tiistai 23. syyskuuta 2014

Kasvischili ja superhyvä tortilla-avokadosalaatti


Kuten eilen kirjoitin, Jamie Oliverin 15 minuutin ateriat –kirja on tosiaan ollut lähiaikoina ahkerassa luvussa. Sieltä löytyi myös oivallisen kasvischilin resepti, ja sen oheen salaatti, joka oli yksinkertaisuudessaan älyttömän herkullinen. Lisäksi chili ja salaatti toimivat erinomaisesti yhdessä, koska salaatti toi ruokaan sopivasti raikkautta.

Papuruoista saa taatusti sekasyöjäkin vatsansa täyteen, joten tätä voi suositella niillekin, jotka normaalisti suosivat lihaa. Jos sitä lihaa ihan välttämättä haluaa, niin ei tämä ruoka varmaan pilalle menisi, jos sekaan laittaisi vähän jauhelihaa.

Tortilla-avokadosalaatin herkullisuuden takaa tietenkin kastike, joka muistuttaa hiukan tsatsikia. Se on todettava, että nämä lisukesalaatit ovat Jamien vahvuuksia, ne ovat todella maukkaita. Esimerkiksi mieheni on niitä, jotka ovat koulussa kyllästyneet mauttomiin salaatteihin, ja minulla menikin aikanaan jonkun aikaa saada hänet tajuamaan, että salaatti voi oikeasti olla ihan tajuttoman maukasta, ja että raakojakin kasviksia voi maustaa. Nyt mies on tuon oppinut, ja tämäkin salaatti hävisi viimeistä romainesalaatinsuikaletta myöten. Kastiketta jäi vähän yli, mutta sen söi mielellään leivän päällä.

Tässä jälleen reseptit niin kuin ne itse tein, reseptit ovat kahdelle.

Chilikastike
1 punainen chili
1 punasipuli
1 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
3 valkosipulinkynttä
kourallinen tuoretta korianteria
1 paprika
500 g erilaisia papuja (ja kikherneitä)
400 g paseerattua tomaattia

3 dl keittämätöntä riisiä

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko sipuli ja paprika, hienonna chili, valkosipuli ja korianteri. Kuullota kasviksia, paprikajauhetta ja juustokuminaa öljyssä kasarissa hetki ja lisää sitten pavut ja tomaatti. Peitä kannella ja anna porista matalalla lämmöllä kunnes paprika ja sipuli ovat kypsiä.
Kun riisi on kypsää, sen voi sekoittaa kastikkeen joukkoon.

Tortilla-avokadosalaatti

Iso kourallinen tortillasipsejä
1 kypsä avokado
2 isoa ruokalusikallista turkkilaista jogurttia
1 lime
1 pieni romainesalaatti
puolikas kurkku
mieto punainen chili
kourallinen kirsikkatomaatteja

Laita puolikas avokado, jogurtti ja limen mehu tehosekoittimeen ja soseuta (tai tee sama sauvasekoittimella). Revi salaatti, koverra lopusta avokadosta lusikalla kiehkuroita, hienonna chili ja puolita kirsikkatomaatit. Leikkaa kurkusta ohuita siivuja juustohöylällä. Sekoita kasvikset ja sipsit kulhossa ja tiputtele päälle kastikenokareita.

Muita kokeilemiani reseptejä 15 minuutin ateriat -kirjasta
Grillattuja katkarapuja cajunmaustein, bataattia ja holy trinity -kasviksia
Kampasimpukat ja oranssi muusi
Kanaa cacciatore
Sinisimpukat marokkolaisittain
Kikherne-fetapaistos filotaikinassa ja kreikkalainen salaatti

Ei kommentteja: