maanantai 8. marraskuuta 2010

Juhlatunnelmissa

Vietin yhdistettyä synttäri- ja maisterijuhlaa koko viime viikonlopun. Koska vieraita kävi kahdessa erässä, syötävääkin täytyi olla reilusti. Sitä väsätessä menikin paitsi koko perjantai, myös useampi tunti jo aiemmin.

Halusin kokeilla uusia juttuja, ja menustakin tuli aika pitkä ainakin yksin kokattavaksi ja yhdessä pienessä jääkaapissa säilytettäväksi. Tarjolla oli pinaatti-parsakaali-fetapiirasta, paprikakiekkoja, juustotikkuja, salaattia balsamicosiirapilla, suklaakakkua, valkosuklaista täytekakkua ja mustikkakaurakeksejä. Juomana tarjoilin kahdenlaista sangriaa.

Kahden päivän juhlinnan jälkeen jäljelle jäi vain pieni pala piirasta ja hieman täytekakkua, eli tarjottavat taisivat maistua. Erityisesti kiiteltiin suklaakakkua. Juhlien yleisin kysymys puolestaan taisi olla ”Mitä noi punaiset kököt tuolla salaatissa on?”, mikä viittasi punajuurella värjäämääni riisiin.

Tässä reseptejä, lisää myöhemmin. Juhlinnan tiimellyksessä kuvailukin jäi vähiin, joten koettakaa kestää materiaalin kyseenalainen laatu.

Pinaatti-parsakaali-fetapiiras



Pohja:
300 g voita
4,5 dl vehnäjauhoa
 3/4 dl vettä

Nypi voi ja jauhot yhteen, lisää joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta kaulimalla jauhotetulla pöydällä suorakulmio. Taita kolminkerroin, kauli ohuemmaksi ja toista taittelu ja kaulinta kolme kertaa. Pohjaksi kelpaa myös 500 gramman paketti kaupan voitaikinaa tai itse tehtyä kaaviloitua voitaikinaa. Kauli voitaikina pellille, jos se ei riitä aivan koko pellille, taita reunoja pari senttiä niin, ettei täyte valu pois pohjalta.

Täyte:
1 sipuli
400g parsakaalia
150g (pakaste)pinaattia
200g fetajuustoa
2 dl kermaa
1 dl juustoraastetta
suolaa, pippuria
3 munaa

Silppua sipuli ja pilko parsakaali pieniksi paloiksi (itse silppusin parsakaalin parin sentin paloiksi, jolloin täytteestä tuli tasaista). Kuullota sipulia kunnes se hieman pehmenee ja lisää parsakaali. Murustele feta kulhoon, lisää siihen pinaatti, kerma, munat, juusto ja mausteet ja sekoita. Lisää joukkoon vielä jäähtyneet sipuli ja parsakaali. Kaada täyte pohjalle. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on hieman ruskistunut.

Punaisen riisin salaatti



Kahta erilaista salaattia (toiseksi suosittelen rucolaa)
3 dl risottoriisiä
punajuuri
200g fetajuustoa
puolikas sipuli
kirsikkatomaatteja (pieni rasia eli 250g)
tummia viinirypäleitä (yksi rasia, eli 500g)

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan, mutta lisää kattilaan myös pesty punajuuri. Kun riisi on kypsää, kaada vesi pois, pilko punajuuri neljään osaan ja sekoita niin, että punajuuresta irtoaa vielä väriä ja hieman makuakin riisiin. Mausta riisi halutessasi vielä noin ruokalusikallisella viinietikkaa. Anna riisin jäähtyä ja poista punajuuren palat. Revi salaatit, puolita tomaatit ja viinirypäleet, leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi ja paloittele feta, ellet käytä valmiita kuutioita. Sekoita salaatin aineet.

Balsamicosiirappi

1 ½ dl balsamiviinietikkaa
½ dl hunajaa
2 rkl siirappia
suolaa ja mustapippuria

Laita aineet kattilan pohjaa ja keitä noin vartin niin, että siirappi hieman sakenee. Jäähdytä ja tarjoa salaatin kanssa. Balsamicosiirappi sakenee entisestään jäähtyessään, joten sitä ei tarvitse keittää kovin paksuksi - ja muutenkin tämä on makuasia. Oma siirappini maistui kovasti kaupan valmistavaralta, joten ihan hyvin sitäkin olisi voinut ostaa.

Paprikakiekot



noin 500g voitaikinaa
paprika
3 valkosipulinkynttä
200g sulatejuustoa
basilikaa tai muita yrttejä maun mukaan
2 rkl punaista pestoa

Pilko paprika ja valkosipulinkynnet hienoksi silpuksi. Sekoita ne, pesto ja yrtit juuston joukkoon. Kauli voitaikinasta noin puolen sentin paksuinen levy tai levyjä, jotka ovat noin 15 cm levyisiä. Levitä juustoseos levyille ja rullaa ne pitkittäissuuntaan kuten kääretorttu. Leikkaa pötköistä 1-2 cm paloja ja paista niitä 225-asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia.

Jos käytät kaupan lehtitaikinalevyjä, niistä saa helposti hieman kaulimalla juuri oikein levyisiä. Leveys on kuitenkin makuasia, se ratkaisee kiekkojen koon. Nämä leivokset ovat kätevää juhlaruokaa, sillä ne voi leipoa valmiiksi ja pakastaa raakoina pötköinä. Itse leivoin leivokset viikkoa ennen juhlia, pakastin ne ja otin jääkaappiin sulamaan juhlia edeltävä iltana. Juhlapäivänä vain leikkasin leivokset ja paistoin ne.

Ei kommentteja: