Näin alkukesästä on vaan pakko saada raparperiherkkuja. Viime
vuonna löytyi pari oikein erinomaista käyttötarkoitusta, kuten
raparperi-mansikkapiirakka, tarte tatin raparperista ja sinihomejuusto-raparperisalaatti.
Halusin nyt kuitenkin kokeilla jotain uutta. Hesarin rabarbaro gratinato –paistos
vaikutti erinomaiselta, mutta kun unohdin ostaa keksit, enkä jaksanut niitä
enää leipoa, piti keksiä muuta. Päädyin sitten tekemään version viime syksyn omenaherkusta,
galettesta.
Tämänkertaista leipomustani ei kyllä oikein enää voi
galetteksi kutsua, sillä galetten pitäisi käsittääkseni olla piiras, jota voi
syödä vaikka käsin. Ei siis ihan niin vetelä, kuin paistokseni, jossa täytteitä
oli reilusti enemmän kuin pohjaa. Mutta termeistä viis, hyvää siitä tuli. Ja
tällä logiikalla tekeminenkin on helppoa, sillä jos koostumuksen suhteen ei ole
niin tarkka, on täytteessä yksinkertaisesti paketti tuorejuustoa, yksi kanamuna
ja raparperiä pari vartta – sokeria maun mukaan eli jotain desilitran luokkaa.
Reseptin määrät ovat nyt kaikki vähän sinne päin, sillä tässä leivoksessa se ei nyt tosiaan ole niin tarkkaa. Kunhan taikina (voi siinä murotaikinaakin käyttää) suunnilleen peittää vuoan pohjan ja osan reunoista, ja kunhan täytteen aineiden suhteet ovat edes suunnilleen tuossa suhteessa toisiinsa. Sokeria voi laittaa vähän enemmänkin, jos ei tykkää kirpeästä.
Raparperipaistos
2 vartta raparperiä (3-4 dl paloina)
3 levyä voitaikinaa
1 dl sokeria
180 g tuorejuustoa
1 kananmuna
½ dl voita
(vaniljasokeria)
Leikkaa raparperi pieniksi paloiksi. Laita voi sulamaan
kattilaan, lisää sekaan noin puolet sokerista ja raparperi ja anna raparperien
kypsyä muutama minuutti (mitä pidempään kypsennät, sen makeampia raparpereistä
tulee). Sekoita kananmuna, tuorejuusto ja loput sokerista, lisää halutessasi
joukkoon vaniljasokeria. Painele taikinalevyt uunivuoan pohjalle ja reunoille. Laita noin puolet raparpereista taikinan
päälle. Kaada niiden päälle tuorejuustoseos ja ripottele pinnalle loput
raparperit. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti