Barcelona on ehdottomasti herkuttelukaupunki. Hyviä
ravintoloita löytyy ympäri kaupunkia, samoin kahviloita, leipomoita ja
herkkupuoteja. Ja tietenkin kauppahalleja, joissa voi paitsi ihastella ja ostaa
kaikenlaisia herkkuja, myös juoda kahvia, napata parit tapakset tai vaikka syödä
kokonaisen aterian.
Barcelonasta löytyy kaikenlaisia etnisiä ravintoloita, niin
ympäri maailmaa kuin Espanjan kaikilta alueilta, ja tietenkin myös perinteistä
katalonialaista ruokaa. Se, mistä Barcelona kuitenkin parhaiten tunnetaan, on
sen moderni lähestymistapa klassisiinkin ruokalajeihin. Tätä lähestymistapaa
voi tutkailla hienoissa ravintoloissa, mutta jonkinlainen jokaturistin
kukkarolle sopiva versio siitä on kyllä nautittavissa ihan edullisestikin. Ja
kun nyt sanon jokaturistin versio, en tarkoita, että kyseessä olisi
turistirysän baari, johon hyväuskoinen matkalainen huijataan, vaan puhun
ravintoista, jotka tarjoavat hyvää, kekseliästä ruokaa normaalituloisen
kukkarolle sopivaan hintaan, ja joissa myös paikalliset käyvät.
Vähän churroja välipalaksi. |
Parhaita Barceloniassa kokeilemiani ravintoloita voisi lähes
kaikkia kuvailla sanoilla yksinkertainen ja kekseliäs. Sellaisia erinomaiset
annokset Barcelonassa usein ovat: simppeleitä, vain muutamista hyvistä
raaka-aineista koostuvia, yksinkertaisesti valmistettuja, mutta jollain tapaa
kekseliäitä, tai ainakin tarkasti mietittyjä ja huolella valmistettuja. Aika
usein Barcelonan reissuillani olen katsonut eteeni tuotua annosta ihastuneena
ja sitten todennut, että eihän tässä nyt oikeastaan mitään niin kovin
ihmeellistä ollutkaan, vain kekseliäästi yhdisteltyjä aineksia, kauniisti
aseteltuina ja hyvin valmistettuina.
Mistä sen erinomaisen ravintolan löytää?
Barcelona kehittyy kovalla vauhdilla ja myös turismi taitaa
edelleen kasvaa – tuntuu, että joka kerta kun menen kaupunkiin, turistilaumat
ovat vallanneet siitä yhä suuremman osan. Kuten yleensäkin, suosituimmat
turistialueet eivät välttämättä ole paras paikka etsiä hyvää (ja edullista)
ravintolaa. Barcelona ei kuitenkaan ravintoloiden suhteen ole mielestäni mikään
pahin huijaripaikka
Jopa turismin ydinalueelta, Barri Goticista, löytyy kyllä
paljonkin hyviä ravintoloita ihan kohtuullisin hinnoin. Lisäksi alueelta löytyy
erinomaisia tapaspaikkoja (vaikkapa tämä). Aivan huijatuksi en muista
gottilaiskortteissakaan koskaan tulleeni. Hinnat eivät ehkä ole kaupungin
halvimpia, mutta yleensä ruoka on hyvää.
Myös Ravalin alue Ramblan eteläpuolella on koko ajan enemmän ja enemmän turistien aluetta. Se tarkoittaa hintojen nousua ja trendikkäiden ravintoloiden lisääntymistä. Toisaalta Ravalista löytää edelleen naurettavan halpoja aterioita. Sanomattakin pitäisi silti olla selvää, että jos maksaa vaikkapa falafeleillä täytetystä pitaleivästä alle kolme euroa, ei voi ihan gourmeeateriaa odottaa. Raval kehittyy kuitenkin nyt sellaista vauhtia, että pari vuotta vanhan opaskirjan ravintolasuosituksiin ei välttämättä kannata luottaa.
Myös Ravalin alue Ramblan eteläpuolella on koko ajan enemmän ja enemmän turistien aluetta. Se tarkoittaa hintojen nousua ja trendikkäiden ravintoloiden lisääntymistä. Toisaalta Ravalista löytää edelleen naurettavan halpoja aterioita. Sanomattakin pitäisi silti olla selvää, että jos maksaa vaikkapa falafeleillä täytetystä pitaleivästä alle kolme euroa, ei voi ihan gourmeeateriaa odottaa. Raval kehittyy kuitenkin nyt sellaista vauhtia, että pari vuotta vanhan opaskirjan ravintolasuosituksiin ei välttämättä kannata luottaa.
Hyviä ravintoloita löytyy kuitenkin ympäri kaupunkia, ja
esimerkiksi Gracian ja Poblenoun alueita voin suositella lämpimästi. Hinnat
ruokalistoissa eivät välttämättä ole valtavasti turismin ydinaluetta
edllisempia, mutta yleensä noilla hinnoilla syö hyvin. Kunhan valitsee
ravintolan fiksusti.
Mutta miten sen hyvän ravintolan tunnistaa?
Koska olen jokaisella Barcelonan reissullani kokenut parhaat
ruokaelämykset juuri tietyntyyppisissä ravintoloissa, uskon oppineeni tunnistamaan ne melko hyvin. Ravintolan
pitää olla ensinnäkin moderni – niin, tiedän kyllä, että sellainen vanha tyyli
viehättää monen silmää, ja kyllähän se minuunkin usein vetoaa, mutta
pelkistetyt, nuorekkaat paikat nyt sattuvat yleensä tarjoamaan parempaa ruokaa.
Yksinkertaista sen olla pitää, sillä usein sisustus kertoo jotain ruoankin
tyylistä. Sitten varmistetaan, että ravintolassa on syömässä joku muukin, ja
vilkaistaan, että lista miellyttää niin sisällöltään kuin hinnaltaankin.
Yksinkertaista, kaunista ja herkullista. |
Menu del dia, helppoa ja halpaa
Päivän menu, eli menu del dia on ehdottomasti helpoin ja
halvin tapa saada vatsansa täyteen Espanjassa. Yleensä noin kympin maksava menu sisältää
alku-, pää- ja jälkiruoat, tavallisesti myös leivän ja juoman, eli veden tai
viinin. Annokset eivät ole valtavia, mutta kun syö kolme ruokalajia, saa kyllä
vatsansa täyteen. Ja onhan menussa toki sekin hyvä puoli, että jos joku osa ei
olekaan kovin ihmeellinen, jää siltä kaksi hyvää ruokalajia syötäväksi. Sekin tietysti helpottaa monen elämää, että menu del dia löytyy usein myös englanniksi, vaikka ruokalista muuten olisi vain katalaaniksi tai espanjaksi.
Kympin menulta ei tietenkään voi odottaa mitään aivan
ihmeitä, ja se onkin yleensä aika pelkistetty. Se ei silti tarkoita, etteivätkö
maut voisi olla kohdallaan. Katalaanit ovat tainneet tajuta sen, mikä monelta
suomalaiset lounasravintolalta on hukassa, eli että lounaalla kannattaa
pidättäytyä annoksissa, jotka voi tehdä nopeasti hyvin.
Espanjalaisten lounasaika on lomalaista miellyttävästi
hiukan suomalaista myöhemmin. Syömään ei siis kannata mennä paljon ennen yhtä,
ja kolmeltakin vielä yleensä ehtii.
Mutta kun ei ole lounasaika, mutta vatsa kurnii!
Kuvassa yksi (1) tapasannos, hinta taisi olla 2e. |
Barcelonassa se, että haluaa jotain pientä ei ole ongelma.
Joka nurkasta löytyvistä leipomoista saa täytettyjä sämpylöitä ja tietenkin
myös makeita herkkuja. Aika monissa leipomoissa on ainakin pari pöytää myös
kahvittelijoille ja tietysti hyvällä säällä sämpylän syö kyllä mielellään
puistossakin. Arkiaamuisin kahvi ja croissant irtoaa yleensä korkeintaan
kahdella eurolla ja leipomoissa tarjoukseen saa usein valita croissantin sijaan myös pikkusämpylän.
Myös kaikista baareista saa ainakin jotain syötävää, vaikka
sitten churroja. Halvimmalla selviää, jos istuu tiskillä. Sitä ei tarvitse
stressata, onko paikka kaljakuppila vai kahvila, yleensä kaikki ovat vähän
kaikkea. Tiskille siis vaan, ja siinä voi yleensä samalla tutkailla
ruokatarjontaa. Tapaksia saa usein jo aamusella.
Tietysti voi mennä myös kauppahalliin. Isommissa halleissa
myödään usein eväiksi hedelmäsalaatteja, -mehuja ja sämpylöitä. Hallin
kahvilasta taas saa yleensä mitä vaan kahvista viinilasilliseen ja
kinkkusiivuista leivokseen. Hallit menevät kiinni kolmen maissa, joten niihin
kannattaa suunnata ennen lounasta.
Illalla tapaksista syö helposti vatsansa täyteen – jos nyt
siis on jotain syönyt aiemminkin päivällä. Annokset ovat yleensä sen verran
isoja, että kahden ihmisen kannattaa ottaa jaettavaksi enintään kolme, jos nyt
ei kovin kamala nälkä ole. Annosten koko kuitenkin vaihtelee, joten kannattaa
hiukan vakoilla naapuripöytiin, ennen kuin tilaa tapaksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti