lauantai 23. elokuuta 2014

Vegaanin mezet (punajuuritsatsiki ja falafelit)



Olin taas pitämässä ravintolaa ravintolapäivänä, ja tälläkin kertaa listalla oli mezejä. Pakersimme porukalla huimat 300 falafelia, joten niiden suhteen koen nyt itseni jonkinlaiseksi asiantuntijaksi. Omalle vastuulleni jäi muun muassa punajuuritsatsiki, jota tein kerralla viisi litraa. Siinä oli kyllä monitoimikoneesta iloa.
 

Ravintolamme kaikki ruoat olivat vegaanisia, mikä kyllä vähän huolestutti minua etukäteen, mutta osoittautui varsin helpoksi. Ilmeisesti moni laittaa falafeleihin kananmunaa, mutta se on ihan turhaa. Kikherneet ja jauhot kyllä pitävät pullat kasassa. Me laitoimme suurimpaan osaan perunajauhoja, jotta pullat olisivat myös gluteenittomia, mutta vehnäjauhotkin toimivat. Tsatsiki onnistui yllätyksekseni soijajogurtista aivan erinomaisesti. Punajuurten etikka ja sokeri ja valkosipulin maku peittivät soijajogurtin ominaismaun, josta en mitenkään erityisesti pidä ja vaikka tsatsiki oli tehdessä todella vetelään, se muuttui yön aikana jääkaapissa oikein sopivaksi myös koostumukseltaan.
 

Kikherneiden hienontamisessa pääsin käyttämään uutta lihamyllyäni, joka osoittautui siihen touhuun mitä parhaimmaksi. Monitoimikonekin toki hienontaa kikherneet kätevästi, mutta isoissa määrissä lihamylly on kätevä, kun sitä ei tarvitse välillä tyhjennellä. Jos tuollaiset koneet puuttuvat, perunasurvin ja sauvasekoitinkin auttavat.

Falafelit (n. 30 falafelpyörykkää)

400g kuivattuja kikherneitä
2 sipulia
puolikkaan valkosipulin kynnet
2 nippua lehtipersiljaa
1 nippu korianteria
3 tl juustokuminaa
(tuoretta) chiliä
suolaa
n. ½ dl jauhoja (vehnä- tai perunajauhot toimivat hyvin)
( ½ dl seesaminsiemeniä – ilmankin pärjää)
rypsiöljyä paistamiseen

Laita kikherneet likoamaan edellisenä iltana. Ne turpoavat kovasti, joten muista varata riittävän iso astia ja laittaa riittävästi vettä. Pinnalle syntyy vaahtoa, mutta siitä ei tarvitse huolehtia, kunhan kuorii sen pois ennen kuin valuttaa veden herneistä.
Jauha kikherneet karkeaksi tahnaksi. Lihamyllyssä riittää keskisuuri terä ja monitoimikoneen kanssa kannattaa olla tarkkana. Hienonna sipulit ja yrtit. Sekoita kaikki aineet.
Pyörittele taikinasta tiiviitä pyöryköitä. Jos taikina tuntuu liian vetiseltä, lisää siihen jauhoja. Jauhot auttavat taikinaa pysymään kasassa. Jos mahdollista, kannattaa tehdä pyörykät porukalla, niin että toinen pyörittelee pyöryköitä samalla kun toinen paistaa niitä. Näin raa’at falafelit eivät joudu seisomaan, ja ne pysyvät paremmin kasassa paistettaessa.
Uppoaista pyörykät öljyssä. Jos öljy on riittävän kuumaa ja falafelpyörykät pyöritelty tiiviiksi, niiden pitäisi pysyä hyvin kasassa.

Tällä reseptillä tsatsikista tulee vahvasti valkosipulista, mutta kuitenkin vähän makeaa. Minä laitoin miedosti etikkaisia punajuuria ja sekaan pari tuoretta, mutta molemmista saa hyviä.

Punajuuritsatsiki

1,2 kg punajuuria (tuoreita tai säilöttyjä)
400 g soijajogurttia tai turkkilaista jogurtti
6 kynttä valkosipulia
suolaa, pippuria
jos käytät tuoreita punajuuria, voit lisätä myös valkoviinietikkaa ja sokeria

Keitä tuoreet punajuuret tai huuhtele säilötyistä hieman etikkaa pois. Raasta sitten punajuuret ja valuta niitä siivilässä. On makuasia, kuinka paljon punajuuria valuttaa, mutta säilötyistä saa helposti desin verran nestettä irti. Hienonna valkosipuli. Sekoita punajuuret, jogurtti ja valkosipuli. Suolaa ja pippuria riittää puolikkaat teelusikalliset. Jos käytät tuoreita punajuuria, voit lisätä vielä pari ruokalusikallista valkoviinietikkaa ja ruokalusikallisen sokeria. Sekoita kunnolla ja laita tiiviiseen astiaan jääkaappiin tekeytymään, mieluiten seuraavaan päivään.

Ei kommentteja: