torstai 27. kesäkuuta 2013

Törmäyksiä Barcelonassa



Yksi asia, josta todella pidän Barcelonassa, on se, miten uusi ja vanha kohtaavat kaupungissa. Barcelonan keskusta on täynnä vanhoja, ränsistyneitä taloja ja kapeita kujia. Kaikki on juuri niin ihanasti rempallaan kuin vain voi - ja myönnettäköön, että on siellä seassa ihan vaan yksinkertaisesti likaa, haisevia roskiksia, taloja joiden rapistuminen ei ole vain kaunista vaan oikeasti ongelmallista. Ja kaiken tuon keskellä on kuitenkin kaikenlaisia moderneja juttuja (moderni on toki tässä kohtaa suhteellinen käsite, riippuen vertailukohdasta se voi olla 2000-lukua tai 1900-luvun alkupuolta, tai oikeastaan mitä vain siltä väliltä).

Yksi tällainen juttu on modernin taiteen museo Ravalin kaupunginosassa. Valkoisena hohtava selkeälinjainen rakennus luo miellyttävän vastakohdan ympäröiville taloille, joista aina roikkuu lippuja, pyykkejä ja kaikenlaisia kylttejä. Kapeiden kujien kaupunginosassa iso valkoinen rakennus ja aukio sen edessä tuntuvat vaikuttavammilta kuin monessa muussa paikassa. Vertailukohtana on helppo käyttää vaikkapa kotoista Kiasmaamme, joka nyt ei ainakaan enää tunnu erityisesti pistävän silmään. No, skeittarit ovat löytäneet myös Barcelonan modernin taiteen museon edustalle, joten paljonhan noissa on samaakin, ympäristö vain nostaa rakennukset eri tavoin esille.




Modernin taiteen museo, eli MACBA (Museu d'Art Contemporani de Barcelona), on siis näkemisen arvoinen, vaikkei sisälle ennättäisikään. Barcelonassa on niin monta kiinnostavaa museota, että ainakin 1900-luvun taiteesta pitäville kaupungissa tulee suorastaan runsaudenpula, ainakin jos nyt ei ihan koko lomaansa halua museoissa viettää. Kannattaa kuitenkin selvittää, mitä MACBAssa on esillä. Itse satuin vierailemaan museossa hiukan huonona päivänä, koska yksi näyttely oli juuri loppumassa, mutta museossa riitti kyllä silti kiinnostavaa nähtävää. Ei yhtä nimekästä kuin vaikkapa Dali tai Picasso, joilla molemmilla on omat museona Barcelonassa, mutta kiinnostavaa kuitenkin.

Ei kommentteja: