keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Kakkuja, kakkuja, kakkuja! (Suklaa-hasselpähkinäkakku)



Synttärit saapuvat joka vuosi, oli sitä sitten juhlatuulella tai ei. Tänä vuonna en ollut ainakaan suuremmin juhlia järjestävällä tuulella, eikä vanheneminenkaan oikein innostanut, mutta halusin kuitenkin syödä kakkua ja tavata kavereita. Siispä kutsuin kaverit kahville ja leivoin neljä täytekakkua (tai no, yksi oli kääretorttu).

Rakkauden osoittaminen ruoalla voi olla monella tapaa ongelmallista ja vähän sairastakin, mutta minkäs sille voin, minusta vain on kamalan kiva leipoa ihmisille, joista pidän. Ja siinä koko höösäämisessä, aina taikinoiden vatkaamisesta pöytäliinan silittämiseen ja pöydän kattamisesta teen tarjoiluun on jotain tosi rentouttavaa ja tyydyttävää. Lisää tällaisia kahvitteluja siis, toivon, vaikken jaksaisikaan mitään isoja pippaloita vieraslistojen miettimisineen.

Kakkutarjoilu oli mielenkiintoinen mahdollisuus tarkkailla kavereiden erilaisia makumieltymyksiä ja makeansietokykyä. Itse pidin eniten pähkinäisestä suklaakakusta, joka sisälsi myös nutellaa ja banaania. Ei yllättänyt. Eniten makean perään olevien mielestä valkosuklaakakku oli ehdottomasti ykkönen. Itse olisin ehkä kaivannut siihen vaikka jotain marjoja ja taidankin seuraavaksi kokeilla valkosuklaa-smetanatäytetta vadelmien kanssa. Suklainen kermakakku ja mustikkarahkakääretorttu saivat nekin omat kannattajansa.



Suklaa-hasselpähkinäkakun alkuperäinen resepti on (jälleen) Leila Lindholmin Pala kakkua –kirjasta, mutta tietysti sävelsin vähän omiani. Alun perin kakku oli gluteeniton (vehnäjauhojen tilalla oli siis pähkinäjauhetta), ja tekemiseenkin olisi vaadittu monitoimikone. Jos tekisin kakkua uudestaan, lisäisin kenties reseptiin vielä yhden tai puoli teelusikallista leivinjauhetta. Ja koska kävi ilmi, etteivät kaikki todellakaan pidä banaanista kakuissa, voisin hyvin tehdä tätä kakkua ilman banaaniakin. Nutellakuorrute ja pähkinärouhe taikinassa nimittäin miellyttivät minua sen verran kovasti, että tätä reseptiä tulee taatusti hyödynnettyä jatkossakin.

Suklaa-hasselpähkinäkakku

1 ½ dl hasselpähkinärouhetta
1 ½ dl vehnäjauhoja
300 g tummaa suklaata
1 rkl kaakaojauhetta
200 g pehmeää voita
1 dl sokeria
6 kananmunaa
(1/2 tl leivinjauhetta)

Rouhi tai raasta 200 g suklaata ja sekoita pähkinärouheeseen ja jauhoihin. Lisää joukkoon kaakao, sokeri ja voi (ja leivinjauhe) ja sekoita tasaiseksi. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset ja sekoita keltuaiset muihin aineksiin. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto varovasti vähän kerrassaan taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisijaltaan 20-24 cm). Pilko loput suklaasta palasiksi ja painele kakkutaikinaan. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia.

Täyte
1 dl nutellaa
2 ½ dl tomusokeria
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl lämmintä kahvia
2 banaania

Sekoita nutella, sokerit, kaakao ja tuorejuusto tasaiseksi. Lisää kahvi. Pilko banaanit ohuiksi siivuiksi.
Täytä kakku: leikkaa se kahdeksi kerrokseksi ja levitä pohjalle täytettä ja banaanisiivuja. Nosta toinen kerros päälle ja levitä myös sille täytettä. Anna kakun tekeytyä ainakin pari tuntia ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: