sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Raparperi, ihanin (raparperipaistos)

Näin alkukesästä on vaan pakko saada raparperiherkkuja. Viime vuonna löytyi pari oikein erinomaista käyttötarkoitusta, kuten raparperi-mansikkapiirakka, tarte tatin raparperista ja sinihomejuusto-raparperisalaatti. Halusin nyt kuitenkin kokeilla jotain uutta. Hesarin rabarbaro gratinato –paistos vaikutti erinomaiselta, mutta kun unohdin ostaa keksit, enkä jaksanut niitä enää leipoa, piti keksiä muuta. Päädyin sitten tekemään version viime syksyn omenaherkusta, galettesta.



Tämänkertaista leipomustani ei kyllä oikein enää voi galetteksi kutsua, sillä galetten pitäisi käsittääkseni olla piiras, jota voi syödä vaikka käsin. Ei siis ihan niin vetelä, kuin paistokseni, jossa täytteitä oli reilusti enemmän kuin pohjaa. Mutta termeistä viis, hyvää siitä tuli. Ja tällä logiikalla tekeminenkin on helppoa, sillä jos koostumuksen suhteen ei ole niin tarkka, on täytteessä yksinkertaisesti paketti tuorejuustoa, yksi kanamuna ja raparperiä pari vartta – sokeria maun mukaan eli jotain desilitran luokkaa.



Reseptin määrät ovat nyt kaikki vähän sinne päin, sillä tässä leivoksessa se ei nyt tosiaan ole niin tarkkaa. Kunhan taikina (voi siinä murotaikinaakin käyttää) suunnilleen peittää vuoan pohjan ja osan reunoista, ja kunhan täytteen aineiden suhteet ovat edes suunnilleen tuossa suhteessa toisiinsa. Sokeria voi laittaa vähän enemmänkin, jos ei tykkää kirpeästä.

Raparperipaistos

2 vartta raparperiä (3-4 dl paloina)
3 levyä voitaikinaa
1 dl sokeria
180 g tuorejuustoa
1 kananmuna
½ dl voita
(vaniljasokeria)

Leikkaa raparperi pieniksi paloiksi. Laita voi sulamaan kattilaan, lisää sekaan noin puolet sokerista ja raparperi ja anna raparperien kypsyä muutama minuutti (mitä pidempään kypsennät, sen makeampia raparpereistä tulee). Sekoita kananmuna, tuorejuusto ja loput sokerista, lisää halutessasi joukkoon vaniljasokeria. Painele taikinalevyt uunivuoan pohjalle ja reunoille.  Laita noin puolet raparpereista taikinan päälle. Kaada niiden päälle tuorejuustoseos ja ripottele pinnalle loput raparperit. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.

Ei kommentteja: