuna
1 rkl sitruunamehua
vettä
(garam masalaa, paprikamaustetta tms)
(öljyä kuullottamiseen)

Pilko sipulit, paprika ja chili. Kuullota kasviksia ja curryä (ja garman masalaa tai paprikamaustetta, jos haluat) kevyesti kattilassa ja lisää joukkoon kana. Kypsennä hetki ja lisää kookosmaito ja hieman vettä sekä soijakastike – soijakastikkeen määrä riippuu kastikkeen laadusta ja siitä, kuinka suolaista ruoasta haluaa. Anna kiehua hiljalleen kunnes kana on kypsää ja kasvikset sopivan pehmeitä, lisää vettä tarvittaessa. Lisää aivan lopuksi sitruunamehu ja silputtu korianteri.

Kuvassa keittolautasen reunalla on kaalipiiras, jonka ohje kenties myöhemmin. Curryllä hieman maustettu piiras sopi hienosti keiton pariksi.




Nakkikeitto itäeurooppalaisittain

pieni paketti (kalkkuna)nakkeja
3-5 perunaa
1 sipuli
valkosipulia
2 porkkanaa
chili
400g tomaattimurskaa
300g kidneypapuja
vettä
suolaa, pippuria, oreganoa, persiljaa
(öljyä kuullottamiseen)

Kuori ja pilko perunat, porkkanat ja sipulit. Porkkanat kannattaa pilkkoa aika pieniksi, itse laitan porkkanan pituussuunnassa puoliksi ja leikkaan sitten noin puolen sentin siivuja. Hienonna chili. Kuullota sipulia ja porkkanaa niin, että ne hieman pehmenevät ja kasvisten maku alkaa irrota. Lisää chili ja valkosipuli, anna niidenkin lämmetä ja kaada sitten päälle tomaattimurska ja pari desiä vettä. Lisää suolaa, pippuria ja yrttejä. Sillä aikaa kun keitto lämpenee kiehuvaksi, pilko nakit sopiviksi suupaloiksi. Kun keitto kiehuu, lisää perunat ja anna kiehua, kunnes perunat ja porkkanat ovat miltei kypsiä. Lisää pavut ja nakit ja keitä kunnes nakit ovat kypsiä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
Jos nakkikeitosta taas haluaisi astetta erikoisemman, siihen voisi varmaankin käyttää jotain maukkaampaa makkaraa. Minä kun en punaista lihaa syö, niin meidän keittomme valmistui kalkkunanakeista ja oli niinkin oikein makoisaa.

Ei kommentteja: