sunnuntai 14. elokuuta 2011

Vadelmaihanuutta

Kovin moni asia ei ole parempaa kuin tuoreet marjat. Yksi näistä asioista on tuoreet marjat yhdistettynä kermavaahtoon. Viikko sitten hehkutin pavlovaa, mutta tällä viikolla halusin vihdoin tehdä vadelmakakkua.



Kaurakeksipohjainen kakku oli pitkään nimipäiväkakkuni, mutta lähivuosina sitä ei juuri ole tullut tehtyä, kun en enää asu vadelmapuskien äärellä. Se onkin yksi harvoista nykyisen asuinpaikkani huonoista puolista, sillä vaikka saan kätevästi marjoja torilta, eivät ne koskaan ole yhtä hyviä kuin suoraan pensaasta syödyt tai kakun päälle kasatut.

Muistelin, ettei kakku olisi kovin hyvää enää seuraavana päivänä, mutta muistinpa väärin. Vähän pehmentyneet pohjat olivat entistä parempia ja marjatkin olivat säilyneet hyvinä rahkan joukossa.

Tämä kakku on siinä mielessä erinomainen leivottava, että ainekset löytyvät varmaankin ihan jokaisesta kaupasta, taikinan kanssa ei tarvitse varoa muuta kuin pohjien kärähtämistä uunissa ja kokoaminenkin on aika rentoa. Olen ottanut reseptin jostain lehdestä reilut kymmenen vuotta sitten, eli en nyt voi antaa alkuperäiselle tekijälle kunniaa. Ei kai tämä kuitenkaan niin kovin erikoinen resepti ole – ja juuri siksi se on toimiva ja säilynyt vuodesta toiseen. Tähän pystyy siis todistetusti lapsikin, ainakin itse pystyin jo ala-asteen loppupuolella. Kovin riittoisa tämä kakku ei ole, eli isommalle porukalle kannattaa tehdä isompi annos tai kaksi kakkua.

Kaurainen vadelmakakku (noin 8 palaa)

Pohja:
100 g voita
1 ¼ dl sokeria
1 muna
3 dl kaurahiutaleita (laitoin taas neljää viljaa)
5 rkl vehnäjauhoja

Täyte:
8 dl vadelmia
200 g maitorahkaarahkaa
2 dl kuohukermaa
sokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Lisää kaurahiutaleet ja vehnäjauhot. Taputtele taikinasta pellille kolme pyöreää kakkua. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Jäähdytä.
Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon rahka, sokeri. Levitä täytettä ja marjoja pohjien väliin ja kakun päälle.

2 kommenttia:

Susanna kirjoitti...

Näyttää tosi herkulliselta! En oo koskaan ajatellut laittavani tollaista kaurapohjaa kakkuun, vaikka kaurakeksit itsessään oli monta vuotta ihan vakioleivontaa. Pitää kokeilla taas, kun joku sopiva juhla sattuu käsille. Pavlovaa täälläkin viimeksi tehtiin. :)

Jenni kirjoitti...

Suosittelen lämpimästi, jos kerran kaurakeksit maistuu, ei paljon helpommaksi voi leipominen mennä. Pitää sille pavlovallekin sentään joskus olla vaihtelua.
Ja kiitos.