Pistäydyin joulukuun alussa Berliinissä. Se on kyllä
herkkusuulle aika kiva kohde, sillä ruoka on halpaa ja ravintoloita riittää. En
ollut ehtinyt suuremmin valmistautua matkaan, joten ravintolat valikoituivat
pitkälti sattumalta, sen mukaan mitä eteen sattui silloin kuin jalat alkoivat
väsyä liikaa tai lumipyry yltyä. Sain silti syödäkseni aika erinomaisia
aterioita.
Ehkä kivointa oli se, että pikkunaposteltavaa löytyi ihan
joka kulmasta, ja yleensä se sekä hyvää että halpaa. Kolmen euron annoksella
sai hyvin vatsansa täyteen ja parilla sellaisella selvisi helposti koko päivän.
Joulukuun alussa on kun oltiin, kaupungin täyttivät
tietenkin saksalaiseen tyyliin joulutorit, ja niidenkin herkkuja tuli toki
maisteltua. Niistä kuitenkin toinen postaus vähän myöhemmin. Tässä hieman
listaa siitä, mitä mielestäni Berliinissä ainakin kannattaisi maistella, ja
pari vinkkiä, missä.
Döneriä
Turkkilaisia on tunnetusti Saksassa todella paljon, ja
turkkilaisia ruokapaikkoja joka paikassa. Saksassa ei puhuta niinkään kebabista
vaan döneristä, ja turkkilaisista paikoista saa aina myös kasvisversioita,
usein kanadöneriäkin. Mielestäni döneriä vaan täytyy syödä Saksassa. Pitaleivan
kasvistäyttein saa an alle neljän euron, ja annos on kyllä hyvinkin täyttävä.
Eli siitä vaan valitsemaan, saisiko olla leipä falafelilla, fetalla vai
halloumilla.
Hassua muuten oli, että kun tilasin kasvisleivän, sain
erikseen pyytää tulista kastiketta, ja myyjä vielä kovasti varoitteli ja
varmisteli, että ymmärränhän, että se on voimakasta. Tiedä sitten, johtuiko se
kiltistä ulkonäöstä, sukupuolesta vai mistä. Samapa tuo, kastiketta sain ja se
oli erinomaista. Ja sekin miellytti, että tulisen ruoan seurana sai
pikaravintolassakin nauttia tulisen annoksen lisukkeeksi erinomaisesti sopivaa
desperados-olutta (joka on siis ranskalaista, tequilalla maustettua olutta,
jota vertaisin lähinnä sitruunalla maustettiin soliin).
Munkit ja muut makeat
Berliinissä syödään tietysti myös berliiniinmunkkeja. Tai
minä en syönyt, mutta aika moni muu kyllä taitaa syödä (ainakin seuralaiseni söi). Niitä, ja muita
leivoksia saa ihan joka nurkalla olevista leipomo-kahviloista. Leivoksissa
riittää valinnanvaraa, on pullaa, viineriä ja munkkia, ja niiden lisäksi
tietenkin vielä kakkuja. Saksalaiset tykkää kovasti kirsikasta ja pähkinästä, joten niitä löytyy suuresta osasta leivonnaisia. Kakkukahvit kolmella eurolla, se tuntuu kyllä aika
mukavalta. Ja kyllä niistä kahviloista aina suolaistakin saa, eli ei tarvitse huolestua, vaikkei olisikaan mikään intohimoisin makean ystävä.
Keittoa!
Ihanassa Prenzlauer Bergin kaupunginosassa riittää shopattavaa,
pieniä putiikkeja, vintagea ja söpöjä pikkukatuja. Lisäksi siellä riittää
ravintoloita. Kylmän shoppailun ohessa toimi erinomaisesti iso kulhollinen
keittoa.
Ihan Eberswalder Straβen aseman luona sijaitseva Suppe &Salat tarjoaa päivittäin erilaisia keittoja ja salaatteja – valikoimaa riittää
enemmän kuin ravintolaan mahtuu sisään asiakkaita. Ja hyvää on, eikä tarvitse
kasvissyöjänkään valittaa vaihtoehtojen puutetta. Minä maistelin
punakaalikeittoa, jossa oli muun muassa kastanjoita. Toimi. Näkäisinä otimme
keittojen lisäksi vielä yhteisen salaatin, mikä oli kyllä täysin turhaa.
Salaatti oli hyvää, mutta eipä sitä keiton jälkeen enää kamalasti jaksanut
syödä.
…Ja ainahan yhden meksikolaisenkin voi kokeilla
Prenzlauer Bergistä löytyi myös Frida Kahlo. Kun alle kolmen
kympin saa lounaan viineineen kahdelle, vieläpä mukavassa ympäristössä, on
helppo olla tyytyväinen. Kasvistacot oli yksinkertainen, mutta tosi maukas
annos. Muuten listalta löytyy aika perinteisiä meksikolaisen ravintolan
herkkuja, mutta mitäpä pienestä tylsyydestä, jos ruoka toimii.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti