sunnuntai 26. elokuuta 2012

San Francisco, syömärin taivas


Kalifornian matkan kohteistamme ehdoton suosikkini oli San Francisco. Se on paitsi kaunis ja mukavan kokoinen kaupunki, myös ruokaturistin unelma. 

San Franciscon ruokatarjonta on todella monipuolista. Kaupunkiin on aina saavuttu monesta suunnasta ja se näkyy ruokakulttuurissakin. Erityisesti kiinalaisilla ja latinoilla (pääosin meksikolaisilla siis) on ollut merkittävä osa kaupungin kehityksessä, myös ruokaperinteiden osalta. Kaupungista löytyy myös italialainen kaupunginosa, jonka kuppiloista saa erinomaisia pizzoja, pastoja ja leivonnaisia. 

San Francisco on edelläkävijä myös kasvisruoassa, luomuruoassa ja kaikenlaisessa hippimeiningissä, mikä ei yllättäne kun ajattelee paikan hippimenneisyyttä – joka ei toki ole ihan pelkkä menneisyys, kyllä siellä vieläkin vanhoihin hippeihin törmää. Jenkkien asteikolla San Franciscosta saakin todella terveellistä sapuskaa, ja kaupunkikuvassa näkyy kohtalaisen vähän pikaruokaketjujen myymälöitä. Siis Jenkkien asteikolla. Turha silti pelätä, ettei hampurilaisia olisi tarjolla, tai että kaikkialla tyrkytettäisiin vain kasvisruokaa. Näin ei suinkaan ole, mutta kasvisvaihtoehtoja ja terveellisehköjä versioita on helposti saatavilla.

Me matkailimme suht pienellä budjetilla, joten kalliit ruokapaikat jäivät kokeilematta. Löysimme silti paljon aivan erinomaista syötävää. Tässä muutama löytö:

SoMa Street Food Park

SoMan ruoka-autojen keskittymä on ruokaintoilijan taivas. Tarjolla on monenlaista pikaruokaa, ja ainakin kaikki maistamamme oli aivan erinomaista. Ruoan myyjät vaihtuvat, joten tarjonnasta on vaikea sanoa mitään varmaan. Siihen voinee kuitenkin luottaa, että tarjolla on aina jonkunlaisia luksuspurilaisia, meksikolaista ruoka ja jotakin makeaa. Erilaisten ruokamyyjien lisäksi paikalla on myös juomakoju, josta voi ostaa olutta ja viiniä.



Minä suosin Street Food Parkissa tapani mukaan meksikolaista ruokaa ja herkuttelin ihanilla pikkutacoilla, joihin sai lätkiä mausteita mielensä mukaan. Nam. Seuralainen maisteli hawaijilaiskojun slidereilla, eli pienillä sämpylöillä, joita oli tarjolla neljää eri vaihtoehtoa. Suurimman vaikutuksen teki bbq-slider, jossa sämpylän sisällä oli erinomaisesti maustettua ylikypsää lihaa. Niin yksinkertaista voi täydellisyys olla.




Street Food Parkin löytäminen voi olla hiukan vaikeaa, ja onhan se turistin näkökulmasta aika keskellä ei mitään. Suosittelen silti vierailua. Alueella on lämmitetty katos, jossa voi seurata urheilutapahtumia screeneiltä ja paikalla on ilmeisesti useinkin live-musiikkia. Lisäksi alueella toimii ilmainen langaton netti. Pankkiautomaattikin löytyy.

Hodarikojut


San Franciscossa tykätään katuruoasta. Erilaisia ruokakojuja on ympäri kaupunkia paljon muuallakin kuin vain Street Food Parkissa. Yleisimpiä ovat perinteiset hot dog –kojut. Hodarit ovat hyviä ja vaihtoehtoja on useita – oma herkkuni oli hodari, jossa oli omenainen broilerimakkara. Myös lisukkeet olivat ainakin meidän kokeilemassamme kojussa kohdallaan: suolakurkkua ja sipulia sai annostella itse, samoin ketsuppia ja sinappia, jota oli valittavana kolmea erilaista. Pisteet todella hyvästä sinapista.

Burger Urge

Hippiajan keskus Haight Ashbury on täynnä second hand –kauppoja ja kaikenlaisia kuppiloita. Burger Urge tuntuu hippitunnelman keskellä jopa hiukan tylsältä, liian normaalilta. Ei silti kannata vieroksua sitä, sillä hampurilaiset ovat erinomaisia ja hinnat varsin maltilliset. Hampurilaiset ovat sen verran isoja, ettei ranskalaisia välttämättä tarvitse, mutta jos sellaiset kuitenkin haluaa, yhdestä annoksesta kyllä riittää useammalle syöjälle. Sienipurilaista voi suositella: sienet, paistettu paprika ja sipuli tekevät purilaisesta melkeinpä raikkaan makuisen.


Burger Urge sijaitsee Haight Streetillä Ashburyn risteyksestä Golden Gate -puistoon päin.

Mara’s Italian Pastry

North Beachista löytyy italialaisia ravintoloita ja kahviloita moneen lähtöön. Myös leipomoita ja delimyymälöitä on paljon, joten yksi hyvä vaihtoehto on ostaa herkut mukaan ja syödä Washington Squaren puistossa. Green Streetillä aivan puiston lähellä on ravintoloita, leipomoita ja delejä vieretysten. Lähellä Columbus  Streetin risteystä sijaitseva Mara’s on leivosten ystävän taivas. Kahvikin on ihan hyvää ja makeiden herkkujen lisäksi myynnissä on pizzaa.


’Witchcraft
Top chef –fanin täytyy tietysti käydä syömässä päätuomari Tom Collicchion ’Witchcraft-ravintolassa, joka tarjoilee täytettyjä leipiä, salaatteja ja keittoja. Parin vuoden takaisella New Yorkin matkallamme ’Witchcraftin kahvikioski sijaitsi aivan hotellimme lähellä, joten nappasimme siitä usein kahvit, jotka olivat kyllä erinomaisia. Nyt pistäydyimme maistamassa leipiä. Toimivat nekin.
San Franciscon ainoa ’Witchcraft sijaitsee Westfieldin kauppakeskuksessa, mutta kahvilaan sisälle pääsee vain Mission Streetiltä. Kauppakeskus muuten kannattaa kuitenkin huomata, jos nyt yhtään haluaa shoppailla.

Ei kommentteja: