torstai 11. marraskuuta 2010

Juhlaruokaa, osa 2

Kuten jo aiemmin mainitsin, suklaakakku sai taannoisissa juhlissani vierailta suurimman suosion. Harvempi tosin kykeni nauttimaan sitä yhtä palaa enemmän. Moni myös sai kakkua ottaessaan kuulla muilta kehotuksen ottaa vain pienehkö pala. Kakku oli siis tosiaan suklainen ja aika makea.

Toinen kakkuni koostui sitruunakakkupohjista ja täytteenä oli vadelmia sekä valkosuklaata. Tuo kakku olisi kaivannut hieman enemmän kosteutta. Muutenkin vaalea kakkuni oli yksi murheenkryyni, erityisesti täyttövaiheessa. En löytänyt kakkuun valmiita koristeita, valkosuklaa paloi, kuorrutus loppui kesken, vadelmia oli liian vähän, pohja oli epämääräisesti kohonnut, omatekoiset koristeet eivät onnistuneet… Kaikkien ongelmien jälkeen olin lähinnä onnellinen, että kakkuni oli kutakuinkin syötävää. Ja kyllähän se siitä parani vähitellen ja oli toisen päivän juhlissa jo ihan herkullista.

Reseptit ovat taas muokkauksia, mutta suklaakakun täyte peräisin on Jill ja Joyce Parkerin Amerikan herkut –kirjasta, joka on kyllä todellinen makean ystävän teos. Tein molemmat täytekakut perinteisellä sokerikakun reseptillä sulaa laiskuuttani. Suluissa käyttämäni määrät, joita voi siis muokata.



Kakkupohja

munia (5)
sokeria
vehnäjauhoja
leivinjauhetta (1,5tl)
(vaniljasokeria)
(kaakaojauhetta)
(sitruunan kuori raastettuna)

Riko munat lasiin. Mittaa toiseen samanlaiseen lasiin sokeria yhtä paljon kuin munia on. Kaada sokeri taikinakulhoon ja mittaa sen tilalle jauhoja saman verran kuin munia. Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää varovasti jauhot siivilän läpi.

Suklaakakussa korvasin kolme ruokalusikallista jauhoista kaakaojauhoilla. Sitruunaiseen pohjaan lisäsin muiden aineiden lisäksi yhden sitruunan raastetun kuoren.

Paista kakkua voidellussa ja jauhotetussa vuoassa 180-asteissa uunissa 30-40 minuuttia. Leikkaa kakut jäähtyneinä kolmeen osaan. Suklaakakkua ei tarvitse kostuttaa, mutta valkosuklaakakun voi kostuttaa esim. sitruunalimpparilla.

Suklaakakku

suklainen kakkupohja

2 prk kermaviiliä
250 g tummaa suklaata
6 ¼ dl tomusokeria
2 rkl maitoa, kahvia tai kahvilikööriä

Sulata suklaa. Sekoita täytteen aineet tasaiseksi ja levitä kakun väliin ja päälle. Itse käytin Barcelonasta mukaan tarttunutta crema catalana –likooriä, joka ei tosin suuresti maistunut täytteessä. Kahvinystävällä supervahva kahvi olisi ehdottomasti onnistunut valinta täytteeseen (ihan peruskahvi tuskin tuolta suklaan ja tomusokerin seasta maistuisi).

Valkosuklaakakku

sitruunalla maustettu kakkupohja

300g valkosuklaata
1 prk maitorahkaa
4 dl kuohukermaa
(sitruunan kuorta raastettuna)
vadelmia

Vaahdota kerma ja sekoita siihen maitorahka. Sulata valkosuklaa varovasti, mieluiten vesihauteessa. Lisää hieman jäähtynyt suklaa kermaseokseen vähän kerrassaan, ettei se jähmety möykyiksi. Sekoita tasaiseksi. Levitä täytettä kakun alimmalle kerrokselle ja ripottele sen päälle vadelmia. Toista seuraavan kerroksen jälkeen. Levitä loput täytteet kakun pinnalle.

Huom! Valkosuklaatäyte ei ole paras mahdollinen kakun kuorrute, sillä se on helposti hieman rakeista. Kakun voisikin hyvin päällystää pelkällä kermavaahdolla, jolloin täytteeseen riittää 200g suklaata ja 2 dl kermaa.

Ei kommentteja: