tiistai 24. huhtikuuta 2012

Vappu, munkkeja ja simaa

Hajotin kamerani pääsiäisenä, joten uusia kuvia ei ole hetkeen luvassa. Kokkailu ei kuitenkaan lopu, eikä herkkujen himo. Juuri nyt himoitsen, tietenkin, munkkeja. Pitänee kuitenkin odottaa viikonloppuun, ennen kuin alan tehdä niitä.


Kotitekoiset, tuoreet munkit ovat ehkä parasta mitä on. Ihan sama miten työläitä ne ovat, niitä on vain saatava. Ihan pätevä resepti (ja houkuttelevampi kuva) löytyy viime vuoden postauksestani.

Toinen vappuherkku saa minulta vähemmän ymmärrystä. Nimittäin sima. En ole oikein koskaan tykännyt siitä. Simakin on kuitenkin jo tekeytymässä, ja esimaistelun perusteella se on kuulemma ihan hyvää. Saanen tietää lopullisen tuomion jo huomenna, joten ehdin vielä tarvittaessa tehdä paremmin satsin. Siman kohdalla onkin nyt vähän paineita, sillä sovimme pitävämme työpaikalla simanmaistelut, jossa testaamme jokaisen kotona tekemät juomat. Toivotaan, että juomasta tulee sen verran hyvää, että voin itsekin juoda sitä. Aina voi toivoa, ja kaikkeenhan tuo makuasti vaikuttaa tottuvan.

Näin se syntyy:

Sima

2,5 l vettä
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
1 rkl hunajaa
1 sitruuna
¼ tl kuivahiivaa

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen sokerit ja hunaja. Anna veden jäähtyä. Leikkaa sitruunasta kuoren keltainen osa perunankuorimaveitsellä. Lisää kuorenpalat veteen. Leikkaa sitruunasta pois valkoinen kuori ja paloittele hedelmä veteen. Anna nesteen jäähtyä haaleaksi ja lisää hiiva. 

Anna siman tekeytyä kattilassa huoneenlämmössä yhdestä kahteen vuorokautta. Siivilöi ja siirrä pulloon. Lisää pulloon rusinoita ja säilytä kylmässä. Kahdessa vuorokaudessa sima tekeytyy jo melko valmiiksi, kylmässä valmistuminen kestää noin viikon. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pinnalle.

Ei kommentteja: