keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Kuukauden kirjat, syyskuu 2012


Cecilia Samartin: Nora & Alicia
   
Nora & Alicia on nimensä mukaisesti tarina kahdesta tytöstä, serkuksista. Tytöt kasvavat Kuubassa ja ovat parhaita ystävyksiä, mutta sitten kaikki muuttuu. Vallankumouksen jälkeen Noran perhe päättää paeta Yhdysvaltoihin, kun Alician perhe jää Kuubaan. Nora joutuu oppimaan uuden kielen ja uuden maan tavat, Alician on selvittävä Kuubassa.

Samartinin kirjan vahvuus on ehdottomasti Kuuban kuvauksessa: kaikki äänet, värit, tuoksut, valot, maut ja lämpö tulvivat sivuilta lukijankin mieleen.  Kuuban entisen ihanuuden kuvaus on toki yliampuvaa, mutta se taitaa kuulua tähän lajityyppiin, maasta paenneiden kertomusten nostalgiaan. Ja vaikka kuvaus on ehkä yliampuvaa, on se silti viehättävää.

Nora & Alicia on liioittelevan romantisoiva ja paikoin hyvin ennalta arvattava. Silti se oli ihan mukavaa, rentouttavaa luettavaa. Se sai hyvälle mielelle ja jaksoi kiinnostaa. Mukavaa viihdettä siis, eikä mitenkään surkeista surkeinta.

Minä luin Samartinin kirjan hetkessä. Sen tarinaan oli kiva uppoutua, olla ajatuksissa Kuuban ja Kalifornian lämmössä, samaistua hahmojen sydänsuruihin, ulkonäkömurheisiin, rakastumisiin ja ikävään. Kliseisimmät kohdat saattoi antaa anteeksi, kun kirjan parissa sai kuitenkin rentoutua totaalisesti ja nauttia ihan toimivasta romanttisesta viihteestä.

Richard Yates: Revolutionary Road

Revolutionary Road on niitä kirjoja, joista minulla oli etukäteen mielikuva vain siitä tehdyn elokuvan arvioiden ja mainosten kautta. Tiesin, että tarina käsittelee pariskuntaa, jolla ei mene kovin hyvin, siinä oikeastaan kaikki. Tällä kertaa se oli hyvä: muistikuvia oli juuri sopivasti, jotta osasin odottaa kirjalta jotain, mutta ei niin paljon, että ne olisivat häirinneet.

Yatesin romaani seuraa Wheelerin pariskuntaa 1950-luvun puolivälissä Revolutionary Hillin lähiössä Connecticutissa. April ja Frank Wheeler eivät halua olla tavallisia lähiöasukkeja, tylsiä, kaavoihin kangistuneita, perheellisiä, joiden elämä pyörii vain kodin ja työn ympärillä. Lähiöelämä ahdistaa heitä, mutta siitä irtautuminenkaan ei tunnu helpolta. Wheelerit muistelevat joskus olleensa jotain enemmän – ja ainakin he muistavat joskus odottaneensa elämältään enemmän.

Yates kuvaa nuoren pariskunnan ahdistusta tarkasti ja tukahduttava olo on helppo aistia. Siinä onkin romaanin vahvuus. Se saa tuntemaan päähenkilöiden toivottomuuden ja ymmärtämään sen, miten vaikea ongelmia on ratkaista. Samalla se tekee romaanista raskaan. Lukijakin tietää alusta asti, ettei mitään kovin hyvää voi olla tulossa.

Revolutionary Road ei saa hyvälle tuulelle, se ei piristä eikä oikeastaan millään tapaa auta pohtimaan, miten ei omassa elämässään päätyisi samaan kuin Wheelerit. Se on kuitenkin mielestäni hieno kirja. Se tuntuu aidolta, sen hiljainen tunnelma ja vähäeleinen tarkkuus tuo hahmojen tunteet esiin surullisen selkeinä.

Ei kommentteja: