sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Mexico: nähtävyydet joita ei kannata jättää väliin


Mexicossa (/Mexico Cityssä) on tietysti valtavasti nähtävää, mutta on muutamia juttuja, joita ei kannata jättää väliin.


1. Teotihuacan


Tunnin bussimatkan päästä kaupungista sijaitsevat intiaanikaupunki Teotihuacanin rauniot ovat nähtävyys, joihin suurin osa Mexicossa vierailevista suuntaa ja siihen on kyllä syynsä. Teotihuacan on iso ja kohtalaisen hyvin säilynyt alue, jossa riittää nähtävää ja ihmeteltävää.
Yli 2000 vuotta sitten rakennettu Teotihuacan oli aikanaan uskonnollinen keskus, jossa asui yli 100 000 ihmistä. Teotihuacanin pyramidit ovatkin korkeita ja näyttäviä. Aika vaikeaa siinä on olla innostumatta kun kiipeää maailman kolmanneksi korkeimmalle pyramidille, Auringon pyramidille.


Teotihuacaniin tehdään Mexicosta monenlaisia päiväretkiä, opastuksella ja ilman ja myös taksikuskit tyrkyttävät matkaa kaupungilla. Paikalle pääsee kuitenkin myös ihan tavallisella bussilla, jolla menopaluu maksaa suunnilleen kahdeksan euroa. Mukaan kannattaa pakata vettä ja pientä naposteltavaa, koska alueella vaellellessa ei ruokaa ja juomaa ole mitenkään koko aikaa tarjolla. Kannattaa muistaa myös aurinkorasva.


2. Xochimilco


Xochimilco on yksi Mexicon kaupunginosista, mutta turisteille se tarkoittaa kelluvia puutarhoja, joihin pääsee tutustumaan veneretkellä pitkin kanavia. Ja millaisella veneretkellä! Koristellussa vanhassa puuveneessä istuskelua, olutta ja naposteltavaa, mariachi-orkestereja ja juhlivia paikallisia… Xochimilco on paikka, jonne mennään ottamaan rennosti ja juhlimaan.


Xochimilcon kanavat ovat vähän kitchiä ja ympäristösyistäkin ehkä vähän epäilyttävä juttu. Lisäksi matka sinne kestää melko kauan. Mutta silti, veneretki Xochimilcossa oli ehkä reissumme hauskin juttu, kokemus joka taatusti säilyy mielessä.


Kanaville pääsee matkustamalla metrolla ja paikallisjunalla ja kävelemällä junalta kanaville (opastus on vähän huono, mutta kyllä sinne löytää). Veneretkistä pyydetään aika suolaisia hintoja, ja toiminnassa on pientä huijauksen makua. Meitäkin alkoi matkallamme oma-aloitteisesti neuvoa paikallinen nainen, joka sitten yllättäen tulikin rantaan myymään meille venereissua. Myyjän mukaan meidän piti ottaa vene kahdestaan – kuulemma turistilakien mukaan kaksi porukkaa eivät saa vuokrata venettä yhdessä, mutta selitys kuulosti kyllä aika omituiselta. Kahdestaan ajelu tuli aika kalliiksi (nelisenkymppiä puoleltatoista tunnilta), eikä kuskimme todellakaan käyttänyt ajeluun koko sitä aikaa josta maksoimme, joten jutusta jäi hiukan huono maku. Kannattaa siis olla tarkkana. Ja jos tuntuu, ettei välttämättä halua olla veneessä omalla porukalla, kannattanee vaikka junassa ja tai asemalla lyöttäytyä juttusille muiden turisteilta näyttävien kanssa. Jos satamassa alkaa neuvotella retkestä yhdessä, ei myyjällä taida olla asiaan mitään sanomista.


3. Antropologinen museoOn kuppia, kulhoa, korua, pylvästä, patsasta ja kivitaulua. Mexicon antropologinen museo on iso ja sen intiaaniesineiden kokoelma ihan valtava. Parasta on, että astioiden ja korujen lisäksi museosta esimerkiksi suuria patsaita. Jos amerikan alkuperäisasukkaat ja heidän kulttuurinsa yhtään kiinnosta, ei tätä museota kannata jättää väliin.

Museo on vähän syrjässä eikä esillepanokaan ole ihan museoiden huippuluokkaa. Esineistö on kuitenkin niin upeaa, että pikkuviat on helppo ohittaa. Vierailuun kannattaa varata aikaa, sillä katsottavaa todella riittää.


4. Templo Mayor


Mexicon historiallinen keskusta on rakennettu vetiseen maahan, ja maa vajoaa. Vahat rakennelmat ovatkin mikä mihinkin suuntaan vinossa.

Pyramidin rauniot aivan keskellä kaupunkia ja samalla oppitunti siitä Mexicon historiasta. Templo Mayor ei ehkä ensivilkaisulla vaikuta kovin ihmeelliseltä, mutta rauniot ja museo muodostavat kiinnostavan kokonaisuuden ja samalla saa näkökulmaa koko kaupungin kehittymiseen. Templo Mayor onkin ehdottomasti Mexicon historiallisen keskustan kiinnostavin nähtävyys. Katedraalissa ei ole mitään valtavan ihmeellistä – onhan noita eteläinen Eurooppa täynnä – eikä keskusaukio Zocalokaan varsinaisesti häikäissyt. Mutta Templo Mayorissa vierähti muutama tunti huomaamatta ja vierailun jälkeen olo oli innostunut.

Ei kommentteja: