maanantai 24. tammikuuta 2011

Quesadillat ja guacamole – nam



Kuten blogia lukeneille varmasti jo on käynyt selväksi, olen aika pahasti addiktoitunut avokadoihin, ja muutenkin meksikolaistyyppinen ruoka maistuu. Kun fajitaksista jää tortilloja ja täytteitä yli, meillä syödään poikkeuksetta quesadilloja. Tällä kertaa niiden seuraksi saatiin salaattia ja, mikä parasta, vähän guacamoleakin.
 
Edelliseen ekoilu-postaukseeni viitaten voin todeta, että quesadillat nyt eivät ainakaan ole mitään erityisen terveellistä ruokaa, eivät ainakaan meillä. Ne ovat kovin juustoisia ja siksi rasvaisia, mutta kun meillä rakastetaan juustoa, niin näitäkin ahmimme onnessamme. Onneksi salaatti vähän tasapainottaa. Avokado sen sijaan on ihan fiksua syötävää (jos nyt ne kuljetuksen ongelmat unohdetaan), ja kotitekoista guacamolea voikin syödä ihan hyvällä omalla tunnolla. 

Quesadillat

tortilla-lettuja
juustoa
sipulia
tomaattia

Leikkaa sipuli ja tomaatti ohuiksi siivuiksi tai hienoksi silpuksi. Laita tortillalle kerroksittain juustoa, kasviksia, salsaa ja taas juustoa ja laita päälle toinen tortilla. Purista lettujen reunoista hieman yhteen. Paahda pannulla (ilman öljyä) molemmilta puolilta. Leikkaa neljään osaan ja tarjoa lämpimänä.

Täytteiden määrän voi itse valita, mutta liikaa ei kannata laittaa, sillä silloin täytteet eivät pysy lettujen välissä. Ideanahan on, että juusto sulaessaan pitää paketin kasassa, joten kannattaa käyttää helposti sulavaa, venyvää juustoa. Tukevampaa ruoasta saa, kun lisää täytteeseen papuja tai lihaa.



Guacamole
Avokadoa (1 keskikokoinen)
Sipulia (1 pieni)
Valkosipulia (3 kynttä)
Tomaattia (1 pieni)
Chiliä tai chilikastiketta
Tuoretta korianteria (vajaa puolikas ruukkukorianterista)
Sitruunamehua (1-2 rkl)
Suolaa (1tl)

Leikkaa sipuli ja valkosipuli hienoksi silpuksi, pilko tomaatti pieniksi paloiksi ja hienonna korianteri. Pilko avokado – jos se on kunnolla kypsää, se kyllä soseutuu hienommaksi sekoittaessa. Laita kasvikset kulhoon, mausta chilillä, sitruunamehulla ja suolalla. Lisää varovasti mausteita, etteivät ne peitä täysin kasvisten makua. Avokado kaipaa vähän suolaa, mutta liika pilaa koko soossin. Reseptin määrät ovat suluissa, sillä ne ovat makuasioita, ja lisäksi kasvisten koot vaihtelevat aika kovasti, että niitä on vaikea määritellä. Kuitenkin sipuleita ja tomaattia tulisi olla yhteensä hieman vähemmän kuin avokadoa. Chiliä voimakkuuden ja oman sietokyvyn mukaan.

Korianteri ei ole mitenkään pakollinen guacamolessa, ja epäilin pitkään sen tarpeellisuutta. Teen edelleen usein guacamoleni ilman korianteria, sillä koko nipun ostaminen pientä määrää varten tuntuu tuhlaukselta. Kannatan kuitenkin ehdottomasti korianterin kokeilemista, sillä se muuttaa koko guacamolen ja mielestäni ehdottomasti parempaan suuntaan.

Ei kommentteja: