Viimekesäisen Kalifornian matkamme ykkösherkkuja oli
ylikypsä liha, minulla kana, poikaystävällä possu. Pulled pork –nimellä tunnettu
ylikypsä, revitty liha tuntuu olevan myös kaikenlaisten tv-kokkien suosikki,
sen verran usein siihen törmää ruokaohjelmia katsoessa.
Viime lauantaina saimme lopulta tarpeeksemme, kun taas yksi
jenkkikokkki esitteli ylikypsän lihan valmistusta. Totesimme, että kyllähän
sitä nyt täytyy voida tehdä kotonakin. Tilannetta ei yhtään auttanut se, että
olin vihdoin saanut tilatuksi kesäisen reissun valokuvat, ja kuvien joukosta
löytyi valokuvatodisteita Kalifornian herkutteluista.
Pieni googlailu osoitti, että eihän sen herkun tekeminen ole
oikeastaan edes vaikeaa ja kana valmistuu alle kahdessa tunnissa. Siispä hallin
kautta kokkailemaan.
Ylikypsän lihan valmistus on tosiaan tajuttoman helppoa.
Yksinkertaistettuna se menee jotakuinkin niin, että kasa (mieluiten aika
rasvaista) lihaa laitetaan uunivuokaan, päälle kaadetaan barbeque-kastiketta
tai sen aineksia, herkut peitetään kannella tai foliolla ja sitten sen annetaan
paistua pitkään matalalla lämmöllä. Kun liha on kypsää, sen saa revittyä
silpuksi haarukalla. Mausteeksi sekoitetaan vielä vähän barbeque-kastiketta, ja
sitten lihaa voikin käyttää vaikka minkälaisissa ruoissa – helpointa on pistää
sitä leivälle ja tarjota kaverina vaikka coleslaw-salattia.
Internetin ihmemaailma suositteli valmistamaan ison satsin
lihaa kerralla, sillä sitä voi hyvin pakastaa. Me paistoimmekin kilon kanaa,
mutta ei sitä kyllä pakkaseen riittänyt. Ehkä ensi kerralla sitten. Kana oli
nimittäin aivan tajuttoman hyvää.
Pulled chicken eli ylikypsä kana
n. 1 kg kanan rintapaloja ja/tai reisiä (luilla tai ilman,
luut saa toki kypsästä lihasta helposti irti)
n. 3 dl barbeque-kastiketta (tai sen aineksia – itse käytin
tätä reseptiä ja lisäsin vuokaan myös coca colaa)
(sipulia, valkosipulia, chiliä maun mukaan)
Jos haluat käyttää sipulia ja chiliä mausteena, paista niitä
hetki pannulla. Laita kanapalat vuokaan. Kaada kastike tai kastikeainekset ja
pyörittele kanapaloja niissä. Lisää vuokaan myös sipulit ja chili, jos käytät
niitä. Peitä vuoka kannella tai foliolla tiiviisti ja paista kanaa
125-asteisessa uunissa vähintään 90 minuuttia, tai kunnes kana on niin kypsää,
että saat sen helposti silpuksi haarukalla. Kun kana on kypsää, nosta se pois
kastikkeesta ja silppua. Maista, onko lihassa riittävästi makua ja lisää siihen
tarvittaessa makua. Jos kastike tekee kanasta liian vetelää, voit hyvin
kuivattaa sitä kymmenisen minuuttia uunissa ilman kantta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti