torstai 14. heinäkuuta 2011

Kesäinen ateriakokonaisuus tunnissa – tai ainakin parissa


(Lisää kuvia myöhemmin, kunhan tämä unohtelevainen bloggari saa kerjättyä niitä kavereiltaan)

Kaverin ison parvekkeen terassikauden avajaiset jäi keväällä pitämättä. Minä taas löysin houkuttelevan ateriakokonaisuuden kesäkuun Glorian ruoka & viini –lehdestä, ja halusin testata, valmistuisiko se tosiaan tunnissa (kuten lehti lupaa). Löimme hynttyyt yhteen. Tuloksena oli hupaisa ja kälätyksentäyteinen ilta kavereiden kanssa, herkullinen ateria ja järkyttävä kasa tiskiä.

Kesäisen buffetpöydän tarjottavat tunnissa kuulostaa aika kovalta vaatimukselta. Viisi ruokalajia ja drinksut olivat aika haasteellinen yhdistelmä jo kauppareissulla. Kaverin lähikauppakeskuksen perusmarketeista ei löytynyt aivan kaikkea tarvittavaa, ja yhdeksän hengen illallistarvikkeet olivat melko paljon kahden tytön kannettavaksi. Emme toisaalta menneet helpoimman kautta, vaan lisäsimme ateriaan vielä jälkiruoan. Pitäähän elämässä olla haasteita. Menussa oli siis lohisashimi, tomaatti-rucolasalaatti, avokado-skagenleivät, kirsikka-vuohenjuustosalaatti, varhaisperunoita parmesanilla ja yrteillä höystettynä ja vadelmamojitot (ja extrana se uunijäätelö).

Koska tarkoituksena oli testata, onko aterian valmistaminen tunnissa tosiaan mahdollista, kokkasin lähes kaiken itse. Kaveri auttoi vahtimalla perunoiden kypsymistä, etsi astiat kaapeistaan, siivosi jälkiäni, kattoi pöydän ja valmisti jälkiruoan, uunijäätelön, joka ei kuulunut menuun. Tein kaikkea kaksinkertaisen määrän (alkuperäiset ohjeet olivat neljälle, ja meitä oli tosiaan yhdeksän), joten tiesin alusta asti, etten selviä tunnissa. Täytyy kuitenkin sanoa, että ei tuo ateria neljällekään aivan tunnissa syntyisi. Tai no, miten sen nyt ottaa. Jos ruoanlaittoon ei laske mitään esivalmisteluita, kuten vihannesten pesemistä, purkkien availua tai astioiden etsimistä ja jos keittiö on täydellisesti rakennettu niin, että vihanneksia pilkkoessaan näkee suoraan, miten leivät paistuvat uunissa tai kiehuvatko perunat, kaikelle on laskutilaa eikä yhtään astiaa tarvitse huuhtoa missään välissä, voi tunti olla suht realistinenkin aika. Mutta silloinkin on perunoiden kiehuttava nopeasti, salaattien oltava valmiiksi sopivana silppuna ja kodista on löydyttävä kirsikankivenpoistaja (itsehän hankin tuon välineen juurikin tätä menua varten).

Oma menuni syntyi vajaassa kahdessa tunnissa (ja tähän ei kuulu edes vihannesten peseminen), avustettuna ja kovalla tohinalla. Jotta aterian valmistus ei olisi ollut turhan helppoa, tein parista ruoasta myös allergiaversiot ilman tomaattia ja porkkanaa. Kokkauksen ohella myös muun muassa soittelimme kavereille kauppaan jääneiden yrttimausteiden perään ja usutimme yhden ajoissa saapuneen ruokailijan lähibaariin hakemaan jäitä (”Tehään tyttöjen kanssa drinkkejä, mut unohettiin ostaa jäitä”-lauseella sai erittäin suotuisan vastaanoton). Summa summarum: ei se kyllä todellisuudessa tunnissa millään syntyisi, mutta kaikki maistui hyvältä ja ateria toimi kokonaisuutena.

Parhaiksi ruokalajeiksi äänestettiin avokado-skagenit ja kirsikka-vuohenjuustosalaatti. Näitä tulen taatusti tekemään uudestaankin. Tässä reseptit sen mukaan, miten itse tein.


Avokado-skagenit (noin 10 hengelle)

2 pienehköä maalaisleipää
oliiviöljyä
2 avokadoa
n. 200 g säilöttyjä artisokansydämiä
2 dl tuoretta basilikaa
300 g ranskankermaa
6 rkl majoneesia
2 rkl sitruunamehua
1 tl chilimaustetta
vähän suolaa

Leikkaa leipä viipaleiksi. levitä pellille ja pirskota päälle oliiviöljyä. Paahda 225-asteisessa uunissa rapeiksi.
Silppua basilika, ja sekoita se ranskankerman, majoneesin, sitruunamehun ja chilimausteen kanssa. Pilko artisokansydämet ja avokado pieniksi paloiksi, ja sekoita ne muihin aineksiin. Maista, tarvitseeko täyte mielestäsi suolaa. Jos täyte tuntuu liian mössöltä, sitä kannattaa pitää hetki jääkaapissa. Levitä täytettä leiville mieluiten juuri ennen tarjoilua, etteivät leivät vety.



Kirsikka-vuohenjuustosalaatti

Salaattia (pari ruukkua erilaisia)
5 dl tuoreita kirsikoita
250 g vuohenjuustoa
3 ruokalusikallista balsamicoa (tai balsamicosiirappia)
3 ruokalusikallista oliiviöljyä
2 ruokalusikallista sitruunamehua
Poista kirsikoista kivet. Huuhtele ja revi salaatti. Murustele vuohenjuusto. Sekoita kaikki salaatin aineet.

Ei kommentteja: