lauantai 8. syyskuuta 2012

Ranskalainen sipulikeitto syksyiltojen lämmikkeeksi

Olen taas flunssan kourissa, joten kaikenlaiset keittoruoat maistuvat. Viimeaikojen tekeleistä parasta on ehdottomasti ollut ranskalainen sipulikeitto juustoleipien kanssa. Sen syömistä ei olisi lainkaan halunnut lopettaa.


Sipulikeitto on maukasta, edullista ja helppoa. Lisäksi se on tosi palkitseva ruoka: kun onnistuu tekemään aivan mahtavaa ruokaa parista hassusta aineesta, voi todella tuntea itsensä hyväksi kokiksi. Ja kyllä tällä varmaan vieraatkin hurmaisi, joten sipulikeittoa voi suositella vaikka alkuruoaksi, jos illalliskutsuja harrastaa.

Ranskalaiseen sipulikeittoon kuuluisi oikeasti valkoviini, mutta koska sitä ei löytynyt kaapistani, laitoin tilalle kuivaa omenasiideriä. Toimi hyvin. Leipien tilalla voisi hyvin tarjota krutonkeja, mutta meillä kaikki missä on juustoa nyt vaan tuppaa viemään voiton juustottomista vaihtoehdoista.

Sipulikeitto

3 isoa sipulia tai punasipulia (n. 6 dl silputtuna)
voita ja/tai oliiviöljyä (kannattaa laittaa ainakin osa voita)
½ kasvisliemikuutio/kasvislientä
mustapippuria
suolaa
1 dl kuivaa omenasiideriä (tai valkoviiniä)
Timjamia ja persiljaa tuoreena tai kuivattuna
Vettä

Leipää
Juustoa (parmesan on parasta)

Silppua sipuli hienoksi silpuksi. Jos haluat, voit laittaa keittoon myös pari valkosipulinkynttä. Sulata voi kattilan pohjalla ja lisää kattilaan sipulit. Paista ensin kovalla lämmöllä –sekoittele sipuleita niin, etteivät ne kärähdä, mutta anna niiden välillä olla hetki paikallaan niin että ne ruskistuvat. Lisää tarvittaessa voita tai öljyä. Kun sipulit ovat hiukan saaneet väriä, laske virtaa ja anna sipuleiden kypsyä kunnolla. Sipuleiden tuntuessa pehmeiltä, lisää taas virtaa. Lisää ensin kasvisliemikuutio, sitten siideri. Kun siideri kiehuu, voit taas laskea virtaa. Lisää hiukan suolaa ja pippuria – voit myöhemmin maistaa, tarvitaanko lisää. Lisää myös yrtit – itse laitoin kattilaan hiukan kuivattua persiljaa ja muutaman tuoreen timjamin oksan (jotka toki noukin pois ennen ruoan tarjoilua). Lisää vielä noin litra vettä. Vettäkin voi lisätä myöhemmin, sen mukaan miten paljon lientä haluat. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei ihan lopussa kannata enää lisäillä paljon vettä, ellei halua kovasti laimentaa keiton makua. Anna keiton kiehua kymmenisen minuuttia, ja maista sitten, haluatko lisätä mausteita. Lisää myös vettä, jos tuntuu että lientä on liian vähän. Myös siideriä voi vielä lisätä, jos tuntuu että liemi on liian mautonta. Keitä vielä toiset kymmenisen minuuttia.

Leikkaa leipäpaloille juustoa ja paahda niitä 220-asteisen uunin yläosassa grillivastuksella kunnes juusto saa hiukan väriä. Asettele leivät keiton päälle lautaselle niin, että ne imevät keiton lientä itseensä.

Ei kommentteja: