maanantai 22. marraskuuta 2010

Joulutorttuja ihan ite



Kun glögiä oli jo kittailtu reilun viikon verran, oli pakko saada myös joulutorttuja. Taannoisten voitaikinakokeiluiden jälkeen halusin tietysti tehdä taikinan itse. Kemikaalicocktailia lueskellessa tajusin, että voisihan sen hillonkin tosiaan itse tehdä. Niinpä noudatin esimerkkiä, ja laitoin kattilaan pussillisen kuivattuja luumuja, pari ruokalusikallista hillosokeria ja reilun desin vettä (ja ripauksen kanelia). Annoin kiehua puolisen tuntia pienellä lämmöllä hieman sekoitellen, ja hyvää tuli. En edes jaksanut kaivaa esiin sauvasekoitinta, sillä mielestäni luumut hajosivat keittäessä ihan tarpeeksi.

Voitaikina onnistui näin toisella kokeilulla mainiosti. Pakastimeni tosin on vähän liiankin tehokas, ja aiemmin viikolla pakastettua taikinaa sulatellessa meinasi tulla ongelmia. No, laitoin puoliksi sulaneen taikinan sitten jääkaappiin sulamaan, mikä pelasti tilanteen. Omatekoinen taikina näyttää muutenkin olevan kaupan taikinaa helpommin mössööntyvää, voi siis sulaa taikinan välissä helposti esimerkiksi jos keittiössä on liian lämmin leipoessä. Harkitsen myös vielä, voisiko taikinaan käyttää vähemmän voita.

Kuten kuvasta näkyy, tortuista tuli oikein lehteviä ja rapeitakin ne olivat. Taidan kyllä olla hieman kaupan taikinan pilaama, kun kotitekoinen maistuu minusta hieman oudolta (siis erilaiselta kuin mihin olen tottunut). Muuten, kaneli luumuhillossa toimi yllättävänkin hyvin. Laitoin kanelia tosiaan vain ripauksen, joten se enemmän tuoksui kuin maistui, mutta oli kyse sitten mausta tai tuoksusta, hyvää oli.

Ei kommentteja: