perjantai 4. helmikuuta 2011

Runebergin tortut

Mielestäni on suorastaan nerokasta, että meillä muistetaan vanhaa kirjailijaa leivoksia nauttimalla. Tykkään ihan älyttömästi runebergin tortuista. En kuitenkaan koskaan osta niitä valmiina, sillä omatekoiset ovat mielestäni paljon parempia. Torttuja onkin tullut leivottua joka vuosi ala-asteelta lähtien. En enää muista miksi, mutta joskus ala-asteen loppupuolella keksin että haluan leipoa runebergin torttuja, ja siitä lähtien niitä on täytynyt tehdä joka vuosi, yleensä useampi annos. Tänä vuonna on yksi satsi takana, ja kyllä tässä vielä yhden kerran täytyy viikonlopun aikana leipomishommiin ehtiä, ihan sama mitä muita kiireitä on.



Koska en omista erityisiä runebergin tortuille (tai muille vastaaville leivoksille) suunniteltuja korkeita vuokia, teen tortut aina muffinssivuoissa. Joskus tuli pohdittua, että kun niin kovasti noista leivoksista tykkään, niin pitäisikö sitä oikein ostaa ne erikoisvuoat. Mutta päätin, että ei kannata. Korkeiden leivosten syöminen on oikeastaan aika hankalaa, ja sitä paitsi pienet ovat parempia, niihinhän tulee enemmän hilloa ja sokerikoristetta suhteessa taikinaan. Olen myös pohtinut, voisiko torttujen reseptillä tehdä jotain muitakin leivoksia, kun ei noita virallisia jostain syystä viitsi muulloin tehdä. En ole vielä keksinyt sopivaa päällystettä, mutta eiköhän se vielä joskus synny. Ja voitaisiinko muutenkin kehittää jotain leivoksia myös vaikkapa Aleksis Kiven ja Minna Canthin päiviksi?

Runebergin tortut

150 g voita tai margariinia
1 ½ dl (fariini)sokeria
2 kananmunaa
1 dl mantelijauhetta
1 dl murennettuja pipareita
1 ½ dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Päälle
vadelmamarmeladia
1 dl tomusokeria
pari tl vettä

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita. Annostele vuokiin, jätä hieman varaa kohota. Paista 200-asteisessa uunissa 13-15 minuuttia.
Sekoita tomusokeri ja vesi. Valuta kuorrutetta ympyrä jokaisen leivoksen päälle ja laita keskelle marmeladia.
Halutessaan marmeladia voi myös laittaa leivosten sisään tekemällä ennen paistoa jokaiseen torttuun pienen syvennyksen ja laittamalla siihen hieman marmeladia.

2 kommenttia:

Erja Metsälä kirjoitti...

Ai että rupesi mieli tekemään Runebergintorttua kun luin juttusi!

Jenni H kirjoitti...

No kyllä niitä saa leipoa, vaikka päivä menikin jo ohi!