torstai 27. tammikuuta 2011

Töllön äärestä

No nyt se on sitten vihdoin alkanut, jo syksyllä kaipailemani Top Chef siis. Jo viime viikolla alkoi Nelosen Master Chef, ja pitihän sekin katsella kokeiluksi. Kokkikisoja siis pukkaa ja jonkinlaista kanavakilpailua tässä kai voi havaita.

Master Chefistä en oikein innostunut (en tosin ole tykännyt niistä ulkomaalaisistakaan), mutta eilinen Top Chef vakuutti. Tietenkään puitteet eivät ole aivan yhtä huikeat kuin jenkkiversiossa - ainakin palkintolista oli nyt enemmänkin tasoa "ihan kiva lisä" kuin jenkkien "auttaa uran edistämisessä"-tyyppiset uudet keittiökoneet, mahdollisuus esittäytyä messuilla ja kivaksi lisäksi vielä auto siihen päälle. Senkin huomaa, että piirit ovat pienet, moni kisailee vanhojen tuttujen kanssa. Silti Top Chef oli mielestäni viihdyttävä ja jo ensimmäisessä osassa näkyi häivähdyksiä siitä taviskokin silmissä uskomattomasta  kekseliäisyydestä ja kyvystä luoda nopeasti ja erikoisissa oloissa maukasta syötävää.

Top Chefin kilpailijoissa on niin nuoria kuin vanhempiakin kokkeja ja heidän kokemuksissaan valtavat erot. Tuntuu tavallaan epäreilulta laittaa parikymppiset, vasta uraansa aloittelevat kokit kisaamaan esimerkiksi itsevarmuutta puhkuvaa, telkkaristakin tuttua Maija Silvennoista vastaan. Mutta toisaalta: Top Chef korostaa kekseliäisyyttä ja kykyä mukautua muuttuviin olosuhteisiin, mikä tasottaa tilannetta ja voi jopa suosia nuoria. Eikä nuorilla taida olla paljonkaan menetettävää, Silvennoiselle epäonnistuminen taitaisi olla aika paljon nolompaa kuin nuorille. Toisaalta voi myös nostaa hattua kokeneelle kokille, joka ottaa riskin. Eipä näy muita julkkiskokkeja kisailemassa. Jenkkikisassa nuoret ovat monesti jyränneet vanhat, saa nähdä miten Suomessa käy.

Ei kommentteja: