maanantai 9. huhtikuuta 2012

Ihan niin kun Strömsössä: luksuspizza


Strömsöstä, sen realistisuudesta ja ”ei menny ihan niinku Strömsössä”-sanonnan ärsyttävyydestä voi olla montaa mieltä, mutta ainakin oman kokemukseni mukaan Strömsön ohjeet ovat aivan erinomaisia. Niitä noudattamalla todellakin onnistuu juuri niin kuin ohjelmassakin. Minä teen Strömsön ohjeella muun muassa pizzaa, ja se on muuten aivan tajuttoman hyvää pizzaa.

Luksuspizza ei tietenkään synny aivan hetkessä, mutta se on jokaisen käytetyn minuutin arvoista, ja mielestäni myös jotenkin terapeuttista. Vaikeakaan se ei ole, kunhan vaan jaksaa noudattaa ohjeita. Ja kyllä, olen jälleen kerran hiukan yksinkertaistanut ja muokannut ohjetta, mutta vain hiukan ja osittain olosuhteiden pakosta (alkuperäinen ohje löytyy täältä).



Olennaisinta hyvän pizzan tekemisessä on maukas tomaattikastike. Tietysti myös pohjan on oltava kelvollinen ja täytteiden kunnollisia – jos joku kuvittelee että vaikkapa huono juusto jotenkin pizzan päällä maagisesti muuttuisi paremmaksi, niin siitä harhaluulosta on nyt luovuttava – eikä niitä täytteitä saa olla liikaa. Luksuspizzassa jokaisen täytteen maun erottaa, mättöpizzat ovat sitten asia erikseen.

Luksuspizzan tekemisessä tärkeintä on maltti ja aika. Itse aloitan pizzan tekemisen usein jo edellisenä päivänä, jolloin teen taikinan ja laitan sen jääkaappiin odottamaan. Kastikkeen keittämiseen kannattaa varata vähintään puolitoista tuntia. Siitä vaan nyt ei millään tule yhtä hyvää vartissa. Mutta ei tämän herkun tekeminen nyt niin kamalan työlästä ole. Kastike kyllä porisee ihan itsekseen, eikä taikina ole sen vaikeampi juttu kuin mikä tahansa hiivataikina.



Tomaattikastike (riittää ainakin viiteen isoon pizzaan)
1 dl valkoviiniä
400 g säilyketomaatteja
1 sipuli/ 2 shalottisipulia
1 punainen paprika
2 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa (n. ½ tl)
mustapippuria (n. ½ tl)
basilikaa (n. 1 tl)
oreganoa (n. 1 tl)
timjamia (n. 1 tl)
valkosipulia (n. 1 tl)

Pilko sipuli, paprika ja valkosipuli. Kuullota niitä hetki kattilan pohjalla ja kaada päälle viini ja tomaatit. Sekoita joukkoon mausteet ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen 1 ½ -2 tuntia.

Täytteet

Laitan yleensä kaikkiin pizzoihin mozzarellajuustoa (usein lisäksi myös jotain perusedamia tai kermajuustoa), tuoretta tomaattia, aurinkokuivattua tomaattia ja rucolaa. Jo pelkästään näistä tulisi hyvä pizza, mutta lisäksi olemme kokeilleet muun muassa aurajuustoa ja katkarapuja, sekä erilaisia salamin tyylisiä makkaroita ja kinkkuja.

Tärkeintä kuitenkin on, ettei mitään täytettä laita liikaa. Juustoa ei tule mitään sentin kerrosta, eikä muidenkaan täytteiden tarvitse peittää pizzan pintaa kokonaan.

Paistaminen

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Kauli taikina ohueksi. Levitä pohjalle tomaattikastiketta – kastikkeenkaan kanssa ei kannata liioitella, ohut kerros riittää. Paista pohjaa pari minuuttia ja anna sen jäähtyä pari minuuttia ennen täyttämistä. Kannattaa esipaistaa kaikki pohjat tomaattikastikkeen kanssa ensin ja alkaa sitten täyttää. Esipaistaminen takaa sen, että pohja kypsyy kunnolla ja tulee rapeaksi ilman, että täytteet kuivuvat. Kiertoilmauunissa voi hyvin paistaa useamman pohjan kerrallaan.

Levitä tomaattikastikkeen päälle ensin juustoa ja ripottele sen päälle muita täytteitä. Paista pizzaa vielä 6-8 minuuttia. Lisää päälle vielä rucolaa.

Nauti, mieluiten hyvän ruokajuoman kanssa, itse suosin viiniä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää ja kuulostaa ihanalta. Ihan pakko kokeilla jossain vaiheessa. Nam.
t. tiina

Jenni kirjoitti...

Kannattaa todella kokeilla! Hyvä kastike muuttaa koko pizzan, eikä tuo nyt niin hankala ole tehdä. Sehän siinä haastavinta on, että täytyy aloittaa ajoissa ja olla sen pari tuntia kotona että kastike saa rauhassa kiehua.