Joskus pari vuotta sitten tonnikalasta alettiin puhua sen
verran huolestuneeseen sävyyn, että päätin jättää sen kokonaan pois
ruokavaliostani. Siinä vaiheessa tonnikala oli jo pitkään keikkunut ainakin
WWF:n kalalistojen kärjessä – siinä vältettävien päässä. Tuoretta tonnikalaa en
ole koskaan erityisemmin syönyt, mutta pari vuotta sitten varoittelut tuntuivat
jo sen verran selviltä, että aloin aina esimerkiksi sushipaikoissa varmistaa,
että eihän lautaselle nyt varmasti päädy tonnikalaa ja kaupassakin jätin
tonnikalapurkit hyllyyn.
Aika moni kokkikin on sanonut, ettei halua uhanlaisia lajeja
käyttää, ja jättää siksi tunan käyttämättä. Nyt näyttää siltä, että aika moni
sushi-ravintola on jättänyt tonnikalan kokonaan pois listalta. Sepä mukavaa,
minunkin lounastilaukseni sujuu helpommin, kun ei tarvitse varmistella, ettei
lautaselle päädy jotain ei-toivottua.
Mutta ei tämäkään järkevä trendi ole vielä kaikki
saavuttanut. Sain synttärilahjaksi Jamie Oliverin uuden keittokirjan (Jamien 15
minuutin ateriat), jossa tonnikalaa kyllä löytyy useammastakin reseptistä. Höh.
Pari niistä näyttää aika hyvältä, joten joudun nyt ehkä selvittämään, mitä
vähemmän uhanalaista kalaa niihin voisi laittaa. Hiukan oudolta tuntuu, että
Jamie Oliver, joka nyt kuitenkin jauhaa kaikenlaisista ruokavallankumouksista,
lähiruoasta ja luomusta, pitää kuitenkin tonnikalan käyttöä ihan hyvänä ideana.
Ja entäs meidän oma tv-kokkimme Hans Välimäki. Ensin ohjelmassaan
Hansin matkassa se valmistaa sushia tonnikalasta, ja sitten Nytin
haastattelussa (2.11.) sanoo, ettei käytä kyseistä kalaa missään muodossa, ja
että se pitäisi jättää kokonaan rauhaan. Joo-oh.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti