sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Mustikkainen kääretorttu


Halusin tehdä lauantain iloksi jotain makeaa, ja päätin, että voisin kokeilla jotain uutta kesällä hankitusta Leila Lindholmin leivontakirjasta Pala kakkua – ja paljon muuta. Poikaystävän valinta kirjan resepteistä oli kääretorttu (no, ensimmäinen valinta olisi ollut mustikkainen new yorkin juustokakku, mutta kieltäydyin tekemästä sitä kahdelle). Kääretorttu marjatäytteellä ei kenties ole mitään erityisen uutta tai ihmeellistä, mutta en toisaalta aivan samanlaista ollut aiemmin tehnytkään.

Minulle kääretortusta tulee ensimmäisenä mieleen äitini tekemät kääretortut, joissa oli aina kermavaahtoa jossain muodossa, esimerkiksi kaakaolla maustettuna banaanin kanssa tai maitorahkaan yhdistettynä mansikoiden kaverina. Suhtauduin pelkkää mustikkaa sisältävään torttuun aluksi hieman epäillen, mutta sitten muistin mummini ihanat marjaiset tortut. Hyvin nekin ovat aina maistuneet.

Kun arvioin pakkasesta ottamieni marjojen määrää (että: ”Onkohan tässä nyt 500 grammaa?”), riimitteli poikaystävä: ”Puoli kiloa päivässä, vaikka tortun välissä!” Niin, onhan ne marjat tietysti marjoja, vaikkakin sokerin ympäröiminä…



Mustikkakääretorttu

3 kananmunaa
1 ½ sokeria
sitruunan raastettu kuori
2 rkl maitoa
2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta

500 g mustikoita
1 dl sokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sitruunan kuori ja maito. Sekoita leivinjauhe jauhoon ja lisää varovasti taikinan joukkoon. Levitä pellille leivinpaperin päälle tasaiseksi levyksi. Paista 250 asteessa 5 minuuttia.

Leikkaa leivinpaperista toinen pellin kokoinen pala ja ripottele sille sokeria. Kumoa hieman jäähtynyt taikinalevy sokerin päälle ja anna jäähtyä. Sekoita mustikat ja sokeri ja kaada pois marjoista mahdollisesti irronnut mehu. Levitä taikinan päälle ja rullaa kääretorttu valmiiksi.

Ei kommentteja: