Yritän taas vaihteeksi opetella vähän paremmaksi
kausiruokailijaksi, eli kauden herkkujen hyödyntäjäksi. Paitsi että
ruokalehtien reseptit houkuttelevat siihen, se olisi myös edullista ja
ekologistakin: eipä ole ruokaani turhaan kuljeteltu maailman toiselta puolelta
tai kulutettu energiaa ja tilaa säilyttämiseen kun syön nyt tuoreita,
suomalaisia omenoita ja juureksia. Ja lisäksi ne ovat tietenkin parhaimmillaan juuri
nyt.
Uusimman Glorian ruoka ja viini –lehden innoittamana halusin
tehdä lanttupiiraita. Pistin kuitenkin vielä hiukan paremmaksi, ja tein osan
piiraista porkkanasta. Taikinana käytin valmista ruistaikinaa - ensi kerralla kyllä teen senkin itse, eihän se vaikeaa ole. Jätin myös
kerman käyttämättä.
Piiraisiin voisi hyvin laittaa mitä tahansa juureksia. Ensi
kerralla ajattelinkin kokeilla punajuurta. Myös peruna houkuttelisi, smetanalla
ja tillillä maustettuna. Maustaminen houkuttelisi muutenkin, sillä mausteilla
piirakoista saisi helposti hyvinkin erilaisia. Tällä kertaa pitäydyin
perinteisissä mauissa, mutta ainakin porkkanan kohdalla tuli mieleen kokeilla
juustokuminaa ja chiliä.
Juurespiiraat
n. 4 dl juureskuutioita
400 g ruistaikinaa
siirappia
suolaa
pippuria
öljyä
(kermaa)
Pilko juurekset pieniksi paloiksi ja laita ne uunivuokaan. Ripottele
päälle suolaa ja pippuria ja kaada päälle 1-2 ruokalusikallista siirappia ja
noin ruokalusikallinen öljyä (sekä halutessasi paru ruokalusikallista kermaa).
Sekoita niin, että mausteet, siirappi ja öljyä leviävät juurespaloihin. Peitä
vuoka foliolla ja paista 175 asteessa noin 1 ½ tuntia, kunnes juurekset ovat
pehmeitä. Anna jäähtyä hiukan ja soseuta sitten haarukalla karkeaksi soseeksi.
Kauli ruistaikina ohueksi (noin 2 mm) ja ota siitä
esimerkiksi isolla lasilla ympyränmuotoisia paloja. Itse tein pikkuruisia
piiraita, joten taikinapalan halkaisija oli alle 10 cm. Laita taikinapalan
keskelle juuresmuussia – sitä tarvitaan hyvin vähän, itse laitoin teelusikallisen.
Kostuta taikinan reunat ja painele ne yhteen. Paista piiraita 225 asteessa noin
12 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti