sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Juustoisen ihana sipulipiiras




Juustoisessa sipulipiirakassa yhdistyy oikeastaan kaikki mistä pidän. Ihanan makeaksi paistunut sipuli ja suolakas, voimakkaan makuinen juusto. Yhdessä niistä tulee täyttävä suolainen piirakka, joka on ihan täydellistä naposteltavaa illalla työpäivän jälkeen, kun ei oikein enää viitsi alkaa laittaa ruokaa, mutta tekee mieli jotain vähän ruokaisampaa kuin pala leipää tai hedelmä.

Sain idean tehdä piirakkaa, kun kaapissa sattui olemaan useampi juustonpala ja pöydällä monta sipulia. Tähän piiraaseen voikin hyvin laittaa kaikki mahdolliset erilaiset juustot – vähän emmentalia, pikkuisen parmesania, pieni pala brietä ja sitten ihan sen tavallisen edamin jämät – ja kaikenlaiset sipulit – pari keltaista, purjon jämät, yksi punainen ja muutama kynsi valkosipulia – niin taisi oma saaliini koostua. Sipulin makeus ja juuston suolaisuus toimivat hienosti yhdessä: kumpikin olisi yksinään ehkä vähän liikaa, mutta yhdessä niitä jaksaa syödä ihan loputtomiin.

Minä pistin kaikki raasteeksi monitoimikoneella kahdessa erässä (eihän sitä tarvinnut edes pestä välillä), mutta toki kaiken voisi raastaa käsin tai hienontaa veitselläkin. Sipulin ei tietenkään edes tarvitse olla pienenä silppuna, mutta pitkät suikaleet saattavat hankaloittaa valmiin piiraan leikkaamista.

Juustoinen sipulipiiras
 
Piirakkapohja, ostettu tai omatekoinen
3 sipulia
pätkä purjoa
puolikas kesäkurpitsa
3 valkosipulinkynttä
2 dl ruokakermaa
4 dl juustoraastetta (tästä ainakin puolet vahvoja makuja, kuten emmentalia, parmesania tms)
2 kananmunaa
mustapippuria
suolaa
timjamia

Raasta sipulit, kesäkurpitsa ja juustot. Paista sipuleita ja kesäkurpitsaa pannussa niin, että ne pehmenevät. Osa saa hiukan karamelisoituakin. Anna sipuleiden hieman jäähtyä ja painele sillä aikaa piirakkataikina irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle. Reunat saavat olla viitisen senttiä korkeat. Sekoita sipuleiden joukkoon kerma, juustot ja munat ja mausta seos suolalla, pippurilla ja timjamilla. Kaada täyte piirakkapohjalle ja paista 20-30 minuuttia. Tarjoa hieman jäähtyneenä.

Ei kommentteja: