tiistai 26. lokakuuta 2010

Chili sin carne

Koska chili kasvaa edelleen ja viikonlopulta jäi jäljelle kidneypapuja, päätin säästäväisenä tehdä chili sin carnea, siis chili con carnen kasvisversiota (chili con carnehan tarkoittaa chiliä lihan kanssa, sin carne ilman lihaa). Samalla jatkui meksikolaisteema.

Tällä kertaa laitoin soossiin punaisia linssejä, mutta niiden sijalle sopisi mainiosti maissi. Ravintoarvoiltaan ne eivät kyllä vastaa toisiaan, mutta maun puolesta maissi olisi erinomainen vaihtoehto, sitä vain ei sattunut kaapistani löytymään. Hämmästyin muuten taas kerran ainesteni rautamäärästä: 100 grammaa tummaa soijarouhetta sisältää 107% päivän raudantarpeesta ja 100 grammaa punaisia linssejä noin 50%.

Käsittääkseni pavut, linssit ja erityisesti soija ovat monille lihansyöjille hieman hankalia aineksia. Olen kyllä itsekin saanut erinäisissä laitosruokaloissa niin kamalia papu- ja soijasörsseleitä, etten suuresti ihmettele epäluuloja.  Kidneypavuista olen oikeasti alkanut tykätä niin, että söisin niitä vaikka pelkästään, mutta soija tai linssit eivät kyllä itsessään ole kovin herkullisia. Mielestäni mausteinen, tomaattipohjainen kastike onkin hyvä paikka kokeilla noita aineksia, sillä sekä linssit että soija imevät kastikkeen maun itseensä. Kaikille soijarouhe ei sovi, ja silloin sen voi tässä reseptissä hyvin korvata lisäämällä muita papuja, tai vaikka jauhelihalla, eli tehdä sitä chili con carnea.

Itse yritin tällä kertaa pitää soossin määrän kohtuullisena, mutta hyvin tähän voisi laittaa enemmänkin soijaa, papuja ja linssejä, tai vaikka sen tavallisen noin 300 gramman paketin jauhelihaa.

Chili sin carne (4 annosta)

Sipuli
2 valkosipulinkynttä
Paprika
Chilipalko (tai chilijauhetta tai –kastiketta)
400g tomaattimurskaa
¾ dl punaisia linssejä
1 dl soijarouhetta
3 dl vettä
200g kidneypapuja
3 rkl soijakastiketta
2 tl kanelia
1rkl kaakaojauhetta

Pilko sipulit, chili ja paprika ja kuullota kattilassa. Lisää tomaattimurska ja keitä kymmenisen minuuttia. Lisää linssit ja soijarouhe sekä mausteet ja vesi. Keitä taas kymmenisen minuuttia ja lisää pavut. Maista linssien kypsyys (ne eivät saa olla kovia), lisää tarvittaessa mausteita. Halutessaan chiliä voi haudutella vaikka pari tuntia, ja maut vain paranevat, mutta parikymmentä minuuttia riittää kypsyttämiseen. Tarjoa riisin kanssa tai tortillojen välissä.


Ei kommentteja: