Omenaa, kanelia,
mantelia ja vaahterasiirappia. Ei voi olla pahaa. Eikä ollutkaan, sen huomasi
myös kissanpentumme, jonka ansiosta kuvauksesta ei meinannut tulla mitään.
Kissa meni aivan sekaisin omenapiirakan tuoksusta - olisi pitänyt arvata siitä
innosta, jolla se aiemmin nuoli sormiani, joissa taisi vielä maistua ainakin se
siirappi - se pyöri ja hyöri ympärilläni, tavoitteli tassuillaan lautasta ja
koetti lipoa lusikkaani. Kyllähän sitä aina ruoka kiinnostaa, mutta
omenapiirakan aikaansaama innostus oli kyllä ennennäkemätöntä.
Maistui se piirakka
toki myös meille, jotka sitä oikeasti saimme maistella. tavallinen
omenapiirakka on mielestäni joskus hiukan tylsää, siis jos sen kanssa ei saa
vaniljakastiketta. Jonkinlainen kuorrutus, muruseos tai toska, tekee siitä
paljon mielenkiintoisemman ihan siltänään syötäväksi. tällä kertaa päällysteeni
olikin jotain murun ja toskan välimaastosta.
Omenapiirakka mantelilla
pohja:
1 dl sulatettua voita/margariinia
3 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
6 rkl sokeria
1 kananmuna
1 dl maitoa
½ tl ruokasoodaa
päälle:
5 dl omenalohkoja
200g mantelirouhetta tai -lastuja (minulla sattui olemaan vähän molempia)
50g sulatettua voita/margariinia
¾ dl sokeria
½ dl vaahterasiirappia (tavallinen siirappikin käy)
2 tl kanelia
Sekoita pohjan ainekset tasaiseksi ja levitä voideltuun piirakkavuokaan
(vuoka saa olla aika korkeareunainen, sillä pohja kohoaa). Sekoita manteli,
voi, sokeri, siirappi ja kaneli. Sokeria ja siirappia voi lisätä, jos omenat
ovat kovin kirpeitä, ja tietenkin myös niiden suhdetta voi vaihdella. Kaneliakin
voi laittaa maun mukaan, itse laitoin sitä täysin arviolta. Levitä taikinan
päälle omenalohkot ja paista piirasta 200 asteessa 20 minuuttia. Lisää sitten
piirakan päälle vielä manteliseos ja paista piirasta vielä 30 minuuttia.
Totuuden nimissä on myönnettävä, että vanha tuttu
Vermontin omenapiirakka on mielestäni vielä vähän parempaa, mutta toskakakkua
rakastava mies taisi tykätä tästä versiosta vähintään yhtä paljon kuin
vermontilaisesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti