Glorian ruoka ja viini –lehdessä kirjoitettiin
hapankaalista ja rieslingistä sen verran houkuttelevaan sävyyn, että pakkohan
sitä oli päästä maistamaan. Siitäkin huolimatta, että en ollut ihan varma,
tykkäänkö oikeasti hapankaalista. Teinkin reseptistä oman versioni, ja laitoin
puolet tuoretta kaalia. Ja sitten sitten sitä kaalimössöä oli tietenkin aivan
liikaa, joten lopusta piti tehdä kaalipiirakka. No, se ei varsinaisesti oli
mikään ongelma, koska kaalipiirakka on ihan mahtavaa väli- tai iltapalaa, ja jos
se kaali on valmiina, sen tekeminen on aivan naurettavan nopeaa.
Laitoin piirakkaan puolisen desiä soijarouhetta, mikä ei nyt
varsinaisesti ole minkään taiteen sääntöjen mukaista, mutta eipä se sieltä
kamalasti maistu ja tuleepahan proteiinia. Jos lisää soijaa, täytyy vain
muistaa lisätä vähän vettäkin, koska rouhehan imee nestettä, eikä täytteestä
saa tulla kuivaa. Hapankaaliin taas ei tietenkään kuuluisi siirappi, mutta minusta
se maistui hyvältä.
Ei-ihan-niin-hapan kaali oli minun makuuni, eikä se
hapankaali siinä piirakassakaan pahaa ole. Ja se riesling oli kyllä hyvää myös.
Ja muistuipa taas mieleen, kuinka hyvää rahkavoitaikina on, joten sitä täytyy
kyllä tehdä taas uudestaankin.
Hapankaalin kanssa syödään tietysti makkaraa (vaikkei oma ruokavalioni ihan bratwurstiin taivukkaan). Ja sinappia. |
Ei ihan kamalan hapan kaali
200g hapankaalia
400g kaalia
1 omena
1 pieni sipuli
¾ dl valkoviiniä
suolaa
pippuria
(2 rkl siirappia)
Raasta kaali, omena ja sipuli. Hauduta niitä pannulla tai
kattilassa noin tunti, ensin kovemmalla virralla sekoitellen, sitten pienellä
virralla, kannen alla. Lisää sitten hapankaali ja laita pannu hetkeksi
kovemmalle virralle. Kaada viini joukkoon, lisää suola ja pippuri ja anna
viinin vähän haihtua. Maista kaalia, ja jos haluat siitä vähemmän hapanta,
lisää vähän siirappia. Anna sitten kaalin hautua vielä noin 20 minuuttia.
Kaalipiirakka
Rahkavoitaikina
1 prk (200g) maitorahkaa
150 g voita
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Täyte
600g tuoretta kaalia
200 g hapankaalia - täytteen voi toki tehdä myös kokonaan tuoreesta
1 sipuli
4 rkl siirappia
meiramia
voiteluun kananmuna
Anna voin pehmentyä huoneenlämmössä tai sulata sitä pieni
hetki mikrossa. Voin ei tarvitse olla ihan sulaa, mutta kunnolla pehmeää
kuitenkin. Sekoita sitten voi ja maitorahka ensin keskenään ja lisää niihin
sitten jauho ja leivinjauhe. Laita taikina sitten hetkeksi jääkaappiin (vaikka
siksi aikaa, että rikot munan, laitat uunin lämpiämään ja laitat pellille
leivinpaperin).
Jaa taikina kahteen osaan ja kauli kahdeksi suunnilleen
samankokoiseksi levyksi, jota ovat noin 5 millimetrin paksuiset. Nosta toinen
pellille ja levitä täyte sen päälle. Jätä reunoihin pari senttiä tyhjää ja
voitele reunat kananmunalla. Laita sitten toinen levy täytteen päälle ja
nipistä taikinalevyjen reunat yhteen. Voitele piiras kananmunalla ja pistele
kanteen reikiä haarukalla.
Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Kissaakin kiinnosti. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti