maanantai 24. syyskuuta 2012

Ei aina vain pinaattilettuja (kasvispihvit)



Poikaystäväni raahaa lähes joka viikko kaupasta pinaattilettuja. Hän syö niitä iltapalaksi tai ihan vaan päivän ruokana, jos muuhun ei riitä aikaa tai energiaa. Huonomminkin kai voisi mennä, sillä luulenpa, että kaupan pinaattiletutkin ovat fiksumpaa syötävää kuin valmispizzat. En minä silti niitä minään suurena herkkuna pidä.


Omatekoiset pinaattiletut ovat sitten ihan toinen juttu. Niitä minäkin syön oikein mielelläni. Joskus tekee kuitenkin mieli jotain muuta, ja taannoinen juurespiiraiden tekeminen antoi siihen hyvän tilaisuuden. Olin myös sattumalta saanut ison savujuuston, joka odotti käyttöä jääkaapissa. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: savujuustoiset kasvispihvit. Nam.

Ja mitä tämä nyt pinaattilettuihin liittyy? No sitä, että oikeastaan tällaiset kasvispihvit ajavat aika pitkälti samaa asiaa, ja niistä voisi helposti tehdä hiukan enemmän lettuja muistuttavan version. Taikinaan vain vähän maitoa ja enemmän jauhoja, niin lettujahan niistä tulee. Savujuusto toimii hienosti, mutta muukin juusto käy.

Kasvispihvit ovat ihan tajuttoman hyviä. Popsin itse niitä jääkaappikylmänä illalla telkkaria katsellessani, ihan vaan sellaisenaan. Jos nyt hiukan hienostuneempaa menoa kaipaa, lettuja voi tietenkin syödä lämpimänä, joku tuoreeltaan tai lämmitettyinä (ne eivät nimittäin pienestä seisomisesta kärsi). Makunautintoon sopii hyvin esimerkiksi puolukkahillo, ihan samalla tavoin kuin niihin pinaattilettuihinkin. Ja voihan noiden kanssa toki vaikkapa keittää perunoita tai tehdä muussia, meillä vaan kaikki pihvit menivät napostellessa, eikä varsinaiseksi ruoaksi asti riittänyt.

Tämä on jälleen kerran sellainen resepti, jossa määrät eivät ole niin kovin tarkkoja. kesäkurpitsa ja peruna ovat taikinassa hyviä, sillä ne auttavat pitämään sitä kasassa.

Kasvipihvit

8 dl juuresraastetta (porkkanaa, lanttua, sipulia, kesäkurpitsaa…)
2 dl juustoraastetta
2 kananmunaa
1 dl jauhoja
suolaa
pippuria
(persiljaa)

Yhdistä kaikki aineet ja sekoita ne. Paista pihvit paistinpannulla öljyssä tai voissa. Ota taikinasta kukkurallisia ruokalusikallisia, laita kuumalle pannulle ja painele noin sentin paksuiseksi pihviksi. Lettupannulla saat helpoimmin tasaisen pyöreitä pihvejä, mutta tavallisellakin pannulla pihvit kyllä onnistuvat. Kun pihvi näyttää kypsyneen lähes läpi, käännä se. Kypsymisen huomaa, kun pihvi vaihtaa väriä. Paista vielä muutama minuutti toiselta puolelta.

Jos pihvit tuntuvat hajoilevan, voit lisätä taikinaan jauhoja – lähempänä lettuja olevat pihvit pysyvät hyvin kasassa. Pihvit voivat hajoilla myös raakuuttaan, kannattaa siis antaa niiden paistua kunnolla ja vaikka vähän ruskistua.

Pihvit kestävät hyvin pakastuksen, ja niitä kannattaakin tehdä reilu satsi kerralla. Isoin työ on juuresten raastaminen, ja kun siihen ryhtyy, on helppo tehdä kerralla vähän enemmän pihvejä, joita sitten voi ottaa aina sopivan määrän pakkasesta.

Ei kommentteja: