tiistai 4. helmikuuta 2014

Herkkujen helmikuu (runebergin tortut, ystävänpäiväleivokset ja laskiaispullat)

Helmikuu on kuista parhain, ainakin jos ajattelen juhlapäivien yhteydessä leipomiani herkkuja. Kuukausi aloitetaan Runebergin tortuilla (niiden resepti alla).


 Sitten on vuorossa ystävänpäivä ja nämä:


Ja sitten on vielä laskiainen (okei, tänä vuonna laskiainen menee juuri ja juuri maaliskuun puolelle), eli jotain tällaista:


Nämä ovat kaikki sellaisia, joita meidän taloudessamme ei vain yksinkertaisesti voi jättää väliin.
 

Otin Runebergin päivään varaslähdön jo eilen ja leivoin (ensimmäisen) satsin torttuja. Kun sellaisen tänään töistä tullessa nappasi, niin ei siinä voinut paljon muuta kuin hämmästellä, että miten voivatkin olla niin hyviä, joka kerta. Omatekoiset, siis, ostetuissa on ties minkälaista kamaa, eivätkä kaikki mitenkään erinomaisia.

Oi tätä onnea.

Runebergin tortut

150 g voita tai margariinia
1 ½ dl (fariini)sokeria
2 kananmunaa
1 dl mantelijauhetta
1 dl murennettuja pipareita
1 ½ dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Päälle
vadelmamarmeladia
1 dl tomusokeria
pari tl vettä

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita. Annostele vuokiin, jätä hieman varaa kohota. Paista 200-asteisessa uunissa 13-15 minuuttia.
Sekoita tomusokeri ja vesi. Valuta kuorrutetta ympyrä jokaisen leivoksen päälle ja laita keskelle marmeladia.
Halutessaan marmeladia voi myös laittaa leivosten sisään tekemällä ennen paistoa jokaiseen torttuun pienen syvennyksen ja laittamalla siihen hieman marmeladia.

Ei kommentteja: