sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Voitaikina

Tykkään voitaikinasta tehdyistä leivonnaisista, mutta en ollut koskaan ennen tehnyt itse kunnollista voitaikinaa, rahkavoitaikinaa, ja nopeaa, sekoitettua taikinaa kylläkin. Halusin tehdä voitaikinaleivoksia tuleviin juhliini ja mietin, että kai sille kaupan taikinallekin on vaihtoehto. Pohdin myös, että nyt, kun leivoksia pitäisi saada melko paljon aikaan, olisi kenties hyvä yrittää. Siispä päätin kokeilla onneani. Menestys oli jopa yllättävän hyvä, taikinasta tuli lehtevää, eikä tekeminenkään ollut liian hankalaa.

Netistä löytyy voitaikina-hakusanalla kaikenlaisia ohjeita, joten pieni terminologian selitys lienee paikallaan. Kaaviloitu voitaikina on klassinen voitaikina, siis sellainen kuin kapuan voitaikinakin. Siinä jauhoisen taikinan väliin laitetaan voita. Tämä ja taikinan taittelu ja kauliminen useaan otteeseen saa aikaan lehtevyyden. Rahkataikinassa rahka tuo kuohkeutta, mutta ei samalla tavalla kerroksia kuin kaaviloidussa taikinassa. Sekoitettu taikina on yksinkertaisin vaihtoehto. Se sopii hyvin vaikka piirakan pohjaksi, mutta ei kohoa tai lehtevöidy kuten kaaviloitu taikina. (Sekoitettuun taikinaan saa kylläkin hieman lehtevyyttä taittelemalla ja kaulimalla.) Nyt halusin kuitenkin tehdä nimenomaan kaaviloitua taikinaa.

Perusteellisin löytämäni ohje oli Valion kuvitettu ohje, joka on ilmeisesti ammattilaisille suunnattu, mutta auttoi kyllä harrastelijaakin. Lopulta noudatin suunnilleen MTV3:n Makuja-sivulta löytämääni ohjetta. Tein taikinan kolminkertaisena ja laitoin ajatuksissani jauhojen sekaan 2/3 voista, joten väliin levitettäväksi jäi enää 1/3, mutta näytti se taikina noinkin kohtalaisesti onnistuvan. Tällä reseptillä syntyy siis aika paljon taikinaa, arviolta reilun kahden kaupan voitaikinapaketin verran.

Kaaviloitu voitaikina

12 dl vehnäjauhoja
750 g leivontamargariinia/voita
4 ½ dl kylmää vettä 

Nypi 1/3 rasvasta jauhojen joukkoon ja lisää kylmä vesi nopeasti sekoittaen. Kauli tai levitä taikina suorakaiteen muotoon ja levitä rasva 2/3:lle taikinasta ohuina viipaleina. Taita rasvaton osa taikinaa rasvalevyjen väliin. Kauli taikinalevy kevyesti suorakaiteen muotoiseksi ja taita jälleen kolmeen osaan. Toista 3−4 kertaa. Peitä taikina muovilla ja anna levätä kylmässä hetken aikaa ennen leipomista.

Voitaikina ei pidä lämpimästä, vaan menee helposti voimössöksi. Itse käytinkin taikinan jääkaapissa jokaisen vaiheen välissä, siis myös nypittyäni yhteen jauhot ja rasvan. Pidin myös parvekkeen oven auki, mikä näin lokakuussa auttoi.

Voitaikina on siitä kivaa, että sitä voi hyvin pakastaa raakana. Juuri pakastettavuus olikin suurin syy siihen, että halusin tehdä taikinan itse. Leivoin nimittäin juhlia varten kasviskiekkoja, jotka pakastin raakoina. Niistä enemmän sitten, kun leivonnaiset on paistettu. Olihan omatekoista voitaikinaa pakko saada maistaa nyt heti, ja niinpä leivoin myös croissanteja, tällä kertaa nutellalla täytettyjä. Käytin vähän alle puolet tekemästäni taikinasta, arviolta yhden kaupan taikinapaketin verran, eli noin 500 grammaa.



Suklaiset croissantit

noin 500g voitaikinaa
nutellaa

Kauli taikinasta noin puolen sentin paksuinen ympyrän muotoinen levy. Leikkaa se 12 osaan. Levitä palasten leveään päähän reilu ruokalusikallinen nutellaa (jos nutella on kylmää, siitä voi myös muotoilla suunnilleen sormenpaksuisen pötkylän). Kieritä taikinapalat croissanteiksi.

Ei kommentteja: