Juustoisessa sipulipiirakassa yhdistyy oikeastaan kaikki mistä
pidän. Ihanan makeaksi paistunut sipuli ja suolakas, voimakkaan makuinen
juusto. Yhdessä niistä tulee täyttävä suolainen piirakka, joka on ihan
täydellistä naposteltavaa illalla työpäivän jälkeen, kun ei oikein enää viitsi
alkaa laittaa ruokaa, mutta tekee mieli jotain vähän ruokaisampaa kuin pala
leipää tai hedelmä.
Sain idean tehdä piirakkaa, kun kaapissa sattui olemaan
useampi juustonpala ja pöydällä monta sipulia. Tähän piiraaseen voikin hyvin
laittaa kaikki mahdolliset erilaiset juustot – vähän emmentalia, pikkuisen
parmesania, pieni pala brietä ja sitten ihan sen tavallisen edamin jämät – ja kaikenlaiset
sipulit – pari keltaista, purjon jämät, yksi punainen ja muutama kynsi
valkosipulia – niin taisi oma saaliini koostua. Sipulin makeus ja juuston
suolaisuus toimivat hienosti yhdessä: kumpikin olisi yksinään ehkä vähän
liikaa, mutta yhdessä niitä jaksaa syödä ihan loputtomiin.
Minä pistin kaikki raasteeksi monitoimikoneella kahdessa
erässä (eihän sitä tarvinnut edes pestä välillä), mutta toki kaiken voisi
raastaa käsin tai hienontaa veitselläkin. Sipulin ei tietenkään edes tarvitse
olla pienenä silppuna, mutta pitkät suikaleet saattavat hankaloittaa valmiin
piiraan leikkaamista.
Juustoinen sipulipiiras
Piirakkapohja, ostettu tai omatekoinen
3 sipulia
pätkä purjoa
puolikas kesäkurpitsa
3 valkosipulinkynttä
2 dl ruokakermaa
4 dl juustoraastetta (tästä ainakin puolet vahvoja makuja,
kuten emmentalia, parmesania tms)
2 kananmunaa
mustapippuria
suolaa
timjamia
Raasta sipulit, kesäkurpitsa ja juustot. Paista sipuleita ja
kesäkurpitsaa pannussa niin, että ne pehmenevät. Osa saa hiukan
karamelisoituakin. Anna sipuleiden hieman jäähtyä ja painele sillä aikaa
piirakkataikina irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle. Reunat saavat olla viitisen
senttiä korkeat. Sekoita sipuleiden joukkoon kerma, juustot ja munat ja mausta
seos suolalla, pippurilla ja timjamilla. Kaada täyte piirakkapohjalle ja paista
20-30 minuuttia. Tarjoa hieman jäähtyneenä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti