sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Kotoista pikaruokaa: hampurilaiset



En ole oikein koskaan tykännyt pikaruokaravintoloiden hampurilaisista – eikä tässä edes ole kyse mistään terveellisyyden tavoittelusta, vaan siitä etten yksinkertaisesti pidä niiden mausta. Koska en syö punaista lihaa, olen kokeillut monenlaisia kasvis-, kana- ja kalahampurilaisia ja useimmat ovat tylsiä ja melko mauttomia. Mikä siinä onkin, että a) kasvishampurilaiseen tungetaan yleensä jauhoinen juurespihvi b) aika harvassa paikassa oikeasti saa kana-, kala- tai kasvispihvin useammalla kuin yhdellä tavalla ja c) näiden versioiden maustaminen on yleensä jätetty puolitiehen.

Parin vuoden takaisella New Yorkin matkalla sain viimein oikeasti herkullisen kasvishampurilaisen. Sen pihvinä oli friteerattu sieni-juustopihvi. Ei siis terveellistä, mutta aivan uskomattoman maukasta. Kun nyt perjantai-iltana teki mieli jotain oikein hyvää ja meillä oli vielä käymässä vieraskin, päätin kokeilla osaisinkin itse tehdä edes lähes yhtä hyvän hampurilaisen kuin mitä Ameriikan maalla sain.

Ensin kastikkeen tekoon. Yksinkertaisen barbecue-kastikkeen tekoon ei ihmeitä tarvita, eikä se myöskään vie paljon aikaa tai energiaa. Täytyy kyllä myöntää, että ei tämä vielä mikään luksuskastike ole, mutta hyvä kuitenkin. Minä kun en myöskään ole mitenkään erityisesti ketsupin ystävä, niin jonkinlainen kastike on tehtävä, muuten jää hampurilainen liian mauttomaksi.

BBQ-kastike

1 dl ketsuppia
2 rkl soijakastiketta
2 tl sinappia
2 rkl siirappia
2 rkl omenamehua
2 rkl valkoviinietikkaa
4 kokonaista valkosipulinkynttä
½ dl vettä
chiliä, suolaa ja pippuria

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä kunnes seos paksuuntuu. Poista halutessasi valkosipulinkynnet seoksesta.



Lisäksi kasvishampurilaisiin tarvitaan
Sämpylöitä
Herkkusieniä, noin 1 sentin paksuisina siivuina paistettuna
Paistettua sipulia
Tomaattia
Salaattia
Juustoa
(Majoneesia)

Herkkusienet tulee paistaa kunnolla kypsiksi, silloin ne ovat herkullisimmillaan. Ne toimivatkin hampurilaisen välissä erinomaisesti ja valmistuskin oli helppoa. Pakko myöntää, että seuralaiseni nauttivat hampurilaisensa jauhelihapihveillä.  Niistä on kuitenkin mainittava sen verran, että poikaystäväni teki pihvit ihan itse, ensimmäistä kertaa elämässään – eikä hän ollut siis koskaan aiemmin tehnyt mitään jauhelihasta. Ja pihvit olivat kuulemma erinomaisia. 

Pakko myös huomauttaa, että jos ei leivo sämpylöitä itse, tällainen sapuska on aika pikaista ruokaa. Kastike kiehuu vain hetken (ehkä kymmenisen minuuttia) ja herkkusienet ja sipulit voivat paistua aika rauhassa sillä aikaa kun siivuttaa tomaatit, repii salaatit, kattaa pöydän ja puolittaa sämpylät ja sitten onkin jo valmiina taatusti parempi ateria kuin tylsät juurespihvihampurilaiset sotkuisessa pikaruokalassa.

4 kommenttia:

Emma kirjoitti...

Kotihampparit on ihan parhaita! Ite teen yleensä reissumiehistä ja väliin milloin mitäkin. Rasvapommin saa laittamalla pihviksi halloumia, nams!

Jenni kirjoitti...

Oi, halloumia... Se on aina hyvää. Ja se olis kans helppo vaihtoehto, kun ei tarttee kummemmin valmistella, paistuukin nopeesti.

Noihan on tollasia aika perinteisiä, sienestä tuli itseasiassa jotenkin tosi "lihaisa", niin sopi sitten kaikki perusharmpurilaisten kastikkeet.

Anonyymi kirjoitti...

Jos joskus haluaa törsästellä valmiilla kasvishamppareilla, niin ihan näiltä meidän kyliltä voin suositella sekä Vegemestaa että Dylania. Vegemestassa vuohenjuustohamppi ruiskuoreen on miun vakkari. Dylanista ei ihan joka päivä saa kasvishamppeja, mut useesti kuitenkin. Aika tylsä sämpylä niillä oli, mut sen kerran kun kokeilin, niin tavara niitten välissä toimi... oisko ollu munakoiso-vuohenjuusto tms. Ja ranet oli tosi hyviä! Pitänee vielä mainita, etten kyllä kieltäydy Hesen falafel-hampparistakaan. Se niitten edellinen kasvishamppari oli surkea esitys. -AnnaK

Jenni kirjoitti...

Vegemesta on ollu kokeilulistalla jo tosi pitkään, mutta koskaan en oo saanu mentyä sinne. Se kyllä houkuttas, ku se kuitenkin on oikeesti kasvispaikka, niin löytys ehkä jotain proteiiniakin hamppareista.

Yleensä kyllä tuntuu olevan just noin, et tollaset ei niin perinteisesti hampurilaisiin yhdistettävät maut toimii paremmin, kuten just falafelit ja munakoisot, halloumit ja vuohenjuustot. Niihin sit osataan tehdä soossitkin. Mutta sit kun rakastaa bbq-kastiketta (nimim. sain säälittävän innostuskohtauksen Ranskassa kun Mäkissä oli classic barbecue -kastiketta nugeteille), niin sen kanssa toimivia kasvisjuttuja on vaikeempi löytää.

Hei ja superkivaa kun kommentoitte ihan täällä blogissa!