sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Voihan tonnikala (voihan Jamie, voihan Hans)Joskus pari vuotta sitten tonnikalasta alettiin puhua sen verran huolestuneeseen sävyyn, että päätin jättää sen kokonaan pois ruokavaliostani. Siinä vaiheessa tonnikala oli jo pitkään keikkunut ainakin WWF:n kalalistojen kärjessä – siinä vältettävien päässä. Tuoretta tonnikalaa en ole koskaan erityisemmin syönyt, mutta pari vuotta sitten varoittelut tuntuivat jo sen verran selviltä, että aloin aina esimerkiksi sushipaikoissa varmistaa, että eihän lautaselle nyt varmasti päädy tonnikalaa ja kaupassakin jätin tonnikalapurkit hyllyyn.

Aika moni kokkikin on sanonut, ettei halua uhanlaisia lajeja käyttää, ja jättää siksi tunan käyttämättä. Nyt näyttää siltä, että aika moni sushi-ravintola on jättänyt tonnikalan kokonaan pois listalta. Sepä mukavaa, minunkin lounastilaukseni sujuu helpommin, kun ei tarvitse varmistella, ettei lautaselle päädy jotain ei-toivottua.

Mutta ei tämäkään järkevä trendi ole vielä kaikki saavuttanut. Sain synttärilahjaksi Jamie Oliverin uuden keittokirjan (Jamien 15 minuutin ateriat), jossa tonnikalaa kyllä löytyy useammastakin reseptistä. Höh. Pari niistä näyttää aika hyvältä, joten joudun nyt ehkä selvittämään, mitä vähemmän uhanalaista kalaa niihin voisi laittaa. Hiukan oudolta tuntuu, että Jamie Oliver, joka nyt kuitenkin jauhaa kaikenlaisista ruokavallankumouksista, lähiruoasta ja luomusta, pitää kuitenkin tonnikalan käyttöä ihan hyvänä ideana.

Ja entäs meidän oma tv-kokkimme Hans Välimäki. Ensin ohjelmassaan Hansin matkassa se valmistaa sushia tonnikalasta, ja sitten Nytin haastattelussa (2.11.) sanoo, ettei käytä kyseistä kalaa missään muodossa, ja että se pitäisi jättää kokonaan rauhaan. Joo-oh.

Ei kommentteja: