sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Pulled chicken eli ylikypsä kana barbeque-mausteinViimekesäisen Kalifornian matkamme ykkösherkkuja oli ylikypsä liha, minulla kana, poikaystävällä possu. Pulled pork –nimellä tunnettu ylikypsä, revitty liha tuntuu olevan myös kaikenlaisten tv-kokkien suosikki, sen verran usein siihen törmää ruokaohjelmia katsoessa.
Viime lauantaina saimme lopulta tarpeeksemme, kun taas yksi jenkkikokkki esitteli ylikypsän lihan valmistusta. Totesimme, että kyllähän sitä nyt täytyy voida tehdä kotonakin. Tilannetta ei yhtään auttanut se, että olin vihdoin saanut tilatuksi kesäisen reissun valokuvat, ja kuvien joukosta löytyi valokuvatodisteita Kalifornian herkutteluista.

Pieni googlailu osoitti, että eihän sen herkun tekeminen ole oikeastaan edes vaikeaa ja kana valmistuu alle kahdessa tunnissa. Siispä hallin kautta kokkailemaan.
Ylikypsän lihan valmistus on tosiaan tajuttoman helppoa. Yksinkertaistettuna se menee jotakuinkin niin, että kasa (mieluiten aika rasvaista) lihaa laitetaan uunivuokaan, päälle kaadetaan barbeque-kastiketta tai sen aineksia, herkut peitetään kannella tai foliolla ja sitten sen annetaan paistua pitkään matalalla lämmöllä. Kun liha on kypsää, sen saa revittyä silpuksi haarukalla. Mausteeksi sekoitetaan vielä vähän barbeque-kastiketta, ja sitten lihaa voikin käyttää vaikka minkälaisissa ruoissa – helpointa on pistää sitä leivälle ja tarjota kaverina vaikka coleslaw-salattia.

Internetin ihmemaailma suositteli valmistamaan ison satsin lihaa kerralla, sillä sitä voi hyvin pakastaa. Me paistoimmekin kilon kanaa, mutta ei sitä kyllä pakkaseen riittänyt. Ehkä ensi kerralla sitten. Kana oli nimittäin aivan tajuttoman hyvää.

Pulled chicken eli ylikypsä kana

n. 1 kg kanan rintapaloja ja/tai reisiä (luilla tai ilman, luut saa toki kypsästä lihasta helposti irti)
n. 3 dl barbeque-kastiketta (tai sen aineksia – itse käytin tätä reseptiä ja lisäsin vuokaan myös coca colaa)
(sipulia, valkosipulia, chiliä maun mukaan)

Jos haluat käyttää sipulia ja chiliä mausteena, paista niitä hetki pannulla. Laita kanapalat vuokaan. Kaada kastike tai kastikeainekset ja pyörittele kanapaloja niissä. Lisää vuokaan myös sipulit ja chili, jos käytät niitä. Peitä vuoka kannella tai foliolla tiiviisti ja paista kanaa 125-asteisessa uunissa vähintään 90 minuuttia, tai kunnes kana on niin kypsää, että saat sen helposti silpuksi haarukalla. Kun kana on kypsää, nosta se pois kastikkeesta ja silppua. Maista, onko lihassa riittävästi makua ja lisää siihen tarvittaessa makua. Jos kastike tekee kanasta liian vetelää, voit hyvin kuivattaa sitä kymmenisen minuuttia uunissa ilman kantta.Ei kommentteja: