Poikaystäväni raahaa lähes joka viikko kaupasta
pinaattilettuja. Hän syö niitä iltapalaksi tai ihan vaan päivän ruokana, jos
muuhun ei riitä aikaa tai energiaa. Huonomminkin kai voisi mennä, sillä luulenpa,
että kaupan pinaattiletutkin ovat fiksumpaa syötävää kuin valmispizzat. En minä
silti niitä minään suurena herkkuna pidä.
Omatekoiset pinaattiletut ovat sitten ihan toinen juttu.
Niitä minäkin syön oikein mielelläni. Joskus tekee kuitenkin mieli jotain
muuta, ja taannoinen juurespiiraiden tekeminen antoi siihen hyvän tilaisuuden.
Olin myös sattumalta saanut ison savujuuston, joka odotti käyttöä jääkaapissa.
Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: savujuustoiset kasvispihvit. Nam.
Ja mitä tämä nyt pinaattilettuihin liittyy? No sitä, että
oikeastaan tällaiset kasvispihvit ajavat aika pitkälti samaa asiaa, ja niistä
voisi helposti tehdä hiukan enemmän lettuja muistuttavan version. Taikinaan
vain vähän maitoa ja enemmän jauhoja, niin lettujahan niistä tulee. Savujuusto
toimii hienosti, mutta muukin juusto käy.
Kasvispihvit ovat ihan tajuttoman hyviä. Popsin itse niitä
jääkaappikylmänä illalla telkkaria katsellessani, ihan vaan sellaisenaan. Jos
nyt hiukan hienostuneempaa menoa kaipaa, lettuja voi tietenkin syödä lämpimänä,
joku tuoreeltaan tai lämmitettyinä (ne eivät nimittäin pienestä seisomisesta
kärsi). Makunautintoon sopii hyvin esimerkiksi puolukkahillo, ihan samalla
tavoin kuin niihin pinaattilettuihinkin. Ja voihan noiden kanssa toki vaikkapa
keittää perunoita tai tehdä muussia, meillä vaan kaikki pihvit menivät
napostellessa, eikä varsinaiseksi ruoaksi asti riittänyt.
Tämä on jälleen kerran sellainen resepti, jossa määrät eivät
ole niin kovin tarkkoja. kesäkurpitsa ja peruna ovat taikinassa hyviä, sillä ne
auttavat pitämään sitä kasassa.
Kasvipihvit
8 dl juuresraastetta (porkkanaa, lanttua, sipulia,
kesäkurpitsaa…)
2 dl juustoraastetta
2 kananmunaa
1 dl jauhoja
suolaa
pippuria
(persiljaa)
Yhdistä kaikki aineet ja sekoita ne. Paista pihvit
paistinpannulla öljyssä tai voissa. Ota taikinasta kukkurallisia
ruokalusikallisia, laita kuumalle pannulle ja painele noin sentin paksuiseksi
pihviksi. Lettupannulla saat helpoimmin tasaisen pyöreitä pihvejä, mutta
tavallisellakin pannulla pihvit kyllä onnistuvat. Kun pihvi näyttää kypsyneen
lähes läpi, käännä se. Kypsymisen huomaa, kun pihvi vaihtaa väriä. Paista vielä
muutama minuutti toiselta puolelta.
Jos pihvit tuntuvat hajoilevan, voit lisätä taikinaan
jauhoja – lähempänä lettuja olevat pihvit pysyvät hyvin kasassa. Pihvit voivat
hajoilla myös raakuuttaan, kannattaa siis antaa niiden paistua kunnolla ja
vaikka vähän ruskistua.
Pihvit kestävät hyvin pakastuksen, ja niitä kannattaakin
tehdä reilu satsi kerralla. Isoin työ on juuresten raastaminen, ja kun siihen
ryhtyy, on helppo tehdä kerralla vähän enemmän pihvejä, joita sitten voi ottaa
aina sopivan määrän pakkasesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti