keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Kojulta kojulle – katuruokaa Mexicossa


Mexicossa ei voi olla huomaamatta, että ulkona syödään paljon. Ja monesti ihan siis konkreettisesti ulkona, kojuista joita löytyy katujen reunoilta ihan loputtomasti. Katujen varsilla myydään niin tacoja, tamaleja ja paahdettuja maissintähkiä, kuin kahvia, churroja, kakkupaloja ja tuorepuristettuja mehujakin. On quesadilloja, flautaseja ja tostadoja. On burritoja, chevicheä, hodareita, ranskalaisia ja täytettyjä leipiä. On auton takaluukkuun kyhättyjä kahviloita, yhden muovipöydän tortas-ständejä ja toisaalta hyvinvarusteltuja kärryjä, joiden baaritiskin ääreen voi istua nauttimaan tacot valitsemillaan täytteillä sekä monen paistopisteen ulkoilmaravintoloita, joissa kokki kantaa annoksen pöydän ääressä istuvan asiakkaan eteen. Ja sitten on vielä lukuisten kauppahallien ruokatarjonta.


Meksikon pääkaupungissa vierailevan kannattaakin ehdottomasti kokeilla ainakin jotain ruokakojujen tarjonnasta. Jos hygienia pelottaa, ainakin kauppahallien kojut ovat usein siistejä ja paremmin varustellut ruokakärryt pitävät yleensä tiskeillään käsidesiä. Tietenkin voi myös harkita, paljonko kypsentämätöntä ruokaa ständeistä ostaa.

Omalla reissullani en turhan paljon miettinyt ruokakojujen ruoan riskejä. Koko kaupunki on sen verran iso riski, ja ravintoloissakin on aina vaara saada esimerkiksi vesijohtovedellä huuhdeltuja kasviksia, joten katuruoka ei tuntunut sen vakavammalta uhalta. Matkaseuralaiseni kyllä sai matkalla jonkun vatsapöpön, mutta ruokamyrkytyksestä ei kyllä ollut kyse, joten tauti saattoi hyvinkin tulla jostain muualta kuin ruoasta.Kun katuruokaa on muutenkin niin monenlaista, on tasokin vaihtelevaa. Coyoacanin kaupunginosan kauppahallin tostadat olivat aivan käsittämättömän hyviä ja tilauksestani puristettu appelsiinimehu oli (tietenkin) erinomaista, mutta kyllä katuruokiin maistui myös keskinkertaisia kokemuksia. Toisaalta eipä se nyt niin kamala menetys ole, jos ruoasta on maksanut alle euron.

Niin, halpaa se katuruoka tosiaan on. Jos matkalla haluaa selvitä halvalla, ovat ruokaständit ehdottomasti helppo tapa säästää. Ja toisaalta pienet annokset mahdollistavat myös monenlaisten ruokien kokeilemisen, mikä on toki matkalla mukavaa.

Ei kommentteja: