tiistai 8. toukokuuta 2012

Itämään ihmeitä: täytetty munakoiso ja mustalaissalaatti

Minulla ei edelleenkään ole toimivaa kameraa, joten ruokablogausten tekeminen on hiukan haastavaa. Tällä kertaa ruoka oli kuitenkin sen verran herkullista, ja reseptit niin toimivia, että halusin niistä kirjoittaa. Poikaystävän kännykkä sai pelastaa hätätilasta. Pahoittelen siis kuvien kyseenalaista laatua.



Molempia näistä ruokalajeista testasimme uutena vuotena, kun menumme oli kokonaisuudessaan Lähi-Idän teemainen. Munakoiso sai erityistä kiitosta. Kaikki meistä olivat kuulleet tai lukeneet Imaami pyörtyi –nimisestä ruoasta aiemminkin, mutta kukaan ei ollut maistanut sitä aiemmin. 

Jos ei ole oikein koskaan erityisesti ihastunut munakoisoon, tästä ruoasta on hyvä aloittaa. Siinä munakoiso paistuu niin ihanan pehmeäksi, ja sipuli, tomaatti, mausteet ja öljy sopivat komboon niin erinomaisesti, että oudonmakuisen, huonosti kypsennetyn munakoison voi unohtaa. Sillä myönnettäköön, että aika usein sitä törmää munakoisoon mitä ihmeellisimmissä virityksissä, niin omituisen makuisena, että on vaikea ymmärtää, että samasta kasvista saa aivan mahtavan makuista ruokaa. Tämänkin ruoan kohdalla kannattaa mielummin paistaa vähän liian pitkään kuin vähän liian vähän aikaa. Pieni ylikypsyys ei makua pahenna, mutta raakana munakoiso vaan ei toimi.

Imaanin pyörtymään saaneesta ruokalajista löytyy monia erilaisia reseptejä. Tämä minun käyttämäni on helppo ja nyt totesin sen niin onnistuneeksi, etten taida testatakaan muita ihan hetkeen. Munakoison lisukkeeksi tein salaattia. Molemmat löytyvät Ghillie Basanin Turkkilainen keittiö –kirjasta. Salaatti on kirjassa nimeltään mustalaissalaatti. Sen reseptiä muokkasin hiukan, ja lisäsin jääkaapista löytyneet sekalaiset salaatinlehdet ja kurkunpätkän joukkoon. Eivät suuremmin muuttaneet makuelämystä.

Imaami pyörtyi, eli täytetty munakoiso

munakoiso
pienehkö sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 tomaattia/1 iso
½ dl silputtua lehtipersiljaa
oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria

Viillä munakoisoon kuorimavetsellä, veitsenkärjellä tai haarukalla pieniä viiltoja. Kaada pannun pohjalle noin kaksi senttiä öljyä, kuumenna se ja paista munakoisoa hetki joka puolelta, yhteensä viitisen minuuttia. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi ja tomaatti pieniksi kuutioiksi. Hienonna valkosipuli. Leikkaa munakoisoon viilto pitkittäissuunnassa niin, että molemmat päät ja toinen sivu jäävät ehjiksi ja munakoisoon muodostuu ikään kuin tasku. Täytä munakoiso sipulilla, tomaatilla, valkosipulilla ja persiljalla – tuntuu, ettei sinne mahdu mitään, mutta ainakin melkein kaiken pitäisi mahtua. Laita munakoiso uunivuokaan, kaada sen päälle paistinöljy ja sitruunamehu, ja ripottele päälle vielä suolaa ja hiukan pippuria. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia, tarvittaessa pitempään Munakoison pitäisi olla melko pehmeä pinnalta, joten jos se tuntuu kovalta, jatka vielä paistamista.



Mustalaissalaatti

Punasipuli
Kaksi tomaattia
Nippu lehtipersiljaa
Paprika
200 g Fetajuustoa
(Salaatinlehtiä)
(oliiviöljyä, mustpippuria)

Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi. Voit tarvittaessa pitää sitä hetken lämpimässä suolavedessä, jolloin sipulista tulee hiukan miedompaa. Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi ja paprika suikaleiksi. Silppua korianteri. Murustele feta. Yhdistä ainekset ja sekoita salaatinlehdet niiden joukkoon, jos käytät niitä. Salaatinlehdet eivät siis ole vältämättömyys, mutta niillä voi hyvin jatkaa salaattia. Mausta salaatti halutessasi oliiviöljyllä ja mustapippurilla.

Ei kommentteja: