tiistai 2. marraskuuta 2010

Turkkilaisia makuja

Kirjamessuilta mukaan tarttui Ghillie Basanin Turkkilainen keittiö –kirja. Olin oikeastaan etsiskellytkin sellaista, sillä olen kovasti ihastunut lähi-idän pikkunaposteltaviin, eli mezeihin, ja muutenkin alueen ruoat kiinnostavat. Hyviä reseptejä ei ole kuitenkaan löytynyt netistä, ja olenkin säveltänyt ruokia omasta päästäni. En ole mikään Lähi-idän ruokakulttuurin asiantuntija- En ole koskaan käynyt alueella, joten käsitykseni perustuu lähinnä muutamiin turkkilaisiin ravintoloihin ja Rodoksen matkalla maistettuihin makuihin. Yksi tärkeä innostaja on ollut myös espanjalainen Maoz vegetal –pikaruokaravintola, josta olen Barcelonan ja Madridin matkoilla ostanut aivan mahtavia pitaleipiä falafeleilla ja erilaisilla kasvislisukkeilla. Uusi kirja tuli siis tarpeeseen.



Turkkilainen keittiö on siitä hyvä keittokirja, että siinä myös kerrotaan yleisesti turkkilaisesta keittiöstä, ruoka-aineista ja tavoista. Se sopii ainakin minulle, kun en tosiaankaan tuota kulttuuria erityisesti tunne. Kirjassa esitellään naposteltavat eli mezet, keitot, kasvisruoat, lisäkkeet, kalat, lihat ja välipalat. Kasvisruokia on paljon, mikä sopii minulle. Hauskaa on myös se, että useimpiin kirjan resepteihin ei tarvita kovin erikoisia aineksia.

Eilen olikin sitten pakko kokkailla kirjan ohjeita mukaillen. Kaivoin pakkasesta muutama viikko sitten tekemäni falafelit ja tein niille lisukkeeksi pari hieman muokattua mezeä ja jogurttikastikkeen. Ainakin tämä ensimmäinen kokeilu sujui hyvin, ja luulenpa, että piakkoin on pakko järjestää naposteluilta turkkilaiseen tyyliin.



Falafelini olivat hajoavaista sorttia, joten niiden reseptiä kehittelen vielä, mutta tässä muut aterian osat. Falafelien sijallehan sopisivat tietysti vaikka mausteiset lihapullat tai (kana)pihvit. Reseptini ovat taas mukaelmia, en esimerkiksi ostanut tuoreita yrttejä. Jos haluaa todellista herkkua, kannattaa ehdottomasti silputa kasvisten ja couscousin sekaan tuoretta silopersiljaa ja hieman minttua, mutta arkiruokaan kuivatkin yrtit käyvät. Annokset ovat kahdelle.

Taze ezmesi

puolikas sipuli
puolikas paprika (vihreä tai punainen)
iso tomaatti
puolikas chili tai chilimaustetta
persiljaa
suolaa ja pippuria
1 rkl oliiviöljyä
Pilko kasvikset hienoksi silpuksi. Sekoita ja lisää mausteet ja öljy.

Kisir

2 dl couscousia
2 rkl oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl sokeria
puolikas sipuli
puolikas chili
minttua ja persiljaa (kuivattuja noin 1 rkl, tuoretta noin 1 dl)
suolaa ja pippuria

Leikkää sipuli ohuiksi suikaleiksi (tai silppua pieneksi) ja hienonna chili. Laita sipuli, chili ja couscous kulhoon, lisää tomaattipyree, öljy, sitruunamehu ja mausteet ja sekoita hieman. Kaada päälle 2 dl kiehuvan kuumaa vettä ja anna coucousin turvota 3-5 minuuttia. Sekoita haarukalla niin, ettei couscous jää möykkyiseksi. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin couscousin sijaan bulguria.

Jogurttikastike

200g bulgarianjogurttia/turkkilaista jogurttia
2 valkosipulinkynttä
puolikkaan sitruunan mehu

Hienonna valkosipuli ja sekoita jogurttiin. Lisää sitruunamehu ja anna maustua hetki ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: