sunnuntai 12. elokuuta 2012

Los Angelesin ihmeet: rannoilta studioille

Los Angeles oli itsestään selvästi osa Kalifornian road tripiämme, mutta osasin jo etukäteen ennustaa, ettei siitä ehkä tulisi uutta suosikkikaupunkiani. Ja niinhän siinä kävi. Oli hienoa nähdä kymmenistä tv-sarjoista ja elokuvista tuttu kaupunki, mutta loputon autossa istuminen ja suoraan sanottuna järjetön kaupunkirakenne eivät ole minun juttuni. Pidän kaupungeista, joissa voi liikkua kävellen ja tykkään ihailla arkkitehtuurin ihmeitä, eikä Los Angeles oikein vastaa näitä toiveita.

Oli siellä silti hienojakin juttuja. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisin esimerkiksi halunnut viettää enemmän aikaa Pueblo de los angelesissa eli vanhassa Los Angelesissa, meksikolaisessa korttelissa. Olisin myös mielelläni tutkaillut kaupungin museot, joista kyllä löytyy aika hienoja juttuja. Nyt meillä oli vain pari päivää aikaa, josta aika suuri osa meni autossa kaupunginosasta toiseen ajellessa. Parasta mitä ehdin nähdä, olivat rannat ja Warner Brosin studiot.

Venice Beach

Venice Beach sopii rentoon rantahengailuun – toki moni pienempikin ranta taatusti sopii, mutta jos haluaa päästä Baywatch-tunnelmiin, kastella jalkansa aalloista ja saada takuuvarmasti naposteltavaa sopuhintaan, Venice Beach lienee varmin vaihtoehto. Rantakadulta löytyy kymmenittäin ruokakojuja ja krääsäputiikkeja, lähempää merta mm. kuuluisa skeittauspaikka ja tutunnäköiset hengenpelastajien kopit. 

 
Uimista en välttämättä suosittele, sillä vesi ei ole mitenkään lämmintä ja aallot ovat usein isoja. Uimapuku voi silti olla ihan hyvä valinta, sillä rannassakin kastelee helposti vaatteensa.

Venice ei ole mikään tiukkapipojen paikka. Rannalla ja rantakadulla hengailee monenlaista porukkaa lapsiperheistä ja skeittareista pummeihin ja huumekauppiaisiin, ja meno on sen mukaista – ei pelottavaa, mutta ei aina ihan siistiäkään. 

Warner Brosin studiot

Tiesin, että haluan jonnekin filmistudioille, kun kerran Los Angelesissa oltiin. Warner Bros valikoitui kohteeksi, koska siellä pääsee kenties parhaiten näkemään, miten elokuvia ja tv-sarjoja tehdään. Matkaseuralaiseni oli pari viikkoa aiemmin vieraillut Universalin studioilla, ja kehui niitä hauskaksi kokemukseksi, mutta enemmän huvipuistomielessä, kuin varsinaisesti studiona. 

Studioilla vieraileminen ei ole ihan ilmaista huvia. Kierros WB:n studioilla maksoi noin 40 euroa, Universal-vierailun hinta olisi ollut suunnilleen kaksinkertainen. Mielestäni WB tarjosi kuitenkin aika hyvin vastinetta rahoille. Kierroksen aluksi saimme nähdä videon studion historiasta ja sen jälkeen kiersimme studioiden aluetta katujunalla. Meidän kierroksellemme osallistui vähän yli kymmenen henkeä, joten oppaallamme oli hyvin aikaa vastailla kysymyksiin ja huomioida jokainen osallistuja. Kierros kesti yli kaksi tuntia, ja opas oli koko ajan mukanamme, selosti näkemäämme ja keskusteli kanssamme. Ja tietenkin opas oli jenkkityyliin erinomainen esiintyjä, joka vitsaili, kiusoitteli ja piti yllä showta. Kiersimme erilaisia kuvauspaikkoja – viidakon/metsän, suurkaupungin ja pikkukaupungin, käväisimme lavastevarastoissa ja vierailimme sekä talk shown että sit comin studioissa.

Frendien studio oli jo purettu, mutta Central Perk on säilytetty vierailijoiden iloksi.

Lavaste, joka voi oppaamme mukaan olla mikä tahansa amerikkalainen pikkukaupunki.
Studiovierailu kannattaa varata etukäteen, vaikka paikan päältäkin saa lippuja. Me olimme paikalla ajoissa ja päädyimmekin kierrokselle varttia ennen varaustamme, eli vapaita paikkoja löytyi. Siihen ei kuitenkaan kannata luottaa. Kannattaa myös tarkistaa reitti kunnolla etukäteen, sillä ainakin meidän navigaattorillamme oli hiukan vaikeuksia tunnistaa osoite.
Kierroksista lisää studion sivuilta.

Ei kommentteja: