maanantai 22. syyskuuta 2014

Etelävaltioiden henkeen – grillattuja katkarapuja cajunmaustein, bataattia ja holy trinity -kasviksia

 

Jamie Oliverin 15 minuutin ateriat -kirja on kyllä aika mahtava opus. Se, että ateriat valmistuisivat vartissa, on kyllä ihan puppua - ihan sama, vaikka olisi loputon valikoima työvälineitä ja astioita käytössä, ja vaikka kaikki raaka-aineet olisikin valmiiksi pesty. Mutta ei se nyt niin nuukaa. Ruoat valmistuvat kuitenkin aika nopeasti ja ennen kaikkea ne ovat toimivia aterioita. Tuntuu että melkein joka viikonloppu kaivamme miehen kanssa kirjan eteen ja valitsemme jonkun aterian kokeiltavaksi.

Viimeeksi miehen oli vaan ihan pakko saada katkarapuja USA:n etelävaltioiden tyyliin. Ateria näytti kirjan kuvassa erinomaiselta, ja aika hyvältä minunkin tekemäni. Ja se maku! Paljon valkosipulia, paprikaa, chiliä ja tietenkin vähän makeutta myös... Tämä ruoka ei tosiaan ole mikään hienovaraisten makujen hallittu sinfonia, vaan enemmänkin ilotulitus voimakkaita mausteita. Etenkin katkaravut olivat mausteisuudessaan älyttömän hyviä, ja sopivat tosi hyvin kasvisten makeuden ja tulisuuden kanssa.

Joissain Jamie Oliverin resepteissä on se ongelma, että ateriaa varten täytyy ostaa valtavasti aineksia, joita tarvitaan hyvin vähän. Tähän ruokaan ei kuitenkaan tarvita yhtään maustekastikkeita eikä mitään erikoisia aineksia. Cheddarjuustoakin saa sen verran pieninä annoksina, että loput tulee helposti syötyä.

Tällä kertaa tein tavoistani poiketen reseptin hyvin pitkälti alkuperäisen mukaan. Isoin muutos oli se, että kokonaisten rapujen sijaan käytin pelkkiä pyrstöjä. Kasviksista jätin sellerin pois, koska en siitä erityisesti välitä. Tässä reseptit niin kuin ne tein.

Cajunkatkaravut

16 tiikerikatkarapua (tai pyrstöjä) kuorineen
3 valkosipulinkynttä
1 rkl cajunmaustetta
timjamia
oliiviöljyä
sitruuna

Laita katkaravut uunivuokaan. Purista päälle valkosipulit ja mausteet ja kaada vuokaan myös kunnon loraus öljyä. Sekoittele niin että mausteet leviävät katkarapuihin. Vuoan pohjalle pitää jäädä mausteista öljyä ohut kerros ja rapujenkin pitää olla öljyisiä. Levitä ravut vuoan pohjalle tasaisesti. Paista uunin yläosassa grillivastuksella 225 asteessa noin 8 minuuttia: rapujen tulee olla rapeita. Niitä kannattaa kuitenkin tarkkailla, etteivät ne kärähdä. Tarjoile sitruunan kanssa.Lautaselle kannattaa myös kaalia vuoan pohjalta hieman mausteseosta, sillä se älyttömän hyvää.

Bataattisose
800 g bataattia
50 g cheddarjuustoa

Pese bataatit, ja kuori tarvittaessa. Luultavasti ainakin osa kuoresta kannattaa kuoria, mutta on makuasia, kuoriiko kokonaan. Pilko bataatti viipaleiksi tai kuutioiksi, jotka ovat suunnilleen samankokoisia. Keitä bataatit pehmeiksi. Kaada vesi pois ja soseuta (mielestäni ihan survimella survottu muussi riittää). Raasta cheddar soseen joukkoon ja sekoita.
 

Holy trinity -vihannekset
vihreä paprika
punainen paprika
2 kesäsipulia
puolikas tuore punainen chili – tai maun mukaan
1 tl savustettua paprikajauhetta
pakastettua maissia, noin 3 dl

Poista paprikoista siemenet ja pilko ne pieniksi paloiksi. Silppua sipuli ja chili. Kuullota kasviksia ja paprikajauhetta pannulla öljyssä. Kun kasvikset ovat kuullottuneet pari minuuttia, lisää pannulle maissi ja kypsennä vielä pari minuuttia.

Ei kommentteja: