tiistai 19. heinäkuuta 2011

Vakkariruokia: Riisi-nektariinisalaatti


 
Tämä salaatti on yksi suosikeistani, niitä ruokia joita tulee tehtyä kerta toisensa jälkeen, joskaan ei nyt aivan jatkuvasti. Siinä on mielestäni parasta nektariinien, kuivattujen aprikoosien ja pähkinöiden yhdistelmä, ja ylipäätään nektariinit, joita tulee syötyä liian harvoin. Tämän salaatin kanssa teen yleensä jotain kalaa, helpoimmillaan valmiita mustekalarenkaita. Tällä kertaa tein mustekalarenkaille paprikan jämästä ja majoneesista kastikkeen ja ateria oli valmis.

Alkuperäiseen reseptiin tulisi kurkumaan, mutta koska minulla ei ole sitä kotona, maustan riisin miedosti curryllä, paprikalla tai jollain intialaisella mausteseoksella ja suolalla. Kurkumassa tietenkin tärkeintä olisi väri, mutta sekin on kivaa, jos riisissä on vähän makua. Se, joka käyttää liemikuutioita, voisi varmaan hyvin laittaa keitinliemeen vaikka puolikkaan kasvis- tai kanaliemikuution tai vähän liemijauhetta (muistelen tässä, että ne ovat suht voimakasmakuisia, ja puolikas kuutio riittäisi, mutta luottakaa omiin tietoihin, itse en ole käyttänyt kuutioita muutamaan vuoteen).



Resepti on Sylvia Danielssonin Piknikille!-kirjasta, jossa on muitakin aika houkuttelevia reseptejä – valitettavan harvoja vain olen saanut kokeilluksi. Reseptistä riittäisi varmaankin neljälle, jos ohella syö jotain muutakin. Itse kun kokkaan yleensä kahdelle, keitän vähän vähemmän riisiä. Salaatti muuten syntyy kyllä ihan hyvin muustakin kuin risottoriisistä, mutta risottoriisi pysyy mukavammin haarukassa. Pistaasipähkinät kuuluvat alkuperäiseen reseptiin, mutta suolapähkinät sopivat paremmin opiskelijat kukkarolle, ja siksi olen tottunut tekemään salaatin niistä.

Riisi-nektariinisalaatti

3 dl keittämätöntä risottoriisiä (n. 7 dl keitettynä) + maustetta liemeen
2 nektariinia tai persikkaa
1 pieni punasipuli
250 g kuivattuja aprikooseja
100 g kuorittuja pistaasi- tai suolapähkinöitä
vihreää salaattia (ihan tavallinen ruukkusalaatti toimii hyvin)
1/3 dl oliiviöljyä
1/3 dl sitruunamehua

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Mausta halutessasi keitinvesi suolalla ja esimerkiksi curryllä. Poista hedelmistä kivet ja leikkaa lohkoiksi. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi. Pilko kuivatut aprikoosit muutamaan osaan. Revi salaatti. Sekoita riisi, hedelmät, pähkinät ja salaatti. Sekoita oliiviöljy ja sitruunamehu ja pirskota salaatin päälle.

Paprika-majoneesikastike

Puolikas paprika
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl majoneesia
1 rkl chilikastiketta

Silppua paprika ja valkosipuli hienoksi silpuksi. Sekoita majoneesin ja chilikastikkeen joukkoon. Mausta tarvittaessa vielä suolalla.

Ei kommentteja: