sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Juureksia syksyn kunniaksi (juurespiiraat)


Yritän taas vaihteeksi opetella vähän paremmaksi kausiruokailijaksi, eli kauden herkkujen hyödyntäjäksi. Paitsi että ruokalehtien reseptit houkuttelevat siihen, se olisi myös edullista ja ekologistakin: eipä ole ruokaani turhaan kuljeteltu maailman toiselta puolelta tai kulutettu energiaa ja tilaa säilyttämiseen kun syön nyt tuoreita, suomalaisia omenoita ja juureksia. Ja lisäksi ne ovat tietenkin parhaimmillaan juuri nyt.

Uusimman Glorian ruoka ja viini –lehden innoittamana halusin tehdä lanttupiiraita. Pistin kuitenkin vielä hiukan paremmaksi, ja tein osan piiraista porkkanasta. Taikinana käytin valmista ruistaikinaa - ensi kerralla kyllä teen senkin itse, eihän se vaikeaa ole. Jätin myös kerman käyttämättä.

Piiraisiin voisi hyvin laittaa mitä tahansa juureksia. Ensi kerralla ajattelinkin kokeilla punajuurta. Myös peruna houkuttelisi, smetanalla ja tillillä maustettuna. Maustaminen houkuttelisi muutenkin, sillä mausteilla piirakoista saisi helposti hyvinkin erilaisia. Tällä kertaa pitäydyin perinteisissä mauissa, mutta ainakin porkkanan kohdalla tuli mieleen kokeilla juustokuminaa ja chiliä.



Juurespiiraat

n. 4 dl juureskuutioita
400 g ruistaikinaa
siirappia
suolaa
pippuria
öljyä
(kermaa)

Pilko juurekset pieniksi paloiksi ja laita ne uunivuokaan. Ripottele päälle suolaa ja pippuria ja kaada päälle 1-2 ruokalusikallista siirappia ja noin ruokalusikallinen öljyä (sekä halutessasi paru ruokalusikallista kermaa). Sekoita niin, että mausteet, siirappi ja öljyä leviävät juurespaloihin. Peitä vuoka foliolla ja paista 175 asteessa noin 1 ½ tuntia, kunnes juurekset ovat pehmeitä. Anna jäähtyä hiukan ja soseuta sitten haarukalla karkeaksi soseeksi.
Kauli ruistaikina ohueksi (noin 2 mm) ja ota siitä esimerkiksi isolla lasilla ympyränmuotoisia paloja. Itse tein pikkuruisia piiraita, joten taikinapalan halkaisija oli alle 10 cm. Laita taikinapalan keskelle juuresmuussia – sitä tarvitaan hyvin vähän, itse laitoin teelusikallisen. Kostuta taikinan reunat ja painele ne yhteen. Paista piiraita 225 asteessa noin 12 minuuttia.

Ei kommentteja: