lauantai 15. tammikuuta 2011

Halloumisalaatti


Viime kesän helteiden aikana ei tehnyt juuri mieli syödä tai valmistaa mitään lämpimiä ruokia, joten keksimme loputtoman määrän ruokaisia salaatteja vatsaa täyttämään. Näin talvella tulee harvemmin valituksi salaattia ruoaksi, vaikka viimeisin kokeilu taas muistutti, miksi kannattaisi. Halloumisalaatti on sellainen ruoka, jota syödessä tulee aina ihmeteltyä ihmisiä, joiden mielestä kasvisruoasta tai etenkään salaatista ei voi saada vatsaa täyteen.

Halloumin, munakoison ja tomaatin yhdistelmä on yksinkertaisesti täydellinen. Salaattia syödessäni pohdiskelin, että minäkään en aina ole pitänyt munakoisosta, kesäkurpitsasta tai pavuista. Nyt se tuntuu oudolta, mutta edelleen saan aika usein kuulla, etteivät tutut koskaan valmista ainakaan munakoisoa, eivätkä tiedä, miten siitä saisi hyvää. Se on vähän hassua, sillä eihän tuo ihmeitä vaadi: herkkua syntyy, kun leikkaa kasvista siivuja ja paistaa niitä reilussa öljyssä. Halutessaan siivuja voi tietysti itkettää ennen paistoa, eli ripotella niiden päälle suolaa, odottaa hetken ja pyyhkiä sitten irronnut vesi pois. Tärkeintä kuitenkin on, että munakoisoa kypsentää tarpeeksi. Ja tässäkin toimii mielestäni porttiteoria: kun alkaa tykätä yhdellä tavalla valmistetusta munakoisosta, tykkää siitä muillakin tavoin. Tämä salaatti on yksi hyvä tapa kokeilla. Pavut tuovat ruokaisuutta ja proteiinia, mutta tietysti salaatin kanssa voisi tarjota jonkun pihvinkin, jos sellaisia syö, ja jättää sitten pavut pois. Oliivit ja siemenet ovat usein puuttuneet salaatistamme, eivätkä ole mitenkään välttämättömiä.



Halloumisalaatti
halloumijuustoa
munakoisoa
kesäkurpitsaa
tomaattia
sipulia
salaattia (meillä rukolaa)
kidneypapuja
oliiveja
auringonkukansiemeniä
oliiviöljyä
kuivattua oreganoa
suolaa, pippuria
 viinietikkaa tai sitruunamehua (meillä oli tällä kertaa sitruunalla maustettua balsamikoa)

Pilko tomaatit ja sipulit haluamallasi tavalla ja revi salaatti. Sekoita papujen, oliivien ja siementen kanssa. Leikkaa kesäkurpitsasta noin puolen sentin ja munakoisosta noin sentin paksuisia siivuja. Itketä munakoisoa halutessasi. Paista reilussa öljyssä pannulla ja mausta munakoisot paistovaiheessa kuivatulla oreganolla. Leikkaa halloumista reilun sentin paksuisia siivuja ja paista niitä pannulla hetki niin, että ne pehmenevät. Siirrä muun salaatin joukkoon. Mausta salaatti viinietikalla/sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla, mutta muista että halloumi on suolaista. 

Kesäkurpitsat maistuvat, vaikka jäisivätkin hieman napakoiksi, mutta munakoisot pitää paistaa kunnolla ja itse annan niiden imeä aika paljon öljyä. Paistamiseen sopii erinomaisesti parilapannu ja grillissä ruoasta tulee erinomaista. Itse paistan kaikki ainekset yhdellä pannulla, ensin kesäkurpitsan (joka sitten hieman jäähtyy), sitten munakoison ja lopuksi vielä halloumin.

Ei kommentteja: