torstai 7. huhtikuuta 2016

Perinteinen brittiläinen piirakka



Tammikuisella Lontoon reissulla tuli taas herkuteltua brittiläisillä piirailla, ja kun koko reissuporukka tykkäsi niistä, päätimme pääsiäisenä kokeilla, kuinka piirakat onnistuisivat kotioloissa. Paljastan heti: hyvin onnistuivat.

Teimme piirakkaa sekä liha- että kasvistäytteellä. Lisäksi piti tietenkin saada lisukkeet: perunamuussia, salaattia ja kastiketta, jota syödä sekä muussin että piirakan kanssa. Kastike osoittautuikin suurimmaksi haasteeksi, sillä perinteinen brittiläinen kastike, gravy, tehdään lihan paistinliemestä, mutta se nyt ei tietenkään kasvisateriaamme sopinut. Kun porukassa oli myös pari sellaista, jotka eivät syö sieniä, olivat sienikastikkeetkin poissa laskuista. Sain siis soveltaa.

Piiraiden ohjeita löytyy netistä pilvin pimein esimerkiksi "traditional british pie"-hakusanoilla. Selailin jonkin verran ohjeita, mutta sovelsin piiraat kuitenkin pitkälti omasta päästäni, muistellen Lontoon parhaita makuelämyksiä.

Lihapiirakan täytteeksi paistoimme pilkottua palapaistia ja sipulia ja haudutimme ne vesi-punaviiniliemessä kypsiksi. Mausteina käytimme valkosipulia, mustapippuria ja suolaa. Lihan päälle piirakkaan höylättiin vielä siivut cheddaria.



Kasvispiirakan täytteessä oli sipulia, bataattia, parsakaalia ja vuohenjuustoa. Jättämällä juuston ja voiteluun käytetyn kananmunan pois, ruoasta saisi helposti vegaanisen. Taikinoiden kohdalla käytimme laiskasti kaupan piirakkataikinaa ja lehtitaikinaa (huom! kaupan lehtitaikina on vegaanista, voitaikina ei). Itse tykkäsin lehtitaikinasta enemmän

Brittityylinen kasvispiirakka

1 iso levy lehtitaikinaa
4 dl bataattilohkoja
1 parsakaali
1 iso sipuli
200 g vuohenjuustoa
suolaa ja pippuria
kananmuna voiteluun

Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat.

Keitä bataattilohkot kypsiksi (noin 15 min, riippuen lohkojen koosta). Parsakaalit voi keittää samassa vedessä tai höyryttää kypsiksi kiehuvan vedän päällä (vajaa 10 minuuttia riittää). Kuullota sipuli pehmeäksi ja mausta se suolalla ja pippurilla
Kauli lehtitaikina noin puolen sentin paksuiseksi. Taikinaa pitää riittää vuoan pohjalle, reunoille ja vielä piirakan päälle. Taikinalevystä riittää kuitenkin hyvin. Leikkaa taikinasta noin kolmasosa ja jätä se kanneksi. Asettele loput taikinasta vuokaan niin, että sitä riittää paikoitellen jopa reunojen yli.
Laita kasviksi taikinalle kerroksittain: ensin sipulit, sitten bataatti, parsakaali ja lopuksi juusto. Ripottele pinnalle vielä hiukan suolaa ja pippuria.
Nosta kanneksi varaamasi taikina piirakan päälle ja yhdistä reunat tiiviisti. Reunat voi yksinkertaisesti puristella, painella haarukalla tai käyttää empanadoissakin käytettyä kieritystä. Voitele piirakka kevyesti vatkatulla kananmunalla, erityisesti reunojen yhdistyskohta, jonka kananmuna tiivistää. Painele haarukalla piirakan kanteen reikiä, joista höyry pääsee ulos. Jos taikinaa jää yli, kanteen voi toki tehdä myös koristekuvioita (tai taitava leikkaisi höyryreiät kauniisti kuvioiksi veitsellä).

Kasvissyöjän kastike

Pieni sipuli
4 valkosipulin kynttä
3 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl valkoviiniä
2 dl kasvislientä
1 rkl yrittimausteita: rosmariinia, oreganoa, timjamia, basilikaa (myös Provencen yritit -mausteseos varmasti toimisi)
1 rkl dijon-sinappia
2 tl balsamiviinietikkaa
2 tl sokeria
pippuria
vettä

Kuullota sipulit pannussa kypsässä. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää viini, anna kiehahtaa, lisää yrtit ja kasvisliemi. Lisää loput mausteet ja maista. Jos kastike on liian etikkaista, lisää sinappia ja sokeria. Lisää tarvittaessa myös vettä, jotta saat kastikkeeseen sopivan koostumuksen.

Ei kommentteja: