torstai 31. toukokuuta 2012

Katso: 10 kirjaa vallasta

Lukutoukkaa ja kirjallisuusintoilijaa hemmotellaan taas: Yle jatkaa erinomaisten 10 kirjaa -ohjelmiensa sarjaa, ja tänä kesänä vuorossa on 10 kirjaa vallasta. Luvassa on varmasti taas kiinnostavia keskustelija ja monenlaisia näkökulmia, kun eri alojen ihmiset aapuvat ohjelman vetäjän Timo Harakan ja vakiokeskustelijan Anna Kortelaisen vieraiksi.

10 kirjaa -ohjelmat ovat kuin lukupiiri telkkarissa - ja aivan mahtava lukupiiri. Keskustelu on samaan aikaan henkilökohtaista, omaan lukukokemukseen perustuvaa ja toisaalta asiantuntevaa, sillä vierailla on usein mielenkiintoisia näkökulmia teokseen ja sen aiheeseen. Harakka ja Kortelainen ovat oiva pari, koska he katsovat aihetta usein aivan eri kantilta ja saavat aiheesta irti ihan erilaisia ajatuksia. Tänäkin vuonna käsiteltäväksi on päätynyt kymmenen kiinnostavaa ja keskenään hyvin erilaista teosta.

Ajattelin taas, parin vuoden tauon jälkeen, tarttua haasteeseen ja yrittää lukea edes suurimman osan kirjoista. Osa onkin jo tuttuja, tuleehan kesän aikana käsitellyksi muun muassa tammikuussa lukemani Eläinten vallankumous. Lisäksi päätimme lukea lukupiirissämme Amelie Nothombin Nöyrin palvelijanne. Vietän siis kesän aika pitkälti valta-aiheiden parissa.

Tämänvuotisessa ohjelmassa ihan mahtavaa on myös se, että jokainen jakso paitsi uusitaan kerran, on myös nähtävissä Yle Areenassa 30 päivää lähetyksen jälkeen. Ei siis hätää, jos viikon kirja ei vielä torstai-iltana luettuna ole luettu tai kesäriennot eivät salli telkkarin ääressä istumista juuri lähetyksen aikaan. Sitäpaitsi ohjelmaa voi kyllä hyvin katsoa, vaikkei olisikaan lukenut kirjoja. Voi kyllä olla, että keskustelun katsottua on pakko lukea käsitelty teos.

Ensimmäinen ohjelma tulee jo tänään ja ensimmäisenä käsittelyssä on varmasti monlle koulussa tutuksi tullut Kärpästen herra.

Lisää  ohjelmasta täällä.

Ei kommentteja: