Olen taas flunssan kourissa, joten kaikenlaiset keittoruoat
maistuvat. Viimeaikojen tekeleistä parasta on ehdottomasti ollut ranskalainen
sipulikeitto juustoleipien kanssa. Sen syömistä ei olisi lainkaan halunnut
lopettaa.
Sipulikeitto on maukasta, edullista ja helppoa. Lisäksi se
on tosi palkitseva ruoka: kun onnistuu tekemään aivan mahtavaa ruokaa parista
hassusta aineesta, voi todella tuntea itsensä hyväksi kokiksi. Ja kyllä tällä
varmaan vieraatkin hurmaisi, joten sipulikeittoa voi suositella vaikka
alkuruoaksi, jos illalliskutsuja harrastaa.
Ranskalaiseen sipulikeittoon kuuluisi oikeasti valkoviini,
mutta koska sitä ei löytynyt kaapistani, laitoin tilalle kuivaa omenasiideriä.
Toimi hyvin. Leipien tilalla voisi hyvin tarjota krutonkeja, mutta meillä
kaikki missä on juustoa nyt vaan tuppaa viemään voiton juustottomista
vaihtoehdoista.
Sipulikeitto
3 isoa sipulia tai punasipulia (n. 6 dl silputtuna)
voita ja/tai oliiviöljyä (kannattaa laittaa ainakin osa
voita)
½ kasvisliemikuutio/kasvislientä
mustapippuria
suolaa
1 dl kuivaa omenasiideriä (tai valkoviiniä)
Timjamia ja persiljaa tuoreena tai kuivattuna
Vettä
Leipää
Juustoa (parmesan on parasta)
Silppua sipuli hienoksi silpuksi. Jos haluat, voit laittaa
keittoon myös pari valkosipulinkynttä. Sulata voi kattilan pohjalla ja lisää
kattilaan sipulit. Paista ensin kovalla lämmöllä –sekoittele sipuleita niin,
etteivät ne kärähdä, mutta anna niiden välillä olla hetki paikallaan niin että
ne ruskistuvat. Lisää tarvittaessa voita tai öljyä. Kun sipulit ovat hiukan
saaneet väriä, laske virtaa ja anna sipuleiden kypsyä kunnolla. Sipuleiden
tuntuessa pehmeiltä, lisää taas virtaa. Lisää ensin kasvisliemikuutio, sitten
siideri. Kun siideri kiehuu, voit taas laskea virtaa. Lisää hiukan suolaa ja
pippuria – voit myöhemmin maistaa, tarvitaanko lisää. Lisää myös yrtit – itse
laitoin kattilaan hiukan kuivattua persiljaa ja muutaman tuoreen timjamin oksan
(jotka toki noukin pois ennen ruoan tarjoilua). Lisää vielä noin litra vettä.
Vettäkin voi lisätä myöhemmin, sen mukaan miten paljon lientä haluat. Kannattaa
kuitenkin huomioida, ettei ihan lopussa kannata enää lisäillä paljon vettä,
ellei halua kovasti laimentaa keiton makua. Anna keiton kiehua kymmenisen
minuuttia, ja maista sitten, haluatko lisätä mausteita. Lisää myös vettä, jos
tuntuu että lientä on liian vähän. Myös siideriä voi vielä lisätä, jos tuntuu
että liemi on liian mautonta. Keitä vielä toiset kymmenisen minuuttia.
Leikkaa leipäpaloille juustoa ja paahda niitä 220-asteisen
uunin yläosassa grillivastuksella kunnes juusto saa hiukan väriä. Asettele
leivät keiton päälle lautaselle niin, että ne imevät keiton lientä itseensä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti