torstai 15. elokuuta 2013

Kirjoja, herkkuja ja huijausta

Tämä blogi kertoo kirjoista ja ruoasta, mutta aika vähän kuitenkin keittokirjoista. vaikka ehkä joskus olisi syytä, sillä kyllähän ne herättävät välillä aika vahvojakin tunteita.

Jokaisen leivonnasta ja/tai kirja-alasta jollain tavoin kiinnostuneen kannattaisi mielestäni vilkaista Kirjasfääri-blogin postaus leivontakirjoista. Pitää nimittäin tosiaan miettimään, että minkäköhän laisia reseptejä meille kaupataan.

"Oletko koskaan innostunut jostain reseptistä, esimerkiksi ihanan kuvan perusteella? Ja vaikka olet kuinka tehnyt pilkulleen ohjeen mukaan, ei ole tullut ihan samanlaista kuin kuvassa. Itse asiassa on tullut aika erilainen ja sitten on itsekritiikki napsunut."
(http://kirjasfaari.fi/2013/08/kirjakaksikko-suuri-kuppikakkuskandaali/)

Mutta kuinka harhaanjohtavia ne kirjat oikeastaan voivatkaan olla? No, Kirjasfäärissä se kerrotaan sen verran hyvin, että turha minun on samaa tähän toistaa.

Postaus pisti miettimään, että ehkä niitä keittokirjoja tosiaan tulee uskottua turhankin paljon, jos nyt vaikka netistä löytyviin resepteihin vertaa. Jokainen paljon keittokirjoja käyttävä varmaankin on huomannut, että jonkun kirjan ohjeet eivät vain koskaan tunnu onnistuvan ihan niin kuin pitäisi. Minäkin omistan sellaisia muutaman. Kyllähän niistä löytyy kivoja reseptejä, mutten oikein enää uskalla tarttua niihin, kun muutaman ensimmäisen kokeilun kanssa on ollut ongelmia. Itse ratkaisen ongelman yleensä ottamalla kirjoista vain ideoita ja muokkaamalla reseptejä lennosta. Kun on tarpeeksi vaikkapa leiponut, alkaa tietysti itsekin osata arvioida, jos reseptissä on vaikkapa liian vähän jauhoja.

No mitä tälle ongelmalle sitten voisi tehdä, kun joskus olisi kuitenkin kiva voida luottaa keittokirjaan? Ei varmaan mitään, jos haluaa haalia tarjouskirjoja sen suuremmin miettimättä. Mutta jos voi vähän hillitä itseään, kirjoista on toki helppo tarkistaa, mistä kuvat ovat peräisin. On siinä nyt sitten ainakin jonkinlainen vakuutus, jos koko kirjan tekijöistä löytyy tarkka tieto.

Ei kommentteja: