lauantai 13. elokuuta 2011

Kesäkeittoa

Kesäkeitto jakaa tunteet, ja tiedän monen oudoksuvan kovasti kun aina joskus alkukesästä alan siitä haaveilla. Minua maitoliemessä keitetyt kasvikset eivät ällötä yhtään, ja voin syödä jopa kaupan valmiskeittoja (vaikka siis en yleisesti ottaen juurikaan syö valmisruokia, eikä pakastealtaan kesäkeitto kyllä tee tällä ruokalajille oikeutta). En muista edes koulussa inhonneeni kesäkeittoa.


 
Nykyään, kun kuljen lähes päivittäin Hakaniemen torin läpi tai ainakin ohi, olen alkanut suhtautua tuoreisiin vihanneksiin ylipäätään suht intohimoisesti. Ihailen kausittain muuttuvia kasviksia, sieniä ja marjoja, salaattien runsautta, kirkkaanpunaisia tomaatteja, jopa kasviksia joista en ihan äärimmäisen kovasti pidä, tai joita en ainakaan itse juuri koskaan valmista. Torin kojuissa nauriit, punajuuret, sellerit ja oikeastaan ihan mikä vaan näyttää niin herkulliselta. Ja siksi kesäkeittoakin tekee entistä enemmän mieli.

Tämä kesä oli kovin kiireinen, ja ehdin keiton tekoon vasta elokuun puolella. Onneksi kuitenkin ehdin. En ole keiton suhteen mitenkään äärimmäisen niuho, enkä tee sitä ihan kaikkien perinteiden mukaan. Laitan keittoon sipulia ja sulatejuustoa, ja jätän yleensä kukkakaalin pois, koska kahdessa kaalissa olisi aivan liikaa kahden hengen keittoon. Jonkun puristin mielestä tuollaiset voivat olla pyhäinhäväistyksiä, ja silloin kannattaa etsiä resepti jostain muualta. Tämä kuitenkin maistuu minulle. Määrät ovat suuntaa antavia, ei kai niillä nyt tällaisessa niin väliä ole.

Kesäkeitto

2 kesäsipulia
2 porkkanaa (olivat aika isoja)
n. 3 dl parsakaalin nuppuja
4 perunaa (keskikokoisia)
2 dl tuoreita herneitä
4 dl vettä
4 dl maitoa
100 g sulatejuusto (käytän yleensä koskenlaskijaa)
Suolaa ja pippuria
Persiljaa (mieluiten tuoretta)

Pilko kaikki kasvikset mieleisiksesi paloiksi – porkkana kannattaa pilkkoa aika pieneksi, sillä muuten se kypsyy pitkään. Silppua persilja. Kuullota sipulia ja tomaattia hetki öljyssä. Lisää vesi ja anna kiehua viitisen minuuttia. Lisää perunat. Keitä kymmenisen minuuttia, niin että porkkanat ja perunat alkavat tuntua hieman pehmeiltä. Lisää parsakaalit ja keitä taas viitisen minuuttia. Lisää maito, pippuri ja persilja (osan persiljasta voi jättää laitettavaksi valmiin keiton pinnalle) sekä herneet. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää juusto ja anna sen sulaa. Tarkista vielä maku ja lisää tarvittaessa suolaa – suolaa ei siis kannata ainakaan kovasti laittaa ennen juuston lisäämistä.

Ei kommentteja: